Foto: Bildbyrån

Birkir Már Saevarsson lämnar Hammarby – nu berättar den isländske landslagsmannen om sin tacksamhet gentemot Bajen:
– Utan Bajen hade jag aldrig spelat EM, säger Saevarsson i en intervju med Svenska Fans.

Birkir Már Saevarsson söker ny klubb till nästa år. Efter tre år i Hammarby är islänningen klar i klubben, ”till 99 procent” säger han själv.

– … Vi har sålt vårat hus i Tyresö och håller på och förbereder flytten hem. Men fotbollen är som fotbollen är. Därför lämnar jag den sista procenten öppen, säger Saevarsson till Svenska Fans.

– Jag har kontrakt med Hammarby året ut. Nu blir det väl mest i gymmet man kommer hålla till. Ungarna ska gå ut skolan och sedan går lasset till Island. 19 december åker vi. Vi håller på och ordnar med boende i Valur i Reykjavik. Det är min by, där jag kommer ifrån.

Han tittar på klubbar att spela vårsäsongen i som en förberedelse inför VM-slutspelet i sommar, Islands första någonsin. Det lär bli en klubb utanför Skandinavien, där säsongen redan är i gång. Därefter väntar hemflytt till Island där moderklubben Valur har ett färdigt kontrakt väntande.

Saevarsson kom till Hammarby inför klubbens comebacksäsong i allsvenskan, 2015. Det blev tre säsonger med två elfteplaceringar och i år en niondeplats för Bajen. Men den isländske högerbacken är glad och tacksam för tiden i klubben.

– Jag kom från ett år på bänken i Brann. Min karriär vände tillbaka upp på banan i Hammarby. Jag har dem att tacka för att de trodde på mig. Jag var trots allt 30+ redan då. Jag var på väg att tappa min landslagsplats till exempel. Utan Bajen hade jag aldrig spelat EM och fått uppleva allt vad det innebar. Hammarby har betytt jättemycket för mig. 3 fantastiska år i min karriär.

Och Hammarbys supportrar? Saevarsson kommer minnas fansen med glädje:

– Vad är inte redan sagt om dem? Det räcker ju att bara besöka en Bajenmatch för att förstå vilken ära det är att spela inför dem. Det jag vill framhålla är snacket på stan. När man träffat supportrar efter någon skitmatch har det liksom aldrig känts obehagligt. Aldrig någonsin. Det har varit en klapp på axeln och ett ”Kom igen, Birkir”. Det har man hört från spelare i andra klubbar i Sverige. Att det kan vara stökigt att gå och handla efter en förlorad match. Aldrig i Bajen. Det är en familjekänsla. Sådan värme. Trots att det är Sveriges klart största klubb supportermässigt så finns det en intimitet som är unik.