Foto: Bildbyrån

Patrik Karlsson Lagemyr har haft ett nattsvart år – borta sedan juli, operation och sedan en läskig skada direkt i comebacken i mars. Nu berättar Blåvitt-talangen om känslorna efter det tunga året och alla skador:
– Jag tycker om den här sporten så mycket. Jag har offrat så mycket. Det tog extremt hårt, säger han i Blåvittpodden

Patrik Karlsson Lagemyr lyftes upp i IFK Göteborgs a-lag inför fjolårssäsongen, och förhoppningarna var stora på den 19-åriga talangen.

Det blev allsvensk debut tidigt på säsongen, och två mål under våren, men i bortamatchen mot Jönköpings Södra i juli så skadade han foten. Enligt de första prognoserna en mindre skada som skulle hålla honom borta några veckor, men det visade sig vara betydligt värre än så.

Operation, frånvaro i fyra månader och säsongen körd. När Karlsson Lagemyr äntligen skulle göra comeback efter en hel vinter med rehab, så var olyckan framme igen. Och nu var det än värre. I sin första match, en U21-match mot Halmstad, så bröt han knäskålen.

”Paka” berättar om skadan i det nya avsnittet av Blåvittpodden, som kommer ut under onsdagen.

– Jag skulle äntligen göra min comeback… jag hade sett fram emot det otroligt mycket. Hela min familj åkte och kollade på matchen. Det tog 15 minuter sedan kände jag att knäet bara vek sig totalt, jag visste att det var allvarligt. Jag bröt knäskålen, säger han i podden och fortsätter:

– Alla leder, ledband som sitter fast i knäskålen… det satt ju inte fast, så knäet var extremt ostabilt. Jag kommer ihåg på kvällen där, att jag skulle gå två meter, gå på toa… jag tog ett steg och bara föll ihop. Då är man… ja, det är sjukt.

Att stå vid sidan av och inte få vara med under så lång tid har varit tungt, säger han.

– Det är nog bland det värsta, om jag ska vara helt ärlig. Speciellt för mig. Jag tycker om den här sporten så mycket, så mycket tid jag lagt på den under mitt liv än så länge. Jag har offrat så mycket. Så hände det här, och igen… det tog extremt hårt.

Samtidigt som Karlsson Lagemyr fick inställa sig på ny lång rehab så satt han på ett utgående kontrakt med Blåvitt. Men i juni, innan han hunnit göra comeback, så valde IFK att erbjuda en förlängning fram till 2020.

– Det betydde väldigt mycket. Det visade också att klubben tror på mig, även om jag inte visat upp mig så mycket som jag och som alla hade velat. Man blir väldigt glad för att de tror på en. Det stärker både självförtroendet och motivationen att komma tillbaka.

”Paka” är också tacksam för det stöd han fått från Blåvitts supportrar:

– Det är mycket från sociala medier. Speciellt när man är i den situationen att man mår riktigt dåligt, som jag gjorde under en ganska lång period. Att få höra positivt snack, då blir det så… vi är människor, man stärks av positiv energi. Så det får jag säga att det har hjälpt mig.

Nu är han tillbaka på allvar. I augusti allsvensk comeback med ett inhopp mot Häcken, och i hemmamatchen mot J-Södra mitten på september fick han starta för första gången sedan skadorna. Och bli målskytt igen. Karlsson Lagemyr gjorde enda målet för Blåvitt i 1-1-matchen.

– Jag vet inte exakt vad jag kände… ren lycka bara. Äntligen, det är det här som jag kört rehab i ett år för. Det blev så mycket känslor i ett, jag vet inte vad jag skulle göra ens när jag såg att den gick in. Man blev bara glad.