• Publicerat 11 juli
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Inte sedan 2017 har Norrköping varit ute i Europa. Förlusterna mot litauiska Trakai tog hårt: ”Första halvlek under all kritik. Jättestor besvikelse”, sade Jens Gustafsson då till Folkbladet. I kväll går man så upp mot irländska St Patricks.

Här en genomgång av vilka irländska St Patricks egentligen är. Och inte minst står det klart hur man fick den här platsen genom att en konkurrent sjabblade med ekonomin och blev av med sin plats. I det fick rutinerade St Patricks alltså denna möjlighet i en elfte timme.

Inte sedan i juli 2016 har annars St Patricks varit ute i spel i Europa, då knappt nederlag mot Dynamo Minsk med totalt 1- 2.

Nu är man där igen och man är det med stort meriterade Harry Kenny som coach. En vinnare och legendar i irländsk fotboll – om än för St Patricks rival Shamrock Rovers (mötte AIK i fjol) där han var i 13 år och vann allt.
Ikväll alltså Norrköping för denna irländska klubb som inte varit ute i Europa på flera år.

ST PATRICK’S
Grundad: 1929

Hemmaplan: Richmond Park, kapacitet: 5 340.
Ligaspel: Ja. St. Patrick’s är femma efter drygt 20 spelade omgångar, 18 poäng efter ledande Dundalk och har en omgång mer spelad.

Tränare: Harry Kenny, 57 år, inga titlar som tränare, däremot fyra ligatitlar och tre cuptitlar som spelare.

Bäste målgörare: Michael Drennan, 6 mål.
Mest namnkunniga spelare: Chris Forrester, mf, Rhys McCabe, mf. Owen Garvan, mf
Lagkapten: Ian Bermingham.

Dräktfärger: Röd tröja, vita shorts. Reserv: Vit tröja, röda shorts.

Tidigare Europaspel: 16 gånger. Bäst: 2009/ 10 Europa League, playoffomgång

Övrig fakta: Fick sin plats i Europa League, då placeringen bättre placerade Waterford inte fick licens att spela i Europa League på grund av att klubben brutit mot treårsregeln att ha plusekonomi i tre raka säsonger.

FD:s kommentar:
– Bjöds alltså in till turneringen när Waterford inte klarade licenskraven. För Waterford skulle det blivit första gången i Europa. St Patricks är rutinerat. Men laget har inte nått upp i samma nivå som för sex år sedan när laget vann ligan och tog cuptitlar.

– Det finns tunga namn i truppen som Rhys McCabe som har spelat i Sheffield W och Portsmouth och skotska Dunfermline och Owen Garvan som spelat fem säsonger i Ipswich och fyra säsonger i Crystal Palace men också i klubbar som Millwall, Bolton och Colchester, så nog finns det rutin alltid från spel på tämligen hög nivå. Dock börjar spelarna komma till åren och risken finns att flera av dessa har sina bästa år i karriären bakom sig.