I FD:s stora arenaundersökning har läsarna framröstat Gamla Ullevi som allsvenskans bästa arenanamn. Blåvitts tf klubbdirektör Mats Palmgren tror att folk förknippar namnet med ”extrem framgång och historia” – samtidigt skulle han helst av allt bygga om den igen. 
– Får jag önskedrömma så hade jag rivit den och byggt en ny med samma namn, säger han till FotbollDirekt.se. 

Förra veckan svarade läsarna på vilka arenanamn de tycker bäst och sämst om i en stor undersökning. Om vi börjar med det negativa så ansåg hela 42 procent att Kalmar FF:s Guldfågeln arena är den arena med fulast namn. Bästa arenanamnet i allsvenskan har Gamla Ullevi med 16 procent av rösterna.

”Nya” Gamla Ullevi invigdes 2009 efter att den tidigare versionen jämnats med marken och en ny arena med samma namn byggts upp på samma plats.

– Jag tror att det är ett arenanamn som förknippas med extrem framgång och en lång historia. Samtidigt som det är genuint och namnet inte är lossköpt av ett företag. Supportrarna brukar inte gilla när det blir så med köpta namn, säger IFK Göterborgs tf klubbdirektör Mats Palmgren, till FotbollDirekt.se.

Känner du att ni som klubb har nytta av det starka varumärket i ert marknadsarbete och så vidare?

– Ja, det tycker jag. Ullevi i sig är ett eget varumärke, men det är väldigt starkt förknippat med Blåvitt. Vi kan dra nytta av varandra och en symbios som andas äkthet.

Är det något problem att det finns ett Nya Ullevi också?

– Ibland blir det lite förvirring kring arenorna. Inte bland våra passionerade supportrar utan mer bland alla som inte är lika insatta. Pratar du Ullevi med ett Håkan Hellström-fan så tänker ju den personen på Nya Ullevi. Min egen dotter är ett bra exempel på det, haha.

Vad är det bästa med Gamla Ullevi?

– Det bästa är egentligen namnet. Traditionen och namnet skulle jag säga.

Inte stämningen då? 

– Jo, det också förstås. Det blir en enorm stämning när vår klack och levande ståplats är välfyllda.

Det låter som ni inte är helt nöjda med arenan?

– Det finns ganska mycket vi hade velat förbättra ur arrangörssynpunkt om jag säger så. Fick jag önskedrömma så skulle jag vilja riva den och bygga en ny arena med samma namn, men som vi äger själva. Arenan i sig är för liten. Sen har vi transporter inom arenan som vi har dåliga möjligheter för. Restaurangytorna är för små.

Blåvitt får alla intäkter på biljettförsäljningen men klubben får till exempel ingenting från försäljningen i arenans kiosker. 

– Ett annat bolag har det uppdraget och vi får ingenting. Vi har sett klubbar som byggt nya arenor och fått en enorm utväxling av det ekonomiskt.

Finns det några konkreta planer på en egen arena?

– Det är klart att det finns diskussioner och vi funderar i alla banor. Men det är inget jag kan berätta mer än så om.

Avslutningsvis, vilket arenanamn tycker du är bäst i allsvenskan förutom Gamla Ullevi?

– Inget. För mig finns bara Gamla Ullevi.