ELITEFOOTBALL

I divisionerna strax under allsvenskan och superettan finns killar som vet var målet är beläget – här har vi sex namn som öser in mål i division 1 och division 2.

Här har vi några av de flitigaste måljägarna i divisionerna strax under eliten. Sex spelare med tillsammans 135 seriemål den här säsongen, och många av dem med målsnitt som heter duga.

* Luca Gerbino Polo, 29 år, Akropolis (Division 1 Norra): 18 matcher, 17 mål.

Storväxt anfallare (193 cm) med flera säsonger bakom sig på Serie C-nivå i hemlandet Italien. Kom till Sverige 2013, och har spelat på division 1-nivå sedan dess. Bortsett från fjol i superettan med AFC United. Kom till Akropolis inför den här säsongen och nu rejäl islossning målmässigt. 17 mål på 18 matcher ger ett helt okej målsnitt. Klar ledning i Division 1 Norras skytteliga, närmaste spelare bakom är Västerås Karwan Safari på 13 mål.

* Marcus Hägg, 24 år, Sandvikens IF (Division 2 Norrland): 20 matcher, 29 mål.

På tal om målsnitt, det här är ruggigt: 29 mål på 20 matcher. Marcus Hägg har en bakgrund i Gefle IF:s ungdomslag, och gjorde en juniorlandskamp (tillsammans med bl a Oscar Hiljemark, Viktor Claesson och Abbe Khalili). Fyra säsonger i Strömsberg i division 2, där han gjorde 21 mål 2014-säsongen. Värvades i fjol till Västerås i division 1, men det blev bara tre mål där. I år fullständig knockout i skytteligan, närmaste spelare bakom i skytteligan har gjort 17 mål. Sveriges bäste målskytt om man räknar allsvenskan-ner till division 2.

* Emil Skogh, 23 år, BKV Norrtälje (Division 2 Norra Svealand): 19 matcher, 22 mål.

Tidigare vänsterback med flertalet pojk- och juniorlandskamper. Sågs som en stor talang och var nära att slå sig in i AIK:s a-lag. Sedan flertalet utlåningar (bl a norska Kongsvinger) och de tre senaste åren har spenderats i moderklubben BKV Norrtälje. Där har han flyttats framåt i banan, och i år har målen forsat in från en offensiv mittfältsposition. I superettan eller rentav allsvenskan nästa år?

Emil Fritzell, 24 år, Eskilstuna City (Division 2 Södra Svealand): 20 matcher, 23 mål.

Varit i Eskilstuna City hela seniorkarriären, där två av säsongerna var i division 1. Legat nära tio-strecket i antal mål de flesta säsongerna, men i år har det lyft rejält, stått för nästan hälften av lagets mål. Tidigare provspelat med klubbar högre upp, bland andra Syrianska när de var i allsvenskan. Eskilstuna City slås ihop med AFC United nästa år, och det skulle kunna bli spel i superettan eller rent av allsvenskan om AFC går dit.

Mohamed Ramadan, 25 år, FC Rosengård (Division 2 Södra Götaland): 19 matcher, 24 mål.

Varit uppe och nosat på allsvenskan i Helsingborgs IF flera gånger, senast i fjol. Var länge en spelare HIF höll hårt i och därför bara utlånad från HIF, som dock släppte honom permanent 2013. Då till IFK Malmö i division 3, där han gjorde 22 mål på 20 matcher 2014. Varpå HIF tog tillbaka honom igen. Nu har Ramadan börjat om på nytt, i Rosengård. Gjort mer än en tredjedel av lagets mål, och högst delaktig i att Rosengård ligger på kvalplats upp till division 1.

Emil Åberg, 24, Eskilsminne IF (Division 2 Västra Götaland): 21 matcher, 20 mål.

Emil verkar vara ett gångbart namn bland målkungar i division 2. Har precis som Ramadan varit uppe i Helsingborgs a-lag i allsvenskan utan att få något break. Var utlånad från HIF i flera säsonger innan kontraktet gick ut 2013 och han gick till Eskilsminne. I fjol var laget uppe i division 1 och Åberg gjorde 13 mål på 26 matcher där. Det har fortsatt på samma vis i tvåan i år, och siffrorna visar hur viktig han är offensivt för Eskilsminne: Han har gjort 20 av lagets totalt 38 mål.

Glöm inte att ni hos Elitefootball.com får dom senaste övergångarna, ryktena och kontraktsförlängningarna och dessutom Sveriges största spelardatabas.