• Publicerat 9 oktober
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Nyligen blev det känt att Djurgårdens vd Henrik Berggren lämnar sin tjänst för ett toppjobb på SEF. I en lång intervju med SvenskaFans berättar han om tankarna bakom beslutet och reflekterar över sin tid i klubben. Han bekräftar även en mångmiljonskuld till tidigare investerare.
– Nu har jag inte siffran i huvudet, men det kan vara tio miljoner kanske, säger han.

Djurgårdens avgående vd Henrik Berggren talar ut i en lång intervju med SvenskaFans.com.

Berggren, som haft en nära relation med sportchefen Bosse Andersson, säger att det var jobbigt att berätta för sin parhäst om vad som komma skall. Ett nytt jobb väntar på SEF, Svensk Elitfotboll, som operativ chef.

– Det var naturligtvis det allra svåraste. Det hade jag magont för. Det var det värsta för mig. Vi delar ju rum på dagarna, vi åker bil till matcherna tillsammans så det har funnits mycket tid att diskutera hur vi ska föra Djurgården framåt. Vi har gjort så mycket så länge tillsammans, men han är en så otrolig varm människa att han fattar även om jag tror att han tycker det är tråkigt, säger han till SvenskaFans.com.

I intervjun berättar Berggren om viktiga beslut som tagits under hans tid, vad han är mest stolt över och vad han kan ångra. En nyhet som framkommer är att Djurgården fortfarande är skyldiga sitt gamla riskkapitalbolag DIF Invest pengar.
– Det är ju egentligen styrelsen som håller i det där i första hand, men det finns ju skuld till DIF Invest och de aktieägarna som finns där och är kvitterad. Den vet vi om att den finns. Det vet båda parter om, vi skriver under papper att vi är överens om det beloppet. Och förra året, efter 2016, betalade vi också tillbaka en del där genom aktieutdelning till DIF Invest från Djurgården Elitfotboll. Det där ska vi naturligtvis beta av.

SF: Men det finns fortfarande summor som ska betalas ut?
– Ja, absolut det finns det.

SF: Ganska stora belopp?
– Nu har jag inte siffran i huvudet, men det kan vara tio miljoner kanske.

SF: Ganska mycket pengar.
– Det är mycket pengar, absolut. Och det har ju uppkommit från gamla spelaraffärer som gjordes för länge sedan då Djurgården inte hade tillräckligt med eget kapital för att dela ut det där till DIF Invest. Men jag tror att över tid så ska vi göra rätt för oss. Sedan ska man ju komma ihåg att Djurgården äger över 50 procent, inte kapital men röster, i DIF Invest så vi är ju en stor part där. Så delvis betalar vi tillbaka till oss själva. Men det finns ju också externa ägare såklart som vi måste respektera. Det är ingen tvekan.

Läs hela intervjun med Henrik Berggren på SvenskaFans.