120524 Fotboll, Allsvenskan, Elfsborg – Häcken: Stefan Ishizaki, Elfsborg, gör 1-0, jubel © BildbyrÃ¥n -54910
Okategoriserade

Rekordung-debutant twittras av Hysén

ANNONS

Vilken omgång. Målrikt (som vanligt), nervfyllt (som vanligt) och med en ny serieledare som resultat (inte som vanligt). Inte Lund, utan ÖIS återfinns numer Överst I Serien. I övrigt var det en omgång där bottentrion fick anledning att dricka än mer gravöl, och så var det ju det här med den 15-årige burväktaren…

Utsikten – Skövde 2-0

Med ordinarie målvakten Mirza Kalijundzic avstängd fick Skövde spela med en målvakt som stack ut lite, kan vi väl säga. Anledningen: han är bara 15 år. Marcus Fröjd anses av både agenter, med- och motspelare vara en spelare något utöver det vanliga, och borta mot Utsikten skedde så A-lagsdebuten i tävlingssammanhang. Den första halvleken var en jämn historia men med ett chansövertag för hemmalaget som fick Fröjd att bli varm i kläderna omgående. Spelmässigt var det en kamp mellan två olika filosofier stundtals, där Skövde trillade boll ofta och gärna men kom sällan längre än till straffområdesgränsen, medan Utsikten naglade fast sina motståndare på egen planhalva med längre bollar bakom backlinjen. Med timmen spelad tar Utsikten över spelet och får även hål på Fröjd i målet – två gånger om signerat Megim Kica. Matchen var sedan körd för Skövde som förvisso skapade chanser nog att komma ikapp, men var alltför ineffektiva.

Fröjd? Jodå. Målen var otagbara och Glenn Hysén twittrade sedan om att han var bra på linjen men lite osäker i luften, fullt förståeligt, och agent Patrick Mörk kompletterade med att säga att Fröjd är en stor målvaktstalang. Snart hägrar andra äventyr dock. Med start i augusti tillhör Fröjd Elfsborg då han ska gå på fotbollsgymnasiet där. Nämnde jag förresten att han har erfarenhet från pojklandslaget? Talangfull var ordet.

Lund – Kristianstad 0-0

”Helt sjukt att den här matchen slutade 0–0.” Sagt av KFF-tränaren Peter Persson efter matchen. Och det får man allt ta och skriva under på. Lund-anfallaren Niclas Öberg hade tre frilägen bara de första tjugo minuterna men Mirza Selimovic var kung på planen och kanske även kung i baren på kvällen. Det hade han i sanning gjort sig förtjänt av i varje fall. Otto Martler var inte mycket sämre han utan räddade bland annat två jättelägen från Enes Smajlovic huvud och fötter. Chanserna avlöste varandra fram till dess att domaren blåste av för pausvila, och efter den var det i stort sätt samma melodi fast med lite mer Lund-dominans. Kristianstad var dock med bra framförallt i början av halvleken och Jörgen Nilsson hade ett skott i ribban, bland annat. Sedan tog dock Lund över men trots en febril press för ett segermål slutade faktiskt matchen 0-0. Och anledningen till det stavas Otto Martler och Mirza Selimovic.

ÖIS – Oddevold 1-0

I och med att Lund tappade poäng hade ÖIS ett utmärkt läge att ta över serieledningen när de tog emot Oddevold på ett soldränkt Gamla Ullevi. Och det började utmärkt. Redan efter tio minuter vinklade Oskar Wallén in 1-0 på en hörnvariant – ett mål som vilken anfallare som helst i världen hade varit nöjd med. ÖIS ägde merparten av de första 45 och borde utökat ledningen med åtminstone ett mål men ineffektiviteten var slående. Oddevold å sin sida fick fokusera på omställningar, något som de gjorde bra och hotade med emellanåt. Efter pausen går bohuslänningarna naturligtvis för en kvittering och då ÖIS samtidigt går ned i kvalité jämnas matchen ut en aning. I den sista tredjedelen är dock skyttekung Patriksson och de övriga ovanligt bleka och skapar inte överdrivet många kvitteringslägen. 2-0 via en kontring mot ett offensivt balanserat IKO är lika nära som ett 1-1-mål och det blir till slut ÖIS som avgår med segern. Vinsten tar de rödblå längst upp i tabellen med en poäng ner till Lund, och för första gången sedan den sista omgången 2008 leder därmed ÖIS en fotbollstabell. Närmast väntar dubbelmöte med Qviding medan Lund och Oddevold tampas två gånger om med varandra. Får vi se ett rödblått ryck nu?

