• Publicerat 21 februari, 2015
  • Skrivet av Gustav Gelin
  • 0 Kommentarer

En 1-0-seger är alltid en 1-0-seger.
Oavsett om den kommer mot ett lag två divisioner längre ner i seriesystemet på en brunmossig skånsk leråker i februari.
Nej, det var verkligen ingen glimrande fotbollsmatch vi bjöds på denna gråmulna eftermiddag på Kristianstads IP. Men Hammarby vann och fick med sig tre poäng i första gruppspelsomgången av Svenska Cupen 2015. Det är trots allt det enda som betyder något i slutändan, åtminstone kortsiktigt.
På längre sikt finns det definitivt fog för en viss oro.
Vi skapar massor av chanser, bra chanser. Carlos Banda hade räknat till 13 stycken bra målchanser, sa han i Loves intervju efteråt. Men skärpan i avsluten var på tok för dålig och kommer inte att räcka långt i Allsvenskan.
Dessutom börjar den där känslan av sårbarhet bakåt växa sig allt starkare. Bara under de första tio matchminuterna i dag bjöd vi Kristianstad på två livsfarliga frilägen under snabba omställningar. Och det kommer definitivt inte hålla mot bättre motstånd i Allsvenskan.
Likaså lät vi Kristianstad sänka tempot alldeles för mycket i långa perioder av matchen. Det är också något som måste förbättras avsevärt.

***
Det positiva, förutom att vi skapade så mycket målchanser (som vi inte gjorde mål på), som jag vill lyfta är att mittfältet gjorde ett bra jobb.
Att Johan Persson klev tillbaka som den sheriff han är och vann både bollar och dueller mest hela tiden.
Att Oliver Silverholt gör en riktigt bra match som högerback – och därmed lugnar mina svaga nerver en smula för den positionen. För även om Birkir kom bort sig ett par gånger så tycker jag absolut han har visat att han fungerar som mittback när det behövs.
Och att Linus Hallenius visade upp den där explosiviteten några gånger som fick mig att minnas hur osannolikt bra han faktiskt var under det första halvåret 2010. Han missade mycket förvisso, ett vidöppet mål bland annat, men han gjorde också vårt enda mål genom ett grymt välplacerat och stenhårt skott nere vid stolproten.
Tror det kan betyda mycket för Linus att få göra några mål nu under försäsongen och cupen, så att han kommer in i flytet och har högt självförtroende till säsongsstart. Det kan räcka långt.

***
Bra tryck på läktaren i dag. Jag uppskattade det till runt 300-400 hammarbyare på plats som sjöng högt och starkt i 93 minuter. Jag fick bita mig i läppen några gånger för att inte sjunga med där jag satt mittemot och snackade i radio. HTV-sändningen klappade ju dessvärre ihop sista 20 minuterna, vilket helt är leverantören Solidtangos fel och inget som jag och Kent ens hade någon aning om förrän efteråt. Trist för alla som köpt matchen, men hoppas vi var ett någorlunda hjälpsamt alternativ åtminstone.
kristiandstadaway
***
Solnaklubben vann ju tyvärr över Landskrona BoIS med 4-0 i dag, vilket gör att vår uddamålsseger känns än mer bitter. Målskillnaden kan komma att bli direkt avgörande – och Gnaget kan vara nöjda med oavgjort i derbyt mot oss 7 mars. Förutsatt att vi slår Landskrona nästa helg alltså (och att AIK lyckas vinna på Kristianstad IP).

Jag är långtifrån nöjd, men ändå lättad över tre poäng.
Fem matcher kvar att vinna. Sen får vi spela Europa League.

Forza Bajen!


Gustav Gelin


"Har skrikit mig hes på Söderstadion sen 1983. Ser Hammarby borta som hemma och är en obotlig romantiker. Anser att supportrar får sporten att leva och att en schysst glidtackling är det vackraste som finns."

Twitter: @gustavgelin
Mejl: gustav.gelin@fotbolldirekt.se