Foto: Bildbyrån

Sydafrikanske anfallaren Bonginkosi Ntuli var på provspel med Djurgården innan sommarfönstret stängde. Nu hävdar Ntuli att han sade nej till Blåränderna då klubben inte kunde matcha hans lön i Sydafrika.
– Det föll inte på ekonomin. Det var en helhetsbedömning vi gjorde, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till FotbollDirekt.se.

Djurgården jagade en anfallare i sommarfönstret. I slutet på juli kom 27-årige sydafrikanen Bonginkosi ”Bongi” Ntuli på provspel.

Ntuli tillhörde Mamelodi Sundowns i hemlandet, en klubb som Djurgården haft att göra med tidigare. 2015 tog man in Nyasha Mushekwi på lån från klubben, ett succélån som slutade med tolv allsvenska mål av Mushekwi den säsongen.

Nu har Ntuli lånats ut från Sundowns till en annan klubb i Sydafrika, AmaZulu FC. Han uttalar sig i sydafrikanska Sport24 om provspelet med Djurgården.

– Det fanns intresse från klubben, de ville att jag skulle stanna men vi kunde inte komma överens om summan, säger han till Sport24.

– Erbjudandet var aningen lägre än vad jag tjänar nu, har min agent sagt.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson bekräftar att man hade en diskussion md Ntuli, samt att spelaren har en hög lön i Sydafrika. Men det var inte det som gjorde att det inte blev något, säger sportchefen.

– Han var här under en period, under sista delen av transferfönstret. Han visste att han skulle vara hos oss tills fönstret stängde. Han kände till villkoren. Det föll inte på ekonomi, det var en helhetsbedömning som gjorde att vi inte gick vidare med honom, säger Andersson till FotbollDirekt.se.

Det han säger om att han fått ett erbjudande och att det var lägre än han tjänar nu. Vad säger du om det? 

– Det är klart att han tjänar bra där. Han hade tjänat bättre i Sydafrika än han skulle göra här, det har han rätt i.

Men det var inte så att Djurgården inte skulle ha råd med spelaren om man velat ta in honom, menar Andersson.

– Det stod inte och föll med ekonomin. Det var en helhetsbedömning, hur ser laget ut nästa år, kan vi behålla honom? Vi gjorde bedömningen att det var bättre att inte gå vidare.