Foto: Bildbyrån

Han är en av Sveriges mest profilerade och framgångsrika sportchefer – och han vill ha mindre Silly Season. Jesper Jansson reagerar i dag för FD på vad han tycker blivit en eskalerande Silly Season-hets. Nu föreslår Jansson en förändring i hur transferfönstren ska ligga – Sef kommer undersöka om det är möjligt att vända på transferfönstren:
– Det är Silly Season åtta månader om året i Sverige. Och jag tror inte det är en bra utveckling för klubbarna. Du måste få tid och råd att utveckla klubbarna i lugn och ro, säger Jansson till FotbollDirekt.se.

Vinterns transferfönster stängde den 4 april i år. Eftersom vi Sverige spelar vår-höst så har vi ett längre fönster under vintern och ett kortare på sommaren, tvärtemot de ligor som spelar höst-vår.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson vill se en ändring i hur fönstren ligger. Om man kortar ner vinterfönstret så blir det en mindre hetsig Silly Season och förhoppningsvis mer genomtänkta värvningar av klubbarna tror han.

– Jag håller på och kollar lite på det, om man inte kan ändra på det. Sedan vet jag inte om det är möjligt. Men generellt, jag tycker det är Silly Season åtta månader om året i Sverige. Och jag tror inte det är en bra utveckling för klubbarna. Du måste få tid och råd att utveckla klubbarna i lugn och ro.

– Det funkar så att ”off season” får du ha ett längre fönster, ”in season” får du ha ett kortare. Men Uefa har sagt att det är möjligt att ändra det till viss del. Min tanke är att man har ett kortare fönster ”off season”, och då skulle man lägga det i februari. Du har inga tävlingsmatcher i januari, så du kan ändå förbereda dig i lugn och ro. Då har du också fördelen mot det internationella fönstret, för när vårt fönster öppnar så har de hunnit stänga, så då vet du vad du har att spela med. Jag tror det hade underlättat. Sedan har du samma fönster som de internationella på sommaren, för då riskerar du inte att tappa spelare utomlands.

Sammanlagt är transferfönstret i år öppet 108 dagar (82 dagar på vintern och 47 dagar på sommaren) i Sverige. Men affärer görs upp innan fönstren har öppnat och formaliseras när de öppnas. Och diskussionen om vad som bör värvas håller på året runt, även under säsong. Något som Jansson tror skulle minska om man vände på fönstren.

– Någonstans är det snack däremellan fönstren också. Krasst: Vi har bara fyra månader om året där det inte är Silly Season-snack, ett par månader efter att varje fönster stänger.

– Det är den generella atmosfären vi måste ta tag i. Det är en hets, men det är mycket upp till varje klubb att styra det. Man får inte glömma bort att om man tränar och spelar tillsammans så blir man bättre som lag över tid. Att man söker externa lösningar hela tiden, det är upp till var och en att göra sina val förstås. Men jag tror inte det är bra för klubbarna och svensk fotboll i stort.

Har det eskalerat i just det här vinterfönstret tycker du?

– Ja, jag tycker det har eskalerat. Det måste jag nog säga. Men det kommer nog med att fler och fler klubbar har mer muskler och att det finns ett allt större intresse. Sedan har det säkert med ett stundande tv-avtal nästa år att göra också att det blev mycket just i år.

Vinterfönstret öppnade i år 12 januari och pågick fram till 4 april. Över tre månader, en tid under vilken man har mer än nog tid att formera en slagkraftig trupp även för Europaspel anser Jansson.

– Jag tror att det är värt att ta upp en diskussion i svensk fotboll. I år var det till och med öppet till fyra dagar efter allsvenskan drog i gång. Sedan har vi den eviga frågan om sommarfönstret, var det ska ligga.

Du är av uppfattningen att det ska ligga helt i synk med de stora internationella ligornas, alltså att det stängs sista augusti?

– Ja, så är det ju. Vi har tillräckligt länge på oss att rusta trupper för Europaspel ändå. Ända in i april så har man möjlighet att göra det.

Jesper Jansson har varit i kontakt med Sef:s sportchef Svante Samuelsson, som nu kommer undersöka om huruvida det är möjligt att ”vända” på fönstren.

– Vi har haft en diskussion om det. Att undersöka om det är möjligt att vi blir synkade, har det kortare fönstret på vintern och det långa på sommaren. Det är en tanke som Jesper har, som vi har en dialog om, säger Samuelsson till FotbollDirekt.se.

– Sedan om möjligheterna finns så är nästa fråga om det överhuvudtaget är aktuellt, och det här är något som alla klubbar ska vara med på att genomföra i sådana fall. Men det skadar inte att undersöka om det är tillåtet att göra så.

I grund och botten är det stipulerat att det längre transferfönstret ska ligga mellan säsongerna. De allra flesta ligorna i Europa spelar höst-vår och har med andra ord det långa fönstret på sommaren. Jesper Jansson vill se om det går att få det på samma vis för allsvenskan, utan att vi byter från vår-höst till höst-vår.

Svante Samuelsson tycker att frågan om dispens är värd att kolla upp:

– Jag vet inte om någon har undersökt möjligheten tidigare. Det jag vet är att Uefa har ett huvudregelverk, där det tydligt står att det långa fönstret ska ligga mellan säsongerna, och det korta i mitten av säsongerna. Men sedan är det bara några få ligor som spelar vår-höst, där Sverige är en av dessa. Det är frågan om det går att få en dispens utifrån det.

– I den här typen av frågor är det viktigt att man går rätt vägar, och att man har bra argument för varför man ska få en dispens. Jag tror att det här är en fråga man ska ha tålamod med och det är inte så att vi på något sätt är långt framme med detta. Men jag ska titta på det, sedan får vi se hur lång tid det tar. Även om man får ett nej så kan det vara värt att veta det i alla fall.