Foto: Bildbyrån

FotbollDirekt har tidigare berättat att Sam Johnson, 24, är nära IFK Göteborg. Men hinder har uppstått på vägen. Den kinesiska klubben Wuhan Zall vill inte betala någon kompensation till Johnson för att bryta kontraktet i förtid och parterna kommer just nu inte överens.
– Vi har meddelat klubben att vi inte accepterar det här och kommer ta detta vidare till Fifa om klubben inte tar sitt förnuft till fånga, säger agenten Tore Eliasson till GT.

IFK Göteborg vill ha Sam Johnson och Sam Johnson vill till IFK Göteborg.

FD har i flera omgångar berättat om läget i förhandlingarna mellan Johnson och hans kinesiska klubb Wuhan Zall, dit han kom från Djurgården för en prislapp på 25 miljoner kronor sommaren 2016.

Men efter ett tränarbyte har speltiden uteblivit och Johnson har under en längre period velat komma loss från sitt 3,5-årskontrakt. Redan i somras var det på gång med IFK Göteborg, men Mats Gren fick ge upp den gången.

”Vi har haft en löpande dialog i flera år och det har vi haft sedan i somras också men då märkte jag ganska snabbt att han skulle få svårt att komma ur sitt kontrakt innan fönstret stängde”, sa Mats Gren till FotbollDirekt för ett par veckor sedan.

I slutet av november såg det ut som att Wuhan Zall skulle gå med på att släppa Johnson och samtidigt kompensera honom för den återstående tiden på kontraktet. Ett brutet kontrakt som hade gjort att Blåvitt kunnat presentera Johnson kort därefter, då parterna enligt FD:s uppgifter var muntligt överens.

Nu ser Blåvittfansen ut att få vänta ytterligare på sin potentiella anfallsstjärna. Enligt GT vill Wuhan Zall att Johnson lämnar klubben – men utan kompensation – något som skapat ett kontraktsbråk där parterna just nu är långt ifrån varandra.

– Vid ett första förhandlingsmöte kom klubben med förslaget att Sam ska avsluta kontraktet omgående – då han inte är en del av planerna 2018 – utan någon som helst kompensation. Dessutom fick han info om att han inte får träna med A-laget eller följa med på det planerade träningslägret i Australien i januari, säger Sam Johnsons rådgivare Tore Eliasson till GT.

Johnson ska ha kallats hem från julledigheten i förtid – för att träna med provspelare, samtidigt som andra utlandsstjärnor fortsatt är lediga. Klubben står på sig och vill att Johnson bryter kontraktet utan någon kompensation.

– Vi har meddelat klubben att vi inte accepterar det här och kommer ta detta vidare till Fifa om klubben inte tar sitt förnuft till fånga. Det är minst sagt diskriminering och olika behandling av A-lagsspelare, menar Tore Eliasson och berättar att Johnson inte är önskvärd framöver.

– De har också meddelat honom att han inte får följa med på lägret i Australien i januari, vilket är ett avtalsbrott.