STOCKHOLM. Konkurrensen i Djurgårdens backlinje är tuff. I fjol fick Jonathan Augustinsson, 23, fullt förtroende. Mot Örebro var han bänkad då Elliot Käck, 29, gick före. Mot Blåvitt i kväll saknas Aslak Vonn Witry och ”Jonis” förväntas ta han plats. Men hur blir det med alla spelare friska?
– Alla spelare som inte spelar är de facto missnöjda. Och det är deras jobb att vara det, säger Kim Bergstrand till FotbollDirekt.se. 

Om ett par timmar är det dags för Djurgården att ta emot IFK Göteborg.

Djurgården kommer från en riktigt bra insats borta mot Örebro (3-0). I den matchen var Erik Berg tillbaka från skada vilket betydde att vikarierande mittbacken Jonathan Augustinsson förpassades till bänken.

En ovanlig position för Augustinsson som var given vänsterback förra året, men som nu fått konkurrens av comebackande Elliot Käck. I kväll förväntas Augustinsson få spela i skadade Aslak Vonn Witrys frånvaro, men frågan är om det inte blir tillbaka till bänken för ”Jonis” när norrmannen tillfrisknar.

– Det är ju tacksamt som tränare att som vi tycker ha två av allsvenskans bästa vänsterbackar. Det är så klart tufft för dem. Men det är bra för mig, Tolle och för Djurgården. Sen är det så att det kommer bli mycket matcher under säsongen och vi kommer behöva varenda spelare. ”Jonis” gjorde det fantastiskt som tog på sig ansvaret att spela mittback i två matcher när vi hade lite kris på mittbackssidan. Sen kan både Elliot och Jonis spela högre upp i banan om det skulle vara så också, säger tränaren Kim Bergstrand till FotbollDirekt.se.

Augustinsson har inte börjat muttra redan?

– Nej, men alla spelare som inte spelar är de facto missnöjda. Och det är deras jobb att vara det. Sen tar det sig inte några såna uttryck från Jonis som är en professionell och jäkla bra människa. Man får inte glömma att han gick sönder i januari och var borta ganska länge. Utan krisen vi haft på mittbackar så hade kanske inte börjat spela ännu annars. Nu har han tränat på ett par veckor och är redo för fullt.

Djurgården höll utkik efter en anfallsförstärkning och förde samtal både med Kolbeinn Sigthorsson (som gick till AIK) och Vidar Örn Kjartansson som valde Hammarby. I stället slutade det med att Dif valde att tro på sin anfallsuppsättning med Mohamed Buya Turay och Adam Bergmark Wiberg som naturlig backup. Känner Bergstrand någon besvikelse för att alternativen är för få?

– Vi har sagt det hela tiden sen vi kom hit. Vi jobbar med den truppen vi har och vad den kunde varit och vad som inte blev av är helt ointressant. Spelarna som sitter här i dag är dem som vi jobbar med. Något annat finns liksom inte. Det blir bara konstigt att kommentera allt. Hittills ser det ut som vi har ett konkurrenskraftigt lag ändå.

En både spel- och målmässig fullträff mot Örebro senast. Är det så där Djurgården 2019 ska se ut när allt stämmer?  

– Vinna med 3-0 och ha 21-0 i avslut på mål… Där vill ju alla vara. Sen vet vi att alla matcher inte kommer se ut på det sättet. Det handlar om att vår rytm både i anfall och försvarsspel var väldigt, väldigt bra mot Örebro. Om det berodde på oss eller på att Örebro var mindre bra den här dagen är svårt att säga. Men vi kan inte ta ansvar för deras prestation.

– Vi gjorde en jäkla bra match, och det gjorde vi i långa stunder mot Sundsvall också. Men där tappade vi rytmen och huvudena och bara körde. Då var de tillräckligt skickliga för att såra oss. Nu höll vi ihop det.

Vilka spelare tycker du stack ut?

– Sist hade framförallt Elliot, Astrit (Ajdarevic) och Erik väldigt roligt tillsammans. Hela det centrala mittfältet gjorde en fantastiskt bra match där Karlström, Astrit och Fredrik (Ulvestad) kompletterade varandra jättebra. Buya gjorde sin bästa insats defensivt sen han kom till oss. Det gjorde det lättare för resten av laget att försvara. Erik och ”Mackan” (Danielson) stängde ner deras raka spel.

I kväll saknas Witry på grund av en muskelskada. Trots att han gjorde två mål var det inte det som gladde Bergstrand och Thomas Lagerlöf allra mest.

– Vi var faktiskt mest nöjda med att hans försvarsspel var jäkligt bra. Sen blir det ju ytor för honom som han gillar av att de spelade väldigt lågt med sina wingers. Han älskar när han får komma och fylla på som han gjorde och kunde till och med gjort hattrick.

Hur ser Bergstrand på IFK Göteborg då?

– Vi har koll. Det känns lite mer som gamla Göteborg. De spelar ganska lågt och kontrollerat försvarsspel med fyra spelare som jäkligt sugna på att kontra och som gjorde det väldigt bra mot Elfsborg. Blåvitt är skickliga i det spelet så där får vi ha koll på balansen och ytan bakom oss.

En nygammal Blåvittspelare som Djurgården inte kunnat scouta på förhand är Lasse Vibe. Dansken är med i matchtruppen och kan debutera för IFK Göteborg i kväll. Bergstrand är tveksam till om Vibe starta.

– Det är en bra målskytt. Men om det var några som var bra i Göteborg sist så var det lagets fyra högsta spelare. Så jag tror inte att det kommer bli några förändringar, men om det blir det så får vi ta oss an det då.