Foto: Bildbyrån

En av allsvenskans största stjärnor tackade för sig under onsdagen. På grund av skadebekymmer bryter Alexander Farnerud kontraktet med Häcken och klubbens sportchef Sonny Karlsson medger besvikelse över drömnamnet som anlände förra sommaren.
– Vi hade hoppats på mer, säger Karlsson till FotbollDirekt.se. 

Som 18-åring slog Alexander Farnerud igenom med dunder och brak under sin allsvenska debutsäsong i Landskrona 2002. Mittfältaren svarade för åtta mål och fyra assist för nykomlingslaget och efter ytterligare en stark säsong året därpå lämnade Farnerud Sverige för spel i franska Strasbourg.

Under sina totalt 13 år utomlands avverkade Farnerud spel i Strasbourg, Stuttgart, Bröndby, Young Boys och Torino innan han sommaren 2016 kritade på ett tre och ett halvt års långt kontrakt med Häcken.

Under fjolårshösten visade Farnerud sina kvalitéer med tre mål och sju assist på elva matcher. Även i årets allsvenska startade 33-åringen bra, men efter 13 spelade matcher åkte Farnerud i juli på en allvarlig knäskada och något mer spel under 2017 blev det inte.

Under tisdagen blev det också klart att Farnerud gjort sitt i Häcken då den allsvenska ligafyran meddelade att stjärnan brutit kontraktet på grund av skadebekymmer. Klubbens sportchef Sonny Karlsson känner sig besviken.

– Vad ska man säga… Han skrev på ett tre och ett halvt års långt avtal, men gick sönder. Det blev en halv säsong i fjol och en halv säsong i år. Det är klart att vi hade hoppats på mer. Det här var inget som varken vi eller Alex ville, säger Karlsson till FotbollDirekt.se.

Du låter besviken?

– Ja, men det är fotboll. Det går inte att styra över sådant här. Det är tråkigt för båda parter för jag vet vad Alex känner.

Hur högt rankar du Alexander Farnerud som fotbollsspelare?

– Jag har ju bara fått ta del av honom de senaste åren, men som alla andra är min bild av honom att han är riktigt duktig fotbollsspelare som tyvärr haft en del skadeproblem.

Hur går ni vidare? Ska ni försöka få in ett nytt etablerat namn i Farneruds storlek?

– Ibland är det så att det kommer något gott från något ont. Totalt sett gick det inte som vi ville med Alex, men i och med att han varit skadad har Daleho (Irandust) slagit igenom.

Daleho Irandust är född 1998 och gjorde i våras allsvensk debut. Totalt blev det två mål och sex assist på 23 matcher (varav 16 från start). Sonny Karlsson har stora förhoppningar om att Irandust ska ta ännu ett steg nästa säsong.

– Han har en jädra potential och det har vi fått se. Alex var vår förstaspelare och så hade vi Daleho som talang bakom, men i stället blev det att Daleho fick spela mer och han gjorde det väldigt bra.

En annan talang som Häcken tror mycket på är Kevin Ackermann, som i år debuterade i allsvenskan – och det som 15-åring. Mittfältaren som är given i det svenska 01-landslaget rapporterades i vintras vara aktuell för Real Madrid och så även Benfica. När Sonny Karlsson får frågan om hur nära Ackermann är att etablera sig i Häckens a-lag skrattar sportchefen.

– Det är en icke-fråga måste jag säga. Nu är ju säsongen slut och det är fem månader kvar till allsvenskan, men han får bevisa sin nivå först.