Foto: Bildbyrån

Om en vecka avgörs det om Sverige går direkt till U21-EM eller tvingas kvala, detta i en helt avgörande match hemma mot Belgien. IFK Norrköpings Filip Dagerstål vill inte medge någon ångest över den rafflande gruppfinalen.
– Att ha chansen att avgöra i sista omgången på hemmaplan, det är ett bra utgångsläge. Vi borde ha fått med oss tre poäng i bortamötet, så varför skulle vi inte klara av det nu, konstaterar mittbacken för FotbollDirekt.se. 

Det svenska U21-landslaget hade inför hemmamötet med Turkiet i senaste omgången svarat för ett enastående EM-kval och toppade gruppen. Då föll man överraskande på Vångavallen mot de redan avsågade turkarna, som Roland Nilssons manskap körde över med 3-0 i Alanya i mars månad.

Helt plötsligt är nu Sverige piskat att vinna hemma mot Belgien om en vecka, detta i en helt avgörande gruppfinal. Belgarna leder gruppen med tre poäng, men svensk seger räcker för att vinna gruppen och därmed direktkvalificera sig för EM-slutspelet i Italien till sommaren.

Om Sverige inte vinner mot Belgien, ja då väntar i bästa fall ett nervkittlande playoff. De fyra bästa grupptvåorna får kvala, och i skrivande stund är Blågult den näst bästa – vilket talar för playoff vid poängtapp mot belgarna.

En som grämer sig över förlusten senast mot Turkiet är Norrköpings Filip Dagerstål.

– Det var inte en av våra bättre matcher. Vi spelade inte vårt spel, men vi skapade ändå tillräckligt för att vinna. Vi var slarviga i vårt passningsspel och det straffade sig. Turkiet har individuellt sätt väldigt skickliga spelare, men vi borde vara ett bättre lag än dem. Det visade vi inte minst borta då vi vann med 3-0, säger mittbacken till FotbollDirekt.se.

Ångestmöte på Guldfågeln Arena i Kalmar nästa tisdag för er nu, ni måste ju vinna mot Belgien?

– Man kan kalla det ångestmöte, men att ha chansen att avgöra i sista omgången på hemmaplan, det är ett bra utgångsläge tycker jag. Vi är en vinst från EM-slutspel, så jag har mest positiva känslor över det och jag tycker att vi gjort ett starkt kval.

Löser ni direktavancemanget till EM?

– Ja, det gör vi. Vi hade ganska bra känslor efter mötet i Belgien. Den matchen slutade ju 1-1, men vi borde ha fått med oss tre poäng där – så varför skulle vi inte klara av det nu? Det var surt att vi inte vann mot dem borta, men jag har mest positiva känslor inför matchen mot Belgien nu!

Trots att 96:orna är den äldsta kullen i U21-landslaget är det många spelare som är betydligt yngre som utgör en viktig stomme i laget. Pontus Dahlberg, född 1999, är given i målet och hans jämngamla kompisar Mattias Svanberg, Joel Asoro och Alexander Isak är också bärande spelare, något 97:an Dagerstål jublar över.

– Ja alltså vi har ju ett mycket ungt lag, som är otroligt talangfullt. Vi har nog en väldigt ung kull om man jämför med andra U21-landslag.

Du var med och spelade U21-EM i Polen förra sommaren. Då gick ni inte vidare från gruppspelet. Om du jämför detta U21-landslag med det som lirade EM, hur låter det då?

– Svårt att jämföra, det är två helt olika lag… Men samtidigt finns också likheter. Vi vill fortfarande spela possession och ha ett tålamod i vår speluppbyggnad. Jag tycker att vi nu är väldigt bra som lag, men det var vi sist också…