Foto: Bildbyrån

Johan Wiland räknas till allsvenskans absolut vassaste målvakter. Men för några år sedan var det tyngre tider. Wiland berättar nu om en depression under sin tid i FC Köpenhamn.

Johan Wiland är på väg mot sitt andra raka SM-guld med Malmö FF. Den 36-årige målvakten lämnade i somras och skrev på för Hammarby, men har gjort tillräckligt många matcher med MFF för att få en guldmedalj.

Tyngre var det för några år sedan. Wiland var rejält i frysboxen i FC Köpenhamn, bänkad i den danska storklubben under sin sista tid där. Wiland berättar att han var rejält deprimerad och på väg att lägga av med fotbollen.

– Jag var inte tillgänglig där. Jag köttade ner mig i skiten fullständigt. Jag kunde inte ta beslutet de hade tagit i att köpa in en ny målvakt på ett bättre sätt. Men när jag väl var där kände jag att jag sket i det. Jag mådde så jävla mycket piss av det att jag egentligen bara ville flytta hemåt och göra något annat. Sedan vill jag inte prata så mycket om den tiden, för den är så smutsig. Jag vill inte dit igen. Jag försöker att gå framåt och inte titta tillbaka så mycket på den tiden, säger Wiland i Olof Lundhs podcast på fotbollskanalen.se.

Men ett besök hos en psykolog förändrade det – Wilands dåvarande agent hjälpte till med kontaktuppgifter till en psykolog han själv varit i kontakt med.

– Det var den dagen han ringde mig, agenten, av någon konstig anledning. Då var jag nere på botten och kände att jag inte orkade med skiten. Jag kände att jag inte behövde fotbollen, att det var bättre att jag sket i det och hittade något annat att göraHan berättar att han var mer eller mindre utfryst i FCK och redo att bryta kontraktet.

– Jag hade ju inte varit där jag är i dag som fotbollsspelare eller som människa om jag inte hade fått hjälp i det läget. Vissa dagar kom jag knappt upp ur sängen, men jag var ju tvungen. Jag har full respekt för dem som mår dåligt i dag, de som mår piss i vilken situation man än är i. Men det är klart, det är nog bra att man har någon att vända sig till i sådana här frågor, för det är en ganska stor sak, egentligen.

Wiland lämnade FCK sommaren 2015 – året efter kom första SM-guldet med MFF.