Norrby – Karlstad 4-2

Ibland är fem minuter allt som behövs. Fråga bara Norrby. Matchen mot Karlstad började hur som helst med dominans från eleganterna från Borås som både hade mest bollinnehav och flest chanser. 1-0 kom som ett brev på posten i mitten på halvleken i efterspelet på en hörna, och som avsändare stod Henrik Svedberg. Av någon anledning släppte sedan Norrby på koncentrationen, började agera obeslutsamt och bjöd in ett poängtörstande Karlstad i matchen igen. Mellan minut 60-61 lyckades värmlänningarna göra både 1-1 och 1-2 efter två misstag av en darrig Norrby-backlinje men, som sagt, ibland behövs inte mer än fem minuter. Inbytte Mattias Strinäs bombade in kvitteringen i krysset i minut 79, Nicklas Savolainen förvaltade ett inlägg två minuter senare och Kenan Galijatovic pricksköt in slutresultatet 4-2 från distans när klockan tickat upp till 84. Varför döda matchen tidigt när man kan göra det spännande? Segern var blytung, då detta var definitionen av sexpoängsmatch. Nu har boråsarna faktiskt lite häng ned till lagen under strecket.

Sylvia – Limhamn Bunkeflo 4-3

Visst har jag väl nämnt att Söderettan är en målglad serie? Tänkte väl det. I en synnerligen målfylld tillställning tog Sylvia sin tredje raka seger och hakar likt en fästing sig fast i topplagen. Straffarnas okrönte konung, Johan Roxström, gav dem ledningen tidigt i matchen men Jason Granum kvitterade med dryga halvtimmen spelad. Direkt efter halvtid öste LB07 på framåt och pressade tillbaka Sylvia rejält under en period genom ett nätt passningsspel. Som dessvärre inte gav någon utdelning. Sylvia gick istället fram till 3-1 på två minuter och såg ut att ha segern i en fin liten ask. Skåningarna gav dock inte upp och med en riktig raket tände Saman Ghoddos hoppet hos LB07 igen, och fem minuter efter det var det kvitterat efter en försvarstabbe orsakad av dålig kommunikation mellan målvakt Rasheed och Sylvia-försvaret. Hemmalaget var för stunden disorienterat och förlorade duell efter duell på mittfältet, men det spelar ju ingen roll när man har Allan Borgvardt i laget. Strax innan full tid nickade dansken in 4-3 vilket blev det sista målet i denna galna match. Fem mål i den andra halvleken, det ni. En virtuell kram ger jag till Limhamn Bunkeflo som kämpade väldigt tappert utan att få något för det.

Gauthiod – Sleipner 4-1

Att Gauthiod är nykomlingar märks föga av längre. Mot Sleipner kom lagets tredje raka seger och de parkerar nu på en niondeplats med klar kontaktkänning till fjärdeplatsen. Partyfixare mot Sleipner var 19-årige Pelle Ödlund som svarade för sin troligtvis bästa match någonsin med tre mål och en assist: helt okej för en som är mittfältare i grund och botten. Ödlund inledde målskyttet i 23:e minuten men direkt efter växlade Sleipner upp, och hade det inte varit för Gauthiods duktige målvakt Tobias Wennergren hade det varit gästerna som haft ledningen i paus. Nu stod det istället 1-1, efter att Wennergren tvingats släppa förbi sig ett volleyskott från Josef Haddad. I andra halvleken vågar hemmalaget mer och tar över tillställningen – inte minst Pelle Ödlund. Först spelar han fram Erik Forsblad till 2-1, sedan skjuter han in 3-1 från distans och kröner sedan sitt verk med att ordna 4-1 från straffpunkten. En straff som han själv jobbade fram. Jo, det här var Ödlunds match.

Trollhättan – Qviding 2-0

Efter 56 sekunders spel fick Josef Daud bollen i straffområdet, vände runt och dunkade upp den i nättaket. Med den drömstarten i ryggen kontrollerade sedan Trollhättan matchen fullständigt och tog tre ytterst rättvisa poäng. Säsongens främsta försvarsinsats var grunden till segern – Qviding hade i princip bara ett läge under de första 45, och då stod målvakt Kodalaev i vägen. Trollhättan å andra sidan var nära att utöka ledningen efter 20 minuter genom Imer Beqiri men hans nick gick precis ovanför ribban. Andra halvlek bjöd på böljande spel vilket hemmalaget gynnades mest av. Med knappa timmen spelad byttes yttern Dragan Bogdanovic in och han presenterade sig omgående. På returen från ett Bogdanovic-skott höll sig tidigare nämnde Beqiri framme och rakade in 2-0, ett resultat som stod sig trots en handfull lägen att utöka ledningen från bland annat den andre Beqiri: Agon.

Omgången vinnare: Norrby. Vid förlust hade de varit en poäng från att falla under strecket. Nu har de istället sex poängs marginal.

Omgångens förlorare: Delad plats för de tre bottenlagen som har det helt nattsvart för ögonen.

Omgångens spelare: Pelle Ödlund i Gauthiod. Gör man tre mål behöver man ingen ytterligare motivering.

Omgångens lag (4-3-1-2): Mirza Selimovic (Kristianstad) – Fritiof Björkén (Lund), Daniel Stanisic (Trollhättan), Robin Jonsson (ÖIS), Mårten Nordbeck (Lund) – Henrik Fribrock (Kristianstad), Sebastian Johansson (ÖIS), Agon Beqiri (Trollhättan) – Klas Bohman (Gauthiod) – Pelle Ödlund (Gauthiod), Mergim Kica (Utsikten)

//Andreas Kristensson (twitter)

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3