Foto: Bildbyrån

I dag stod det klart att Dalkurd lämnar Borlänge för en framtid i Uppsala. Men tills dess att Nya Studenternas står färdigbyggd vill laget spela sina matcher i Västerås. Det är inte något som stadens bästa lag Västerås SK vill se.
– Vi har tagit beslut i frågan, och vi är inte positiva till att dela arena, säger klubbens vice ordförande Thomas Wallin till VLT.se. 

På tisdagen blev det officiellt att Dalkurd packar ihop väskorna och sticker från Borlänge. Ny hemvist blir Uppsala, men fram tills dess att Nya Studenternas står färdig måste klubben spela sina allsvenska matcher någon annanstans.

Det har tidigare rapporterats stå mellan Gävle och Västerås, där Dalkurds önskan är Västerås. Kommunen har fått frågan, men stadens lokala lag Västerås SK, som huserar i division 1 norra, vill inte dela sin arena med den nyblivna allsvenska klubben.

– Vi känner att det kommer bli lite trångt i portgången, och att man då ska få ta hänsyn till klubbar som inte ens finns på orten utan enbart kommer hit och spelar matcher känns inte schysst mot oss eller andra klubbar som har verksamhet på arenan, säger klubbens vice ordförande Thomas Wallin till VLT.se.

VLT: Varför har ni tagit det beslutet?

– Det är av den anledningen att arenan delas i dag med ett antal klubbar, och det fungerar utmärkt. Sen har vi i VSK Fotboll ambitionen att redan under nästa år utöka med ett antal lag i vår elitförberedande verksamhet från 16-19 år, och även U21, som behöver tid och utrymme för matcher. Så vi känner att det kommer bli lite trångt i portgången, och att man då ska få ta hänsyn till klubbar som inte ens finns på orten utan enbart kommer hit och spelar matcher känns inte schysst mot oss eller andra klubbar som har verksamhet på arenan. Vi har inget emot klubben och så, det spelar ingen roll vilken klubb det är. Vi känner att det räcker med de som finns, säger Wallin.

Om Dalkurd hamnar i Västerås tror Wallin att det kommer att påverka VSK:s förutsättningar på ett negativt sätt.

– Det är jättesvårt att sia om den biten. Vi är oroliga för att det kommer bli problem med träningstider och matchtider. Även om de bara ska spela matcher här är det inte bara 2×45. Jag kan inte de allsvenska reglerna, men jag misstänker att det är stängd arena ett antal timmar före och efter både kvälls- och helgmatcher. Det försvinner mycket tid som kan utnyttjas till annat.