Foto: Bildbyrån

I juli meddelade Samuel Holm att han lämnar Åtvidaberg. Anfallaren, som tidigare öst in mål i Djurgårdens U17- och U19-lag, sade sig inte längre ha motivationen och i riksmedierna skrevs det att 20-åringen bestämt sig för att lägga skorna på hyllan. Helt felaktigt, hävdar han själv.
– Jag tycker att det är lite dåligt påläst, konstaterar Holm för FotbollDirekt.se.

Redan som fyraåring höll Samuel Holm på Djurgården. Sju år senare anslöt han till Stockholmsklubben och blev ett fruktat namn i ungdomsleden.

Under sitt första år i Djurgårdens U17-lag gjorde Holm sanslösa 32 mål på 20 matcher och medan anfallspartnern Marko Nikolic lämnade för värsta antagonisten AIK tog Holm sedermera klivet upp till U19 där det blev tio mål under debutåret.

I februari 2015 debuterade Holm för Djurgårdens a-lag mot Shanghai på träningslägret i Turkiet, det som 17-åring.

Något spel i allsvenskan blev det dock inte. I stället smackade Holm in 16 mål i U19-serien. I februari 2016, ett år efter debuten mot Sven-Göran Erikssons Shanghai, lämnade Samuel Holm Djurgården för spel i Åtvidaberg, som 2015 åkte ur allsvenskan.

Väl i superettan blev det 15 matcher i fjol. I år gick det desto tyngre. Endast fyra framträdanden (och ett mål) blev det fram till 21 juli, då det överraskande beskedet kom att Holm tackar för sig i Östgötaklubben.

I riksmedierna blev det en stor grej att den tidigare Djurgården-talangen hoppat av ÅFF och det skrevs att anfallaren lagt skorna på hyllan. Men så var det inte alls, hävdar Holm.

– Jag tröttnade lite på Åtvidaberg. Jag var inte motiverad att komma ner och träna. Jag bodde där i ett och ett halvt år och det var långt hem. Tanken var att flytta till Spanien och träna med ett lag där, men i sista sekunden blev det inte av. Jag bröt avtalet med Åtvidaberg och fick inte spela kvar i superettan, vilket jag har förståelse för, säger Holm till FotbollDirekt.se.

Vad menar du med att du inte fick spela kvar i superettan?

– Tanken var väl att jag skulle gå till en annan superettanklubb, men Åtvidaberg hade ju inte direkt säkrat kontraktet (slutade sist i tabellen) och de ville ju inte att jag skulle gå till en konkurrent. I så fall ville de ha kompensation och klubben som det handlade om var nog inte villig att betala och jag vet inte om de ens hade råd. Men skulle jag i stället gå till division 1 fick jag lämna gratis, det var något som Roar Hansen (Åtvidabergs dåvarande tränare) lovade, vilket han höll och jag höll mitt ord gentemot honom.

I stället skrev Samuel Holm på ett 1,5 års långt avtal med division 1-klubben Sollentuna. Väl där gjorde 20-åringen en stark höst. Att många fortfarande tror att anfallaren slutat med fotbollen är något som Holm irriteras över, detta på grund av riksmediernas rapportering i somras.

– Jag tycker att det är lite dåligt påläst. Det jag sa var att jag inte hade motivationen för att spela i Åtvidaberg, men att jag sedan svarade för sex poäng på nio matcher i Sollentuna är det ingen som skriver något om. Flera klubbar rycker i mig, men det är det också tyst om.

Du nämnde att det sprack med Spanien i sista stund. Vilken klubb handlade det om där?

– Det var inte bestämt, men jag har en kontaktperson där nere som hjälpte mig. Detta var väl i slutet av augusti och fönstret stängde då. Jag åkte till Portugal för att jag behövde semester eftersom det inte blev som jag ville i Åtvidaberg. Tanken var att jag också skulle jobba i Spanien, men sedan fick min flickvän ett jobb i Stockholm som hon verkligen ville ha. Det fanns två, tre svenska klubbar som var intresserade av mig och jag kände mig uppskattad. Eftersom jag är från norra Stockholm kändes Sollentuna i division 1 som ett bra steg.

Samuel Holm har kontrakt med Sollentuna i ytterligare ett år, men han gör ingen hemlighet av att han vill spela på en högre nivå igen.

– Jag var på Cypern för att besöka en klubb där som var intresserade av mig, men jag tackade nej. För att spela utomlands ska det stämma till hundra procent, men jag tycker inte att det gjorde det. Men absolut, jag är superredo för att ta nästa steg vilket jag också sagt till Sollentuna.

Vad är det för klubbar som visar intresse?

– Det är en del som hört av sig och som är intresserade, bland annat en klubb i superettan och två utomlands.

Division 1-klubben Sollentuna tränas av ingen mindre än Christer Mattiasson, som under sin spelarkarriär lirade i Elfsborg, AIK och Djurgården. Totalt gjorde anfallaren 46 mål i allsvenskan och Holm känner sig priviligierad att ha ”Mattigol” som tränare.

– Han är fantastisk på många sätt. Han har verkligen tagit hand om mig och visat stort förtroende. Han är en supermänniska, både på och utanför planen.

LÄS OCKSÅ: ”I AIK fick jag spela Champions League och i Djurgården vann jag SM-guld, så det går inte att rangordna”