• Publicerat 8 april, 2015
  • Skrivet av Gustav Gelin
  • 0 Kommentarer

För drygt tre veckor sedan åkte vi till Borås för att se Hammarby bli fullständigt utspelade av Elfsborg i Svenska Cupens kvartsfinal. 3-0-förlusten då var i underkant, det var klasskillnad mellan lagen. Bajen spelade naivt och lämnade hur mycket tid och ytor som helst åt Elfsborg.

I kväll åkte vi samma väg igen. 40 mil till Borås för vår allra första allsvenska bortamatch med mitt och Michals bussreseprojekt DLN121 Travel som drog igång den där premiärmatchen i Superettan borta mot Ängelholm en vårdag 2010.
Jag ska villigt erkänna att jag hade sänkt förväntningarna ganska rejält, trots den fantastiska hemmapremiären i lördags.
Tar vi en poäng är jag nöjd, sa jag till allt och alla inför matchen.
Nu sitter jag här på en lycklig buss genom ett kolsvart Västergötland på väg de där 40 milen hemåt igen. Och den där poängen är ju med i bagaget. Visst känns det bra, men tvärtemot Nanne är jag faktiskt nästan ännu mer nöjd med prestationen än resultatet.
Hade vi inte släppt in ett skitmål på grund av dålig kommunikation mellan Batan och Hopf (som i övrigt gjorde en riktigt bra match) så hade vi ju faktiskt kunnat vinna matchen.
ellos2

***
Hammarby hade lärt sig mycket efter cupförnedringen härom månaden. Vi spelade smart, cyniskt och taktiskt smått lysande. Nahir Besara var återigen helt strålande och samspelet med Linus, Måns och Kennedy börjar sitta klockrent framåt.
Precis som mot Häcken var det dock försvaret som imponerade allra mest. Birkir och Sätra var briljanta, liksom Erik och Johan framför dem.
Jag blir alldeles varm i själen av att se moralen som finns i det här laget. I hela truppen. D
Visst kändes det som att Elfsborg var ett bättre lag än vi. Kollar man statistiken så blir det rätt tydligt vilka som dominerade matchen. 60-40 i bollinnehav, 9-6 i avslut och 9-0 i hörnor till hemmalagets favör. Men Bajen lyckades stänga Elfsborgs snabba offensiv och oskadliggöra den. Vi spelade helt enkelt precis så bra fotboll som vi kan efter förutsättningarna.
Och trots att vi stod med hjärtat i halsgropen och nerverna utanpå varenda gång Elfsborg fick ett anfall sista kvarten så är känslan ändå såhär efteråt att vi faktiskt hade kunnat vinna.
Men man ska inte gapa efter mycket. En poäng borta mot en av de stora guldkandidaterna är naturligtvis med beröm godkänt.
Hade någon sagt att vi skulle ha fyra poäng efter de här två inledande omgångarna så hade jag nästan trott att de drivit med mig.
ellos3
***
802 bajare på bortaståplats i kväll – och ytterligare ett par hundra på sittplats. Klart godkänt en onsdagskväll i april, 40 mil hemifrån. Men tänk hur mångdubbelt fler vi hade varit om den här matchen legat på en helgdag i stället.

Sångerna från bakre delarna av bussen ekar. Vissa av dem innehåller vårt nästa motståndarlag.
Jag har redan ångest inför den matchen, men ska försöka somna in med ett leende efter en poäng i kväll trots allt.
Hammarby är obesegrade i Allsvenskan 2015.

Forza Bajen!


Gustav Gelin


"Har skrikit mig hes på Söderstadion sen 1983. Ser Hammarby borta som hemma och är en obotlig romantiker. Anser att supportrar får sporten att leva och att en schysst glidtackling är det vackraste som finns."

Twitter: @gustavgelin
Mejl: gustav.gelin@fotbolldirekt.se