Liverpool kan fortfarande vinna ligan, det tror jag verkligen.

???????

Vadå? Man ska ju öppna med ett skämt sägs det.

Verkligheten är förstås den att Liverpool inte ens kan vinna en fotbollsmatch för tillfället, än mindre en titel. Förlusten mot United blev precis så illa som jag befarade. 3-0 – en resultatmässig utklassning, dock ett spelmässigt fall framåt

Offensivt alltså.

Defensivt är det kaos både individuellt och kollektivt. Ett kaos skapat av en dåliga värvningar och ett organisatoriskt haveri signerat Brendan Rodgers.

Nordirländaren bara osar desperation i sina laguttagningar och taktiska beslut.Jag befarar att det nu inte finns något sätt för honom att hitta tillbaka till ett vägvinnande spel och positiva resultat.
Jag befarar att han kan ha tappat omklädningsrummet.
Och jag befarar att han kan få sparken vilken dag som helst, kanske redan imorgon.

Om han får fortsatt förtroende kommer drevet att vara riktigt otrevligt mot Rodgers hela veckan. En stenhård bortamatch i Ligacupen mot Championships formstarkaste lag (obesegrade senaste tolv, nio vinster, 44 mål i år) är en mardröm för Rodgers, och det mesta talar för att ett klent Liverpool förlorar även då. Sedan, om han sitter kvar, följer en tung hemmamatch mot ett formstarkt Arsenal på ett ängsligt Anfield. Rodgers har massvis att förlora den här veckan och väldigt lite att vinna.
Om Rodgers får sparken imorgon eller någon gång under veckan skulle det inte vara ett omotiverat drag från FSG, och ärligt talat inte särskilt förvånande sett till vilken genomklappning säsongen hittills varit.

Jag vill dock ha kvar Rodgers som tränare, jag tycker att det jobb han lade ner förra säsongen har gett honom rätten att försöka vända säsongen på rätt köl igen. Men jag får allt svårare att se hur han ska göra det. Det enda som just nu talar för att Rodgers får behålla jobbet är hur mycket det skulle kosta klubben att sparka honom, samt det faktum att det inte finns någon given ersättare just nu.

Det som talar emot honom är i princip allt annat, men framför allt följande:

  • Dålig kunskap om truppen. Rodgers vet inte vilken som är hans bästa startelva, eller bästa formation. Vissa spelare underpresterar i långa perioder men får fortsatt förtroende, andra spelare presterar bra i en match men får därefter nöta bänk eller läktare i flera veckor. Det skickar förvirrande budskap och skapar osäkerhet i truppen.
  • Taktisk envishet. Förra säsongen hyllade jag Rodgers för hans taktiska flexibilitet och beslutsfattande. I år har hans filosofiska envishet visat sitt fula tryne. 4-2-3-1, formationen vars förträfflighet han predikade till supportrarna när han anlände 2012, har regerat med provocerande regularitet. Missförstå mig rätt, jag gillar 4-2-3-1, men bara om man har rätt spelare tillgängliga. Det har inte Rodgers. Trots att Liverpools anfallsspel lider med endast en anfallare har han fortsatt. Trots att Liverpool bara har en ytter (Sterling) i laget har han fortsatt. Trots att Liverpool alltid blir sega och baktunga på centralt mittfält har han oftast spelat två långsamma defensiva mittfältare. De gånger han försökt med förra årets framgångsrika 4-1-2-1-2 har utgången varit blandad, mycket på grund av svaga individuella beståndsdelar eller fel spelartyper. Materialet finns där för en framgångsrik 4-1-2-1-2, även utan Sturridge, men Rodgers har vägrat att ge formationen en chans i mer än enstaka matcher.
  • Otillräckliga förändringar. Rodgers har försökt sig på förändringar vid olika stadier den här säsongen, för att råda bot på de spelmässiga problemen. Oftast har han dock bara gjort en eller ett par förändringar åt gången, istället för de radikala åtgärderna som behövts. Han borde petat Balotelli, Lovren, Gerrard och Mignolet samtidigt, bytt formation till 4-1-2-1-2 och lagt fokus på snabbhet i anfallet redan i mitten av september. Istället har han bytt formation men behållit spelartyperna och försökt sätta fyrkantiga klossar i runda hål. Eller så har han behållit 4-2-3-1 men bara bytt ut en av de svaga länkarna istället för alla.
    Idag mot United blev äntligen Mignolet petad men det kom flera månader försent. De flesta vet att Jones knappast är bättre men till råga på allt såg han matchotränad ut, något som inte hade varit fallet om han hade spelats in tidigare. Och när den offensiva fokusen äntligen låg på snabbhet och rörlighet tog Rodgers tillbaka Lovren och bytte formation till en obegriplig trebackslinje som spelade Uniteds kantspel rätt i händerna. När Rodgers gör en sak rätt kan han helt enkelt inte låta blir att göra två fel, nya som gamla. Alla dessa småförändringar utan slutprodukt skapar osäkerhet hos spelarna och vittnar om en enorm okunskap och desperation hos Rodgers. Jag tror inte att han vet hur han ska reparera Liverpool, fast han hävdar att han är den enda som är kapabel till det.

Rodgers får be om ett julmirakel och hoppas att FSG delar den uppfattningen.