Foto: Bildbyrån

Den allsvenska säsongen tog slut för snart två månader sedan och abstinensen efter allsvensk fotboll är hög. Därför kommer FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg här lista topp 5 bästa spelare på varje position under 2017 års allsvenska. Först ut är målvakterna!

FD LISTAR ALLSVENSKANS FEM BÄSTA MÅLVAKTER 2017 – MED KRÖNIKÖR MAGNUS ÖSTERBERG

1. Peter Abrahamsson, 29 år, Häcken.
– Bäst statistik. Han har flest nollor av alla och är i topp vad gäller antal räddningar. Spelar visserligen i ett Häcken som i år varit väldigt starkt defensivt, men under framförallt hela våren var Abrahamsson fantastisk.

2. Andreas Isaksson, 36 år, Djurgården.
– Gjort en bra säsong och varit en starkt bidragande orsak till att Djurgården slutade trea i tabellen. Spikat igen i många matcher och hållit nollan elva gånger. Det säger en del med tanke på att Djurgården under året inte alltid fungerat fläckfritt försvarsmässigt.

3. Oscar Linnér, 20 år, AIK.
– Tolv hållna nollor och hög räddningsprocent. Att klara av trycket i AIK är inte så enkelt. Nu har AIK även i år varit bra försvarsmässigt och Linnér gjorde några tavlor som kostade lite grann, men alla målvakter gör misstag och det gäller att axla det. Han stod ju kvar i målet även under hösten när AIK som vanligt växlade upp. Linnér har visat att han håller måttet både mentalt och i målet.

4. Pontus Dahlberg, 18 år, IFK Göteborg.
– Ingen bra statistik, men han har spelat under svåra omständigheter i ett Blåvitt som inte fungerat. Det här var hans första allsvenska säsong och han har visat att han är, och framförallt kommer bli, en riktigt bra målvakt. Kom med på januariturnén vilket är ett bevis på hans skicklighet.

5. Johan Wiland, 36 år, Hammarby.
– Nu undrar ni var Johan Dahlin är, men med tanke på att han bara spelade elva matcher för MFF och det i seriens bästa lag tycker jag att det är svårt att plocka med honom här. I stället blir det Johan Wiland som ju lämnade MFF i somras för Hammarby. Väl i Bajen vann han flera matcher åt sitt nya lag. Han blev onekligen den värvning som Hammarby hoppades på och han har nog några år kvar i sig. Spelade alla allsvenska matcher i år (16 i MFF och 14 i Bajen) och noterades för åtta nollor, varav sex i MFF.