• Publicerat 7 december
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Är utländska domare en möjlighet i framtiden i svensk fotboll – vi ringde upp Stefan Johannesson för att reda ut vad som faktiskt är tänkbart och vad som bara är fantasi.
– Engelska domare – det finns inte ett ekonomiskt underlag för det, säger toppdomaren Stefan Johannesson till FotbollDirekt.se.

Domarna hade inte det roligaste året i allsvenskan den gångna säsongen. Det var lite fel här och där som uppenbarade sig.

Vi ställde som följd till detta en fråga till er läsare för några veckor sedan som löd: Vill ni se att man tar in utländska domare till allsvenskan som en lösning på problemet. Svaret var ensidigt – hela 87 procent svarade ja.

Vi ringde därmed upp Stefan Johannesson som ju på många vis är ett ledande namn och ansiktet utåt för domarna – detta för att ta reda på, dels vad han tycker om förslaget sen om det i ett andra läge är möjligt:

– Jag vet för det första faktiskt inte om det ens är möjligt rent juridiskt. Det är i alla fall inget som vi har diskuterat. Det måste i så fall handla om ett utbyte. Sedan om det är ett bra förslag eller icke, det vet jag inte. Jag tycker att spelet i allsvenskan kontra exempelvis Premier League skiljer sig så pass mycket att jag inte vet om själva dömandet skulle bli bättre. Jag tycker vi har det bra som det är nu, att varje nation har egna domare tycker jag är fullt naturligt, säger han till FD.

Har ni något form av utbyte eller samarbete överhuvudtaget med andra länder?

– Ja vi har ett utbyte med de nordiska kollegorna i de lägre divisionerna. Alla länderna är dessutom under UEFA så alla tränar i stort sätt på likvärdiga grunder inför och under säsongerna.

Med tanke på att alla är under UEFA:s paraply, är frågan kanske något för dem att tänka på?

– Ja det skulle man kunna säga, sen är till exempel Premier League egenstyrda så de bestämmer helt själva hur de vill göra. Det har snackats från UEFA-håll att man ska införskaffa Europapooler som bygger på ett större samarbete mellan de europeiska domarna men det har inte blivit av.

Vi har på senare år kunnat skönja att spelarlöner och övergångssummor skjutit i höjden.

Kanske kommer det även att hända på domarsidan inom sinom tid. Ett första steg togs när den engelska domaren Mark Clattenburg åkte över till Saudiarabien och fick rejält betalt för det.

Tror du att det är något vi kommer att se i framtiden?

– Jag har svårt att se att domare kommer hoppa mellan länder, i så fall måste det var i ett utbyte återigen. Sen är det viktigt att poängtera att han hoppar inte mellan de båda länderna utan han har helt gått över till att döma för deras förbund. Då kan du tänka dig att engelska domare skulle hoppa över helt till oss – det finns inte ett ekonomiskt underlag för det.

Är det ekonomiska en stor fråga eller hinder?

– Ja, jag vill inte säga för mycket nu men jag skulle tro att det skiljer rätt så mycket mellan de olika ligorna, speciellt mellan allsvenskan och exempelvis den engelska ligan.

Till sist, dömer du vidare till nästa år?

– Haha ja det skulle jag tro – jag har klarat alla testerna så det är bara att köra, avslutar Johannesson med till FotbollDirekt.se.

PEDER VENSETH