• Publicerat 26 september, 2015
  • Skrivet av Gustav Gelin
  • 0 Kommentarer

Gnaget i morgon. Årets femte och sista derby för Hammarbys del.
Och på något märkligt sett också årets minst heta, känns det som just nu åtminstone så här knappa 20 timmar innan domare Jonas Eriksson blåser igång matchen.
De båda Friends-mötena tidigare var nervösa och förväntansfulla på en närmast obeskrivlig nivå, just för att det fanns premiärnerver på ett annat sätt. Och Dif-derbyna har ju varit extra upphaussade på grund av all hets och tjafs som uppstått de senaste åren kring vår arena.

Men samtidigt, det är ju ändå ett derby. Och det är vårt första riktiga hemmaderby mot AIK på nio års tid.
Så det är klart att det är nervöst. Det är klart att det betyder så ofantligt mycket mer att vinna en sån här match än en match mot Gefle eller Falkenberg.
Det är ju trots allt antagonisterna från norrort vi ska möta. Hatet oss emellan är nedärvt i generationer. Jag minns själv mitt första derby på Råsunda för 31 år sedan, på den tiden den där andra 1891-klubben mest var ett hockeylag och våra hjältar hette Putte, Klasse, Uffe och Billy.

I morgon är det vi som ska få AIK att känna sig ovälkomna, att få vara bortalag på allvar för första gången på nio år.
Och efter onsdagens förlösande 3-0-seger så känns det plötsligt ganska avspänt. Vi är fortfarande långt ifrån klara, alla som säger att vi kan andas ut och se fram emot allsvenskan 2016 kan gott somna om igen. Men vi har blivit av med den där paniken åtminstone. Vi kan gå ut i morgon och spela avslappnat, med gott självförtroende och nytänd inställning.
Vi har allt att vinna. De har pressen på sig och får inte tappa poäng mot Blåvitt och Peking i guldstriden.

Att AIK kommer från nio raka vinster gör naturligtvis att hybrisen hos solnaiterna är ännu högre än vanligt. Men desto roligare just därför att sticka hål på deras luftslott och spräcka lite gulddrömmar.
Jag hoppas vi startar med samma lag som senast. Och jag hoppas framförallt att centrallinjen sköter sig lika bra som då i defensiven. Erik, Johan, Phlip, Sätra, Magyar och inte minst Ömmi har en tuff uppgift att brottas med namn som Bangura, Goitom och Ofori. Men det är långtifrån någon omöjlighet. Vi slog ut Gnaget ur cupen för bara ett halvår sedan.
Vi kan slå ut dem ur guldstriden nu också.

Krossa Gnaget!
Forza Bajen!


Gustav Gelin


"Har skrikit mig hes på Söderstadion sen 1983. Ser Hammarby borta som hemma och är en obotlig romantiker. Anser att supportrar får sporten att leva och att en schysst glidtackling är det vackraste som finns."

Twitter: @gustavgelin
Mejl: gustav.gelin@fotbolldirekt.se