Foto: alloverpress

Hammarbys Birkir Már Saevarsson får spela VM-slutspel med Island nästa sommar. Kontraktet med Bajen går ut efter säsongen, och ingen förlängning i sikte – men VM-spel kanske kan förändra det?
– Vi har inte stängt några dörrar någon gång. Det har vi inte gjort på hela tiden, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson till FotbollDirekt.se. 

Island gjorde det igen – efter jättesuccén i EM förra sommaren så är landet med drygt 300 000 invånare nu också klart för VM, det första i Islands historia. 2-0 mot Kosovo i går och Island vinner sin grupp i konkurrens med länder som Kroatien och Turkiet.

Hammarbys Birkir Már Saevarsson har startat alla tio matcher i VM-kvalet för Island, och lär vara förstavalet på högerbacken även när laget går in i VM-slutspelet nästa sommar.

På klubblagsfronten är det dock mer öppet kring Saevarsson. Kontraktet med Hammarby går ut efter säsongen och det har sett kört ut med en fortsättning, då han inte kommit överens med Bajen.

Enligt uppgifter till FD så planerar Saevarsson flytta hem till Island med sin familj efter säsongen i Hammarby. VM-slutspelet kan dock delvis förändra planerna.
Säsongen på Island börjar först i början på maj varje år, bara en dryg månad innan VM-slutspelet.

Att skriva på för en klubb på Island och sedan lånas ut till en klubb utanför Island under vårsäsongen kan vara ett alternativ för att bidra till förberedelserna inför VM.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson säger att det fortfarande inte är avgjort kring Saevarsson.

– Vi har inte stängt några dörrar någon gång. Det har vi inte gjort på hela tiden. Det är bara det att vi inte haft någon aktiv diskussion nu, men vi har fortfarande en dialog med Birkir, säger Jansson till FotbollDirekt.se.

Att man inte kommit överens om ett nytt kontrakt har till stor del att göra med att spelaren från nästa år inte kan spela under s k expertskatt och ett nytt kontrakt blir betydligt dyrare för Hammarby.

– I den bästa av världar vill vi behålla och signera med alla spelare, men det är en kostnadsfråga. Men det är klart … i Birkirs fall har vi inte kunnat leva upp till det som krävs ekonomiskt. Expertskatten är en jättefördel för svenska klubbar i tre år, sedan är det svårt att motsvara den nettopengen. Jag får hela tiden sitta och kolla på budgeten, intäkter och utgifter. Det är svårt att få ihop den biten. Men vi för en dialog, så tar vi hänsyn till allting.

Samtidigt som Saevarsson spelat VM-kval med Island så har Bajen tagit in en finländsk försvarare på provspel. 26-årige Henri Toivomäki, en spelare som i första hand är högerback men som även kan spela mittback. Jesper Jansson menar på att det är en allround försvarare och hans provspel motiveras av försvarssituationen som helhet.

– Ja, men rent krasst… vi har Birkir på utgående kontrakt, vi har Solheim, Batan, bägge på utgående kontrakt… Fenger är på rehab… så det är rätt så naturligt att vi tittar över backlinjen då. Magyar försvann, Aidoo också, vi fick visserligen in Fenger och Krusnell. Men man kan väl säga att vi har gjort en del andra prioriteringar, som vi är nöjda med. Men det är inte så konstigt att vi ser över den delen av truppen.