Foto: Bildbyrån

Riksidrottsförbundets visitationsdirektiv skulle ses som en rekommendation, men några klubbar har nu fått det som ett krav från polisen. Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson valde att polisanmäla sig själv när klubben ställdes inför tuffa krav i arrangörstillståndet – nu kan klubbar göra likadant om de fått hårda visitationskrav:
– De skulle kunna anmäla sig själv som arrangör, för att pröva om det här är ett brott mot ordningslagen., säger Mats Jonsson till FotbollDirekt.se. 

Riksidrottsförbundet (RF) har kommit med rekommendationer om hårdare visitation vid idrottsevenemang i Sverige. Det kom ut en video till klubbarna i allsvenskan om hur publikvärdar och visitatörer ska genomföra visitation, och de nya direktiven har rört upp känslor. För att komma åt exempelvis pyroteknik så rekommenderas en visitation där man berör besökares intima kroppsdelar.

AIK har gått ut och meddelat att man inte ämnar följa direktiven. Hammarbys säkerhetschef Göran Rickmer underströk att videon som skickats ut bara varit en rekommendation. Varken polisen eller RF har det som ett krav, sade han.

Rickmers kollega i Djurgården, Mats Jonsson, ger emellertid exempel på klubbar som fått det inskrivet som krav från polisen, i arrangörstillståndet. Att man ska visitera på det sätt som videon rekommenderar.

– Helsingborg har det som ett krav vet jag. Jag vet att MFF kommer få det som ett krav. Det finns några exempel. Däremot har varken vi i Djurgården, eller AIK eller Hammarby, fått det som ett krav, säger Jonsson till FD.

– Vad gäller videon, man ska se det hela som en rekommendation. Problematiken är när polismyndigheten tar den videon och villkorar in den i sina tillstånd.

De klubbar som fått det inskrivet som ett krav i arrangörstillståndet är nu skyldiga att genomföra intima visitationer. Om inte så har de brutit mot lagen.

– Det kan vara ett lagbrott, om det blir ett tillståndsvillkor. De som har det, de är skyldiga att visitera på det sättet. Det misstänks vara ett lagbrott om man inte gör det.

– Däremot är det en fråga om man ens får visitera på det sättet enligt lag. Det kan vad jag förstått anses vara ett brott mot grundlagen, regeringsformen. Det här har jag ställt frågan om till polisen, om det är på det viset. Jag har inte fått något svar ännu.

Mats Jonsson konstaterar att vi nu skulle kunna hamna i en anmälningscirkus där flera parter skulle kunna polisanmälas.

– Den som utför kränkningen, visitatören, är den som kommer bli polisanmäld för att man kränkt någon. Men även arrangören kan bli polisanmäld, om man inte följer de krav som ställts från polisen, alltså i arrangörstillståndet. Om man väljer att inte visitera på det sättet.

– Så det finns många kontaktytor med lagstiftningen här. Det är inte bara en part som står inför skranket; det är den enskilda visitatören som riskerar polisanmälas om den genomför en närgången visitation, det är föreningen som kan anmälas för att den inte följt villkoren. Och även eventuellt polisen, för att den brutit mot grundlagen. Vi hamnar i en anmälningscirkus som heter duga här. Hela lagboken sätts åt sidan.

Om klubbarna som fått det inskrivet som krav aktivt väljer att inte efterleva det här, då kommer arrangören hamna i en situation där de själva polisanmäls? 

– Alternativt att de anmäler sig själv som arrangör, för att pröva om det här är ett brott mot ordningslagen. Jag har polisanmält mig själv, efter cupderbyt Djurgården-Hammarby här i mars. För att pröva om jag begått ett brott mot ordningslagen.

Mats Jonsson berättar om bakgrunden: Djurgården hade fått det som krav i polisens tillstånd inför derbyt att ingen pyroteknik fick komma in och antändas på arenan. Det brann bengaler inne på Tele2 Arena under matchen, och Jonsson säger att ”polisanmälan var skriven redan från början”. Att lyckas konfiskera precis varenda pyroteknisk pjäs var utsiktslöst.

– Så jag polisanmälde mig själv. Misstänkt brott mot ordningslagen. Vi hade ett tillståndsvillkor som var tvingande, att pyrotekniska pjäser bara inte fick komma in på arenan och användas därinne på arenan. Eftersom det brann därinne, så är det ju ett misstänkt brott. Jag hade inget annat val än att anmäla mig själv. Sedan var det ligger nu, det har jag ingen aning om. Men polisanmälan är inskickad i alla fall.

Det här skulle alltså berörda klubbar nu också kunna göra angående visitationen säger Jonsson, och utvecklar kring varför klubbarna skulle ha ett starkt case om de väljer att göra det:

– De kan nog redan nu, om de godkänner villkoret… då tror jag de kan polisanmäla sig själva. Den filmen kommer inte den enskilda visitatören kunna följa till punkt och pricka ändå. För efter 50 visitationer så kommer den 51:a att genomföras annorlunda. Och eftersom det är villkorat att ”då ska vänster arm visiteras först och höger arm sedan”… gör någon visitatör annorlunda vid en enda visitation så har man inte följt kravet. Det är det som är upplägget med videon, att en visitation ska genomföras på precis det sättet.

– Och det är det som gör det här ohållbart. Du kan inte skriva in exakt vad varenda rörelse ska vara. Målet borde vara det det viktiga. Annars hamnar vi i en diskussion om exakt hur visitationen ska genomföras, och så fort man inte gör exakt rätt, då är det per definition ett lagbrott.

Varför det blivit så, att videon nu på några håll i landet har tolkats in av polisen som något man kan ställa krav om?

– Rättsenheterna som utfärdar tillstånden, de är mer regionala. Och jag tror att de inte riktigt har klart för sig vad som gäller här, att det var en rekommendation. Det är därför min fråga angående ett eventuellt grundlagsbrott från polisen har ställts till rättsavdelningen istället, för den är mer övergripande.

Ansökan om arrangörstillstånd lämnas in till polisen en gång för alla matcher, säger Jonsson. Däremot så får man tillstånd med olika krav och rekommendationer för varje match.

– Vi söker inte match för match, men däremot får vi tillståndet från polisen villkorat för varje enskild match. Vi kompletterar med ytterligare material inför varje match, men själva ansökan görs en gång, innan säsongen. Men det utfärdas från polisen för varje match för sig. Vi har fått det inför hemmamatchen mot IFK Göteborg nu närmast, det finns inga krav där. Så det kan variera.

Mats Jonsson tror oavsett rekommendation från RF och polisen, eller rent av krav från polisen, kommer göra någon skillnad – klubbarna ställer sig inte bakom den typen av visitation.

– Vi får inte glömma bort att det finns saker som gör att det här kommer någonstans i från. Vi får inte ducka för det. Det handlar om att folk inte ska ta med sig saker som är förbjudna in på arenan, det måste vi jobba för att se till att de inte gör. Men samtidigt så är det här knappast rätt väg att gå. Det kommer omöjligen kunna efterlevas, jag tror helt ärligt att risken för att vi får den här typen av visitationer är rätt så liten.