Foto: Bildbyrån

BLOGG MED FD:S MAGNUS ÖSTERBERG
Den svenska fotbollssäsongen är i antågande med stora kliv. Innan vi får möjlighet att titta till de svenska klubblagen ska det svenska landslaget på sin sedvanliga januariresa. Truppen är fylld med intressanta namn varav jag här kommenterar några. 

Patrik Ekwall kommer för FD:s räkning att bevaka landslaget under lägret och nyfikenheten hos mig finns främst runt de tio namn som räknas upp nedan. Viss reservation för att någon av spelarna i sista stund lämnar återbud på grund av transfer eller skada.

Det är en i många stycken intressant trupp med både allsvenska utropstecken och en hel del spelare som spelar utanför landets gränser. Även om det ”saknas” ett par namn i mina ögon finns det många som är värda att följa lite extra de närmaste veckorna.

Hosam Aiesh, Östersunds FK:

Magnus Österbergs kommentar:
– Aiesh har en fart och individuell skicklighet som inte är jättevanlig bland svenska yttermittfältare idag och dessutom stor arbetskapacitet. Det har ryktats om utländska klubbars intresse vilket är fullt förståeligt. Aiesh kanske inte är en typisk ”Janne Andersson-spelare” men nu får han chansen att visa vad han kan.

Viktor Gyökeres, Brighton:
– Den på Grimsta fostrade forwarden visade under sin tid i BP:s a-lag vilka offensiva kvaliteter han besitter. Han har figurerat i PL-truppen hos sydkustlaget men framför allt gjort en massa mål i den U23-liga som Premier League-klubbarna deltar i. Mycket intressant att se hur han står sig i omgivningen här.

Simon Tibbling, Bröndby:
– Den lille bolltrollaren som slog igenom i Djurgården och sedan haft en sejour i holländska Groningen. Spelskicklig som få och en ytterst bolltrygg spelare. Har hittills i sin karriär varit en viktig del i ligor med bra status och i Bröndby har han visat vad han går för.

Muamer Tankovic, Hammarby:
– Tankovic har även han hunnit med en hel del i sin karriär trots sin ringa ålder. Hade en fantastisk vår med Hammarby och visade sett över hela säsongen vilken skicklig spelare han är. Jag gillar spelartypen Tankovic har och hoppas att han ”gör sin grej” här. Små marginaler i sitt sätt att spela kan ju svänga åt båda hållen. Högsta kapaciteten håller utan tvivel på den internationella scenen.

Simon Thern, IFK Norrköping:
– Jag berömde Thern hela säsongen 2018 då jag anser att han var den viktigaste pusselbiten i det IFK Norrköping som till slut blev tvåa i allsvenskan. Efter ett par år där han inte riktigt slagit ut visade han klass rakt igenom under fjolåret. En mittfältsmotor som har både lungor och teknik att skina på en större scen. Hoppas han packar med sitt självförtroende här och tar för sig.

Jonathan Levi, Rosenborgs BK:
– En spelare som jagades av många allsvenska klubbar innan valet föll på den norska jätten. Finns med på listan över intressanta namn då jag är nyfiken på hur utvecklingen har sett ut efter en tid i Norge. Har varit företagsam i U21-landslaget och jag hoppas att det fortsätter här.

Robin Jansson, AIK:
– Buster-vibbarna tar aldrig slut för Jansson som med raketfart har gått från division ett-AIK-svensk mästare-landslaget. Svårslaget år för den resolute vänsterfotade mittbacken. Har det gått för fort eller fortsätter resan spikrakt uppåt? Det galna här är att jag inte tror att det slutar här.

Alexander Isak, Borussia Dortmund:
– Det har inte alls blivit som vare sig Alexander eller Dortmund tänkt sig och alla väntar på utlåning eller försäljning av den dyraste allsvenska exporten genom alla tider. Isak har så klart inte förlorat sin kapacitet men en spelare utan självförtroende är bara en halv spelare. Hoppas att det blir speltid och att utfallet blir bra. Behöver spela fotboll ”på riktigt” igen och det här kan ju vara en start på det.

Alexander Jeremejeff, BK Häcken:
– Den gänglige forwarden fick aldrig det där riktiga lyftet i Malmö FF och flyttade tillbaka till Hisingen när Marcus Antonsson värvades i somras. Han visade under hösten vilken bra målskytt han är och den varan är det inte något överskott på i den blågula tröjan. Med en bra start på året och en lika fin vår som höst kan han absolut vara redo för nästa steg.

Jonathan Augustinsson, Djurgården:
– En bra säsong av vänsterbacken som visade att han har mycket bra kvaliteter. Har tidigare i karriären varit skadedrabbad men höll ihop bra under 2018. Lär få konkurrens i Djurgården kommande säsong och kan här ta kommandot i den kampen med en bra start på året.