Foto: Bildbyrån

André Österholm har det senaste ett och ett halvt året spelat i Segunda B, i den spanska tredjedivisionen, men var med på Hammarbys träningsläger på Gotland förra veckan. Yttermittfältaren hoppas nu på ett kontrakt med topplaget.
– Skulle det bli något konkret är jag absolut sugen. Det vore en ära, säger 22-åringen till FotbollDirekt.se.

Efter att ha varit med och spelat upp AFC United till allsvenskan 2017 lämnade André Österholm laget, som i samma veva ändrade namn till AFC Eskilstuna och flyttade från Stockholm till Eskilstuna.

I stället blev det spel i Coruxo för Österholm, hemmahörande i spanska Segunda B. Efter ett fint halvår i Vigo-klubben bytte Österholm till Villanovense, även de i Segunda B.

Det står nu klart att det inte blir någon fortsättning för Österholm i Villanovense, där Österholm varit en viktig spelare. Yttermittfältaren kan i stället komma att återvända till svensk fotboll. 22-åringen var nämligen med på Hammarbys träningsläger på Gotland i förra veckan och i träningsmatchen mot FC Gute gjorde Österholm mål i 7-3-segern.

– Jag har varit hemma sedan säsongen i Spanien tog slut i slutet av maj. Mitt kontrakt gick ut och de har velat förlänga med mig, men nu när Bajen bjöd med mig till Gotland ville jag visa upp mig. Jag fick en riktigt bra känsla för hela klubben och kände redan från första dagen vilka fantastiska människor som finns i föreningen, berättar Österholm för FotbollDirekt och fortsätter:

– Att träna är en sak, men det är ju i matchspel som spelare ska bedömas. Jag fick hoppa in sista 30 minuterna och kom därifrån med ett mål. Det som var skönt var att jag klickade med spelarna direkt, hela laget verkligen! Det man känner med Hammarby som grupp är att de spelar för varandra och håller en mycket hög nivå.

Vill du skriva på för Hammarby?

– Inget är ju klart ännu men jag fick i alla fall fina vibbar av föreningen. Skulle det bli något konkret är jag absolut sugen. Att spela för Hammarby vore en ära för mig. Jag är ju en söderortskille och uppväxt här, utbrister Österholm och fortsätter:

– Så klart också att folk nu snackar om att jag inte borde återvända till Sverige när jag är i Spanien, men att spela i ett av Sveriges bästa lag inför Sveriges bästa fans, det ser inte jag som ett steg nedåt. Tvärtom! Så ja, jag är absolut sugen!

Har du pratat med Bajens sportchef Jesper Jansson och tränaren Stefan Billborn om framtiden?

– Ja vi har pratat, vi har pratat och jag fick som sagt bra vibbar efter det som jag hunnit med att visa. Vi får se vad som händer.

Vad säger Hammarby, vill de värva dig?

– Det är ju upp till dem, så det får du fråga Jesper (Jansson) om. Men de här dagarna kändes riktigt bra och enligt mig är Stefan Billborn nog en av de mest kompetenta och fotbollskunniga tränarna i hela allsvenskan så det skulle vara otroligt inspirerande och utvecklande att få jobba med honom.

LÄS: HAMMARBYILSKAN – STJÄRNAN RYTER IFRÅN 

När Österholm spelade i Vigo-klubben Curuxo blev han nära vän med John Guidetti, som då lirade i Celta Vigo. Guidetti var en av BP-spelarna som drillades hårt av Stefan Billborn, som då verkade i Brommapojkarna. Guidetti har talat mycket gott om Billborn för Österholm.

– Jag har hört så mycket bra saker om honom. John har bara sagt positiva saker om Billborn. Att John är där han är i dag till exempel är till stor del tack vare att Billborn hjälpt honom att utvecklas otroligt mycket.

Varför valde du att lämna din klubb i Spanien?

– Grejen är att även om jag har krigat på hårt där borta och gjort det bra, så är planen att komma till en större klubb högre upp i seriesystemet och de har inte skett än då transferfönstret nyss öppnat, men det finns fortfarande intresse från Spanien, absolut. Min spanska agent sköter den biten. Skulle det bli konkret i Spanien får man se vad det är och då överväga vad som är bäst för mig så Spanien är absolut inte uteslutet heller i dagsläget.

Allsvenskan har ju dragit igång igen och klubbarna ute i Europa kickar igång med försäsongen nu i juli. När vill du senast ha klart med ny klubb?

– Ju tidigare desto bättre så klart, men det ska verkligen kännas rätt så jag stressar inte. Det kan få ta ett par veckor om det behövs, det är viktigt att inte göra något förhastat.