I dag knyter vi ihop den svenska fotbollssäcken med årets sista tävlingsmatcher. Den viktigaste spelas i Hällevik.

Division 1 Södra har drällt av slocknade elitlag i år. Trelleborg är tillbaka i Superettan inför nästa säsong, medan Landskrona och Öster får harva i ettan även 2016.

Det lag som minst har i tredjedivisionen att göra är Örgryte, som fortfarande har chansen att nypa en Superettan-plats.

I torsdags kväll hoppade 5 809 människor i gummistövlarna och plaskade igenom Göteborgsvätan för att se ÖIS kvala mot Mjällby.

”Chippen är för gammal och Mjällby åker ur” löd en av hemmaklackens ramsor.

Chippen lever loppan i Dubai och en novembrig kvalmatch är en skön kontrast mot hans naturliga vardag, som gissningsvis går att likna vid en livsnjutares. Någon vidare insats gjorde han inte. Det var få stunder Chippen syntes till i den matchen.

Istället limmade ur-öisaren Daniel Paulson matchens enda strut längs med bortre stolpen och Östra Stå exploderade. Tusentals maxade halsar, ett par bengaler och en och annan svävande ölmugg.

I dag ska ÖIS framtid avgöras – igen. Det är sex år sedan de tolvfaldiga svenska mästarna spelade allsvensk fotboll och två år sedan de åkte ur Superettan. Truppen består fortfarande av spelare med Superettan-nivå och allsvensk potential i sig, och klubben fortsätter att redovisa röda siffror. Ett år till i division 1 skulle tvinga ÖIS till ytterligare nedmontering av laget. Ju fler år i ettan, desto mer behöver klubben anpassa sig efter den nivån.

Medan lokalrivalen IFK Göteborg spelar en ganska meningslös supercupmatch i kväll är hundratals Örgryte-supportrar på väg hem från Hällevik. Sinnesstämningen är antingen eufori eller hopplöshet.

Mjällbys bortaläktare har plats för 800 personer och mycket verkar tala för att ÖIS-fansen maxar det utrymmet.

Enligt SvFF:s noteringar har ÖIS haft ett hemmasnitt på 2 007 åskådare i år. Det är ett snitt som bara Östersund, Jönköping, GAIS och Degerfors överträffar av årets 16 Superettan-lag.

För en storklubb är två tusen åskådare inte mycket, men för en storklubb som allt har gått åt helvete för de senaste åren säger det någonting. Örgryte har en supporterkärna som alltid finns där och backar upp laget, hur illa föreningen än sköts.

Det är svårt och onödigt att ge sig på att värdera människors känslor, men ingen svensk match i dag är viktigare för fler människor än den mellan Mjällby och Örgryte. Inget ont om ettan – den serien har sin charm – men Örgryte hör hemma i elitfotbollen.