I går stod det klart att AIK-favoriten Johan Blomberg. 30, tackar nej till en fortsättning i Gnaget för att ta chansen i MLS-klubben Colorado Rapids.
– Det kändes som att det var min sista chans att få testa på något sånt här, säger han till FotbollDirekt.se. 

Efter tre säsonger i AIK-tröjan stod det under gårdagen klart att Norling-favoriten Johan Blomberg avböjer erbjudandet om förlängning för att ta chansen på andra sidan Atlanten.

30-åringen, som kom till AIK från Halmstads BK inför säsongen 2015 och mer eller mindre varit ordinarie sedan dess, har skrivit på ett tvåårskontrakt med MLS-klubben Colorado Rapids och berättar för FD om turerna och vemodet bakom beslutet.

– Att få ett sånt erbjudande som 30-åring. Det kändes som att det var min sista chans på något sätt och det var egentligen vad som fällde avgörandet, säger han till FotbollDirekt.se.

Blomberg har ännu inte besökt sin nya klubb, men är övertygad om att han och familjen kommer att trivas.

– Jag har hört mycket gott om Colorado som klubb och Denver som stad. Vi gillar natur och så vilket kommer passa bra. Laget spelar samma spelsystem som i AIK vilket gjorde det lättare att skriva på. Jag vet redan att jag kommer att passa in.

Det låter som att beslutet trots allt var ganska enkelt? 

– Tvärtom. Det är mitt livs tuffaste beslut om jag ska vara ärlig. Jag fick ett bra erbjudande från AIK, det fanns även några andra utländska klubbar med i bilden, och det stod mellan AIK och Colorado till slut. Vi (familjen) satt hemma och diskuterade fram och tillbaka varje kväll i två veckors tid om vad som var det rätta beslutet. Jag trivs jäkligt bra i AIK och vill egentligen fortsätta. Men som jag sa, det här var min sista chans att göra ett sånt här äventyr och jag kände inte att jag ville missa den.

Spelar pengarna roll i det här eller är det bara äventyret?

– Det är klart att jag inte hade rivit upp allt i Stockholm för ett dåligt kontrakt. Jag får bättre betalt där och är nöjd med kontraktet. Sen kommer jag inte direkt att tjäna mest i MLS men det var ett bra kontakt.

Enligt tidigare medieuppgifter lät det som att Johan Blomberg var nära en förlängning.

– Colorado hörde av sig redan förra året, men då hade jag ett år kvar på kontraktet vilket gjorde det mer komplicerat. Sedan gick det egentligen rätt snabbt sista veckorna här efter att jag fick ett konkret förslag.

– Hela sommaren har jag inte haft så mycket på gång över huvud taget, men så kom AIK med sitt kontraktsförslag för ett par veckor sedan och det blev skarpt läge att välja mellan MLS och att förlänga.

Dina bästa AIK-minnen från dessa tre år?

– Svårt. Jag har såklart jättemånga fina minnen. Men förra säsongen när vi vann två derbyn på bortaplan med 3-0. Det kommer jag minnas resten av mitt liv. Hela atmosfären på Friends med trycket från läktarna kommer också vara något jag alltid tar med mig.

Två år i USA, kommer du tillbaka till Gnaget sen?

– Det vore en dröm att få komma tillbaka och vinna guld med AIK. Om möjligheten finns och det passar för båda parterna så vore det fantastiskt. Självklart hoppas jag på det.

Utöver Blomberg har AIK tappat en hel del bra spelare. Stefan Ishizaki förlängde inte kontraktet och kommer flytta hem till Borås. Simon Thern gick tillbaka till Heerenveen och det kommer inte bli en förlängning med Chinedu Obasi, som FD tidigare kunnat avslöja. Blomberg har dock inget tvivel om att klubben kommer slåss om guldet nästa säsong.

– Det tror jag verkligen. Hela backlinjen är kvar och det är enormt viktigt. Sen har Enoch Kofi Adu kommit in på mitten. Vi har tre bra anfallare kvar och AIK kommer säkert värva minst tre-fyra bra namn som gör att klubben kommer utmana om guldet nästa år.