• Publicerat 26 oktober, 2014
  • Skrivet av Gustav Gelin
  • 0 Kommentarer

Det blev ingen magisk dag i Göteborg. Det blev 0-0 och en ganska usel fotbollsmatch, med nära 5 000 hammarbyare på läktarna som skapade en makalös inramning.
Resan i sig var fin, värdig och mäktig på alla sätt utom just det där som är själva anledningen till att vi åkt dit.
En fotbollsmatch fylld av kamp, fulspel och felpassar. Dåligt tempo och trögspelad regnvåt gräsmatta. 22 avslut där knappt något kändes speciellt farligt ens. Det kommer krävas en hel del förändring på söndag.
gaisaway1
***
Men det var trots allt ett 0-0-resultat som gör att vi i teorin fortfarande har exakt allt i våra egna händer och kanske till och med enligt matematiken är närmre en direktplats än vi var i morse.

Såg dessa siffror från den gode statistikern Bara Bajen-Stefan nyss, om sannolikheten att Bajen ska nå någon av de två direktplasterna:

Om Sundsvall imorgon:
– vinner = 77,8%
– oavgjort = 88,9%
– förlorar = 92,6%

***
Så, ja, visst tyder det mesta på att vi fixar det.
Men den som pratar om fotboll som sannolikhetslära kan inte ha sett speciellt många matcher i livet.
Det är väl samma folk som trodde Brasilien skulle köra över Tyskland i VM i somras. Eller som tippade Bajen sist i Allsvenskan 2001.
Sannolikhet, matematik och logik kan förklara mycket, men de kan aldrig räkna in de där sista procenten som avgör allt i slutändan. Den mänskliga faktorn. Psykologin. En domare som missar en offside vid fel tillfälle. En mittback som snubblar i fel sekund. Demonerna som sätter igång när en ung kille bara ska lätta in bollen i öppet mål.
Vi må vara favoriter. Vi må ha allt i egna händer. Vi må ha alla förutsättningar och all expertis i ryggen.
Men snälla rara, med all respekt så kan ni dra åt helvete med allt det där.
gaisaway2
***
Vi har en evinnerligt lång vecka framför oss.
På söndag klockan 15.00 blåser någon ännu icke offentliggjord domare igång Hammarby-Jönköpings Södra på Nya Söderstadion. 30 000 människor kommer vara på plats. 30 000 hjärtan kommer bulta stenhårt. För många av oss väntar då 90 dryga minuter som kommer påverka våra livs framtid i väldigt hög grad under det kommande året, kanske åren.
Det finns ingen sannolikhetslära i världen som kommer få mig att känna mindre ångest inför det.

Forza Bajen!


Gustav Gelin


"Har skrikit mig hes på Söderstadion sen 1983. Ser Hammarby borta som hemma och är en obotlig romantiker. Anser att supportrar får sporten att leva och att en schysst glidtackling är det vackraste som finns."

Twitter: @gustavgelin
Mejl: gustav.gelin@fotbolldirekt.se