• Publicerat 24 september, 2014
  • Skrivet av Jonas Jacobson
  • 0 Kommentarer

I maj i år, innan sommarens härligheter överväldigade oss alla, satt jag och undrade om det inte var väldigt få oavgjorda matcher under den gångna PL-säsongen? Under ett år som innehöll bland det galnaste jag sett under mitt korta fotbollsliv visade det sig även att jo, det hade spelats väldigt lite kryss i Premier League 13/14.

Blott 75 av matcherna i världens bästa liga hade slutat oavgjort, klart färre än de tre senaste säsongerna som jag använde för att jämföra.

Med den datan i ryggen har jag noterat att rätt många av PL-matcherna nu under säsongsinledningen slutat oavgjort. Och så idag fick jag för mig att kolla upp det hela och göra något vettigt av det. Här har ni därför antalet oavgjorda matcher (och i procent) i Premier League från det att man bantade ner ligan till 20 lag 95/96.

Image and video hosting by TinyPic
Det har bara spelats 18 oavgjorda matcher den här säsongen, vilket medför att den blåa stapeln är ojämförligt låg. Den röda visar dock i procent hur många av matcherna som spelas som slutar oavgjort, och det är den som är intressant i det här sammanhanget.

Förra säsongen bjöd alltså på ett historiskt lågt antal oavgjorda matcher, 75 stycken. Säsongen 05/06 hade dittills lägsta-rekordet med 77.

Intressant att notera är att innan 05/06 hade rekordet slagits åt andra hållet, då 04/05 innehöll rekordhöga 125 oavgjorda matcher.

Reaktioner låter alltså inte vänta på sig, och efter fjolåret har vi under de första 50 matcherna under den nuvarande säsongen fått se hela 36% – mer än en tredjedel – av matcherna sluta med en poäng åt vardera håll.

Vad kan detta bero på? Svårt att säga.
VM-år? Ingen korrelation mot tidigare säsonger post världsmästerskap.
Slå defensiv vakt om TV-pengar? Görs fler mål (2.86) per match hittills i år jämfört med förra säsongen (2.77).

Jag tror helt enkelt att många klubbar vill känna större säkerhet efter fjolårets bergochdalbana, och därför accepterar oavgjorda resultat lättare, även om målsnittet som sagt är högre än i fjol. Bli hur som helst inte förvånade om trenden med oavgjorda matcher fortsätter.