Foto: Bildbyrån

I sommar spelas U19-EM i Finland. För att Sverige ska kvalificera sig dit krävs gruppseger i Elite Round, men till skillnad från P98-landslagets skräckgrupp i våras ser P99-landslaget ut att kunna få en behagligare resa då de hamnat i samma grupp som Serbien, Ukraina och Rumänien.
– Vi kunde ha fått en tuffare lottning. Vi räknar med att gå vidare, säger Malmö FF:s anfallare Teddy Bergqvist till FotbollDirekt.se.

När det svenska P98-landslaget hade gått vidare från första kvalrundan till EM-slutspelet i fjol väntade Elite Round som ett sista hinder på vägen till U19-EM i Georgien.

Men när Elite Round-grupperna lottades stod det klart att Sverige åkt på nitlotten då de hamnade i samma grupp som Belgien, Irland och Italien.

Det blev också uppförsbacke direkt för Sverige som förlorade första matchen mot Belgien och då bara gruppvinnaren skulle ta sig vidare till EM-slutspelet krävdes ett mindre mirakel.

Men Sverige visade styrka och vann först mot Irland och sedan Italien, vilket räckte för att roffa åt sig EM-platsen.

Väl i Georgien blev det inte som landslaget hade tänkt sig och efter förluster mot såväl Tjeckien som värdnationen Georgien var Sverige utslaget inför sista gruppspelsmatchen mot ett redan semifinalklart Portugal, ett möte som slutade 2-2.

I sommar kan P99-landslaget ta revansch för vad deras ett år äldre svenska fotbollskollegor åstadkom i Georgien då ett nytt U19-EM spelas, denna gång i Finland.

18-åringarna tog sig enkelt vidare från första kvalrundan i oktober som spelades i Jönköping/Huskvarna. Kassaskåpssäkra segrar mot Estland och Moldavien gjorde att svenskarna hade råd att förlora mot Italien i sista gruppspelsmatchen och ändå gå vidare, detta då såväl ettan som tvåan i gruppen kvalificerar sig för Elite Round.

Mot ett namnstarkt Italien med spelare som redan debuterat i Serie A föll Sverige med 3-2 och riskerade därför en sämre seedning när det vankades lottning till Elite Round.

Men till skillnad från i våras slipper nu landslaget en skräcklottning. I stället väntar Serbien, Ukraina och Rumänien.

En som var med redan i Georgien och som är en av stjärnorna i P99-landslaget är Malmö FF:s talangfulla anfallare Teddy Bergqvist som är belåten med gruppen.
– Det känns som att vi kunde ha fått en tuffare lottning. Samtidigt vet man inte hur bra de här länderna är. Det är svårscoutade. Serbien är säkert bra, säger 18-åringen till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Jag tror att vi mött Rumänien och då förlorade vi med 2-1 om jag minns rätt. De andra lagen har vi nog inte mött, men vi räknar med att gå vidare.

Hur viktigt är det att få en bra lottning tycker du?

– Det är klart att det är viktigt att åtminstone få en hyfsad lottning. Alla länder som är med i Elite Round är givetvis bra, men det var ju skönt att slippa två riktigt, riktigt bra lag som man annars kan råka ut för. Vi får vara nöjda!

Som Bergqvist är inne på hade Sverige kunnat hamna i en betydligt tuffare grupp, detta då de först var i tredje seedningsgruppen. De hade då kunnat tvingats möta såväl Tyskland som Holland (Norge fick den nitlotten) eller Spanien och Frankrike (vilket nu Belgien får göra i stället).

Trots Sveriges på pappret enkla grupp anser Bergqvist inte att han och hans mannar ses som självklara favoriter.

– Jag kan tänka mig att Serbien också tycker att det här är en skön lottning. Även Ukraina och Rumänien anser sig säkert att de ska gå vidare, så det känns som en väldigt öppen grupp.