Trots alla rykten har Graham Potter kritat på för fyra nya år med Östersund. Under den tiden vill han vinna SM-guld och ta ÖFK ut i Champions League. 
– Det är bara tredje året i allsvenskan och jag känner fortfarande att vi har mycket att förbättra både på och utanför planen, säger han till FotbollDirekt.se. 

Europa League-framgångarna har gjort att Graham Potters namn spritt sig enda till Premier Leauge. Hans namn har kopplats ihop med en rad klubbar det senaste året, men enligt Östersunds ordförande Daniel Kindberg har det aldrig kommit någon konkret förfrågan från den nivån. Något han varit tydlig med i olika intervjuer.

I veckan tog ÖFK död på alla spekulationer genom att presentera ett nytt kontrakt över fyra år med Graham Potter. Engelsmannen – som tjänade mest av alla tränare i allsvenskan 2016, drygt 1,4 miljoner kronor per år –  menar att det inte var ett speciellt svårt val att förlänga.

– Vi har pratat ett tag och jag och vi kände att vi fortfarande kan förbättra varandra. ÖFK som klubb och jag som tränare kan fortsätta utvecklas och jag är tacksam över förtroendet. Det är bara vårt tredje år i allsvenskan och det finns fortfarande mycket vi kan utveckla både på och utanför planen, säger han till FotbollDirekt.se.

I sommar finns det risk att ni tappar både Ken Sema och Saman Ghoddos. Samtidigt kommer ni i så fall få in stora pengar som förmodligen gör att ni får utökade möjligheter på transfermarknaden. Var det något du tog med i beslutet att förlänga, att ni snart har pengar att ”shoppa på andra hyllor” som Daniel Kindberg tidigare sagt?

– Du kan aldrig förutse saker i fotboll. Men det är klart att du vet att ett fönster kommer och vi måste förbereda oss för det som kan hända där. Om spelarna du nämner säljs för stora summor så kan vi vara stolta. Samtidigt måste vi ha en plan för hur vi utvecklas därifrån. ÖFK kommer aldrig söka snabba lösningar på problem utan vi måste hitta välscoutade spelare som vi gjort i alla år.

– Vi ska vara noggranna för att de nya spelarna ska kunna utvecklas här och explodera på samma sätt. Alla förstår ju hierarkin. Vi ser det bara som positivt och det är bra att klubbar är intresserade. Modou Barrow, David Accam, Rasmus Lindkvist är några som gått vidare och vi har lyckats bli bättre som lag även efter att de lämnat.

Ni kommer inte att figurera i Europa i år utan kan fokusera fullt ut på allsvenskan. Är det en fördel i kampen om seriesegern?

– Vi påverkades såklart av att spela matcher på två fronter. Nu har vi inte den ursäkten längre för att inte göra resultat. Vi har ingen distraktion för att slåss om tre poäng varje match. Samtidigt är allsvenskan en väldigt bra serie och det finns ingen match som du kan räkna med att vinna utan att lägga ner ett hårt arbete. Man måste respektera varje motståndarens kvalitet.

Är det ett misslyckande att sluta på en femte- eller sjätteplacering i år?

– Ja, om du lyssnar på vår ordförande så… Verkligheten är att om du tittar bara på placeringen så är svaret ja. Å andra sidan vet man aldrig vad som händer under säsongen och vad det betyder för sluttabellen. Vi ska försöka vinna och det förstår alla i klubben att det inte kommer bli enkelt. Men vi ska försöka.

Som engelsman och med tanke på alla spekulationer om dig. Drömmer du inte om att träna ett lag i Premier League?

– Nej, jag drömmer om att vinna allsvenskan med Östersund och att vi ska ta oss till Champions League. Det är min och klubbens ambition. Sen har vi den allra största respekten för hur ambitiöst det låter. Många stora klubbar i Sverige slåss om samma sak. Men jag skulle ljuga om jag sa att det inte var min dröm att vinna SM-guld och spela Champions League med ÖFK.