Foto: Bildbyrån

Landslagsuppehåll innebär noll matcher i allsvenskan och superettan. Men serierna under eliten fortsätter som vanligt – i dag kan en klubb som nyligen var i allsvenskan återvända till elitfotboll: Mjällby AIF säkrar superettanspel vid seger i eftermiddag. 

Det är inte mer än fyra år sedan som Mjällby AIF var en allsvensk klubb. Spelare som Moestafa El Kabir, Erton Fejzullahu, Tobias Grahn och Christian Wilhelmsson passerade revy under Mjällbys fem år i högsta serien på 2000-talet. Där första säsongen (2010) var ett toppår med sjätte plats i allsvenskan.

Sedan gick det utför – efter att ha åkt ur allsvenskan 2014 så rasade man rätt ner i division 1 säsongen efter. Kvalförlust mot Örgryte och spel i söderettan 2016.

Där är man inne på tredje året, men det ser ut att bli det sista. Mjällby leder serien i stor stil, man har tolv poäng ner till tvåan Eskilsminne.

I eftermiddag tar Mjällby emot Utsikten hemma på Strandvallen – seger eller oavgjort för MAIF och spel i superettan 2019 är spikat. Det räcker alltså med oavgjort, då har man 13 poäng ner till Eskilsminne med fyra omgångar kvar att spela. Bakom Eskilsminne finns Oskarshamn på samma poäng men med ett mål sämre målskillnad.

***

I norrettan så kan ett annat lag med allsvenska meriter göra comeback i eliten. Det handlar om Västerås SK, som i sammanhanget har stora ekonomiska resurser till sitt förfogande. Detta efter att Victor Nilsson Lindelöf såldes från Benfica till Manchester United förra sommaren, något som uppgetts ge VSK 40 miljoner kronor.

I går dock en missräkning för serieledarna, som förlorade borta mot BK Forward 2-1. I dag spelar tvåan Syrianska hemma mot Skellefteå. Seger för Syrianska och det skiljer fyra poäng mellan de två topplagen med fyra omgångar kvar. Långtifrån avgjort således.

Endast ettan i norr- och södraserien går direkt upp i superettan. Tvåan får kvala.