Foto: Bildbyrån

Västerås SK har anmälts till Sef – för en bild inne på arenan. På bilden syns maskerade supportrar med rökbengaler, och nu har matchdelegaten i VSK:s senaste hemmamatch gjort en anmälan.
– Det är det här vi jobbar emot. Vi jobbar mot att få bort det. Och så sitter en sådan bild uppe. Så jag har gjort en anmälan. Jag har bara följt direktiven, säger matchdelegaten Ann-Louise Ebberstein till FotbollDirekt.se.

Västerås SK mötte Norrby hemma på Solid Park Arena i Västerås i förrgår. Då noterade matchdelegaten Ann-Louise Ebberstein en bild i arenans innandömen.

Bilden föreställde VSK-supportrar med rökbengaler, flera supportrar på bilden är maskerade. Tre av supportrarna på bilden ska enligt VLT vara belagda med tillträdesförbud enligt VLT, som i dag avslöjade att matchdelegaten nu anmält Västerås SK till Sef:s disciplinutskott, då bilden enligt henne kan strida mot direktiv.

FD når Ebberstein, som motiverar anmälan såhär:

– Det är som jag bedömer det ett brott mot direktiven. Sef anger direktiv i våra bestämmelser, och jag har gjort bedömningen att den kan strida mot dem. Men sedan är det upp till Sef, de kommer titta på om min anmälan är korrekt, säger hon till FD.

Finns det tydliga direktiv kring sådant här?

– Det kan nog vara en tolkningsfråga. Men jag har tittat på de Särskilda tävlingsbestämmelserna, kapitel 3. Nu har jag dem inte framför mig, men det är i från kapitel 3, det finns vissa direktiv kring arena, reklam, visitering med mera. Och det är min uppgift som matchdelegat, om jag tycker att det avviker från direktiven så är det min uppgift att göra en anmälan, säger Ebberstein och förklarar vad bilden föreställer:

– Det är en bild på Västerås supportrar, den ska vara i från i fjol när de gick upp från division 1 till i superettan. De flesta på bilden är maskerade, och det är olagligt enligt svensk lag sedan i fjol. Sedan är det massa rökbengaler. Och det är inte tillåtet. Man kan få tillstånd för det, men generellt är det inte tillåtet.

Det kan tolkas som en hyllning till saker som är förbjudna, är det därför du anmäler?

– Det är det här vi jobbar emot. Vi jobbar mot att få bort det som är olagligt på arenorna. Och så sitter en sådan bild uppe på väggen i arenan. Så det är den tolkning jag gjort av direktiven, jag har egentligen bara följt de direktiv som finns. Så som jag tolkar det. Sedan kan Sef:s disciplinutskott göra en annan tolkning.

 

Förstår du dem som ser en viss moralpanik i det… det är en bild inne på arenan i ett område där egentligen bara spelare, ledare, domare och media uppehåller sig?

– Men å andra sidan så kanske en journalist som är där och tar en bild på en spelare, så syns bilden i bakgrunden. Jag lägger inga värderingar i det. Jag har tolkat direktiven så. Det är Sef:s disciplinutskott som får avgöra om det är en riktig tolkning.

Västerås SK har bestämt sig för att ta ner bilden, skriver VLT.

Vilken paragraf i de särskilda tävlingsbestämmelserna som avses är oklart, vi har åtminstone säkra på vilken. Men enligt Sef:s ligaansvarige Ola Rydén så är det inte nödvändigt att ha en viss paragraf som stöd för att göra en anmälan. Det är heller ingen regelöverträdelse som anmäls till Sef:s disciplinutskott utan sådana ska anmälas till förbundet, då i första hand till riksombudet säger han.

De särskilda tävlingsbestämmelserna ii sin helhet HÄR.