Foto: Bildbyrån

Östersunds FK håller årsmöte i kväll. Då väljs en ny styrelse – men ordförandeplatsen ser ut att förbli vakant. Valberedningens förslag fick nej från kommunen och nu finns ingen kandidat att ta över efter ekobrottsåtalade Daniel Kindberg.
– Det finns ingen kandidat från valberedningen. Men sedan vet vi inte vad årsmötet bestämmer. Det kan ju nomineras någon där, säger ÖFK:s mediaansvarige Niclas Lidström till FotbollDirekt.se.

Daniel Kindberg har klivit av som ordförande i Östersunds FK efter att han åtalats på fyra punkter (grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott).

I kväll har ÖFK årsmöte, och valberedningen lade fram en kandidat i Ante Strängby. 51-årige Strängby är finanschef på Östersunds kommun och vice vd för det kommunala bolaget Östersunds Rådhus AB. Men förslaget stoppades av Östersunds kommun. Ett ordförandeuppdrag i ÖFK ses av kommunen som en ”otillåten bisyssla”.

Strängby fick förslaget av kommunen att gå ner i arbetstid till 50 procent och släppa uppdraget som vice vd i Östersund Rådhus AB – bara då kunde han ta ordförandeuppdraget i ÖFK.

Men han sade nej till det förslaget – och tvingades därmed också tacka nej till att bli ordförande i ÖFK. Någon annan kandidat finns inte i kväll då Strängby var det förslag man lanserat:

– Valberedningen kan inte lägga fram några fler förslag. Eftersom det finns en föreslagen kandidat och han har tackat nej. Och eftersom det skedde med mindre än två veckor kvar till årsmötet så kan man inte lansera någon ny kandidat, så säger stadgarna, säger ÖFK:s mediaansvarige Niclas Lidström till FotbollDirekt.se.

– Sedan vet vi inte vad årsmötet bestämmer. Det kan ju nomineras någon där också. Vi får se vad som händer ikväll. Det finns hur som helst förslag på fem medlemmar till styrelsen. Så får vi se om de väljs eller inte.

Valberedningens ordförande Sören Eriksson jobbar på att ta fram fler kandidater säger Lidström, det återstår att se när dessa kan presenteras. Årsmötet kommer bli mer välbesökt än tidigare år säger ÖFK:s mediaansvarige.

– Tidigare har det varit runt 25 pers, i kväll kanske det blir runt 125. Så det har växt ordentligt. Vi har 1 400 medlemmar i dag. Vi hade ett medlemsmöte i januari, och då kom 250 pers. Det finns ett intresse för föreningen vilket är underbart. Vi får se hur många det blir ikväll men det är jättekul att intresset är stort. Sverige är uppbyggt på föreningslivet. Den känslan vill man fortsätta ha.