Herrlandslaget

LÅNGLÄSNING: ”Jag hyser inget agg mot Hammarby”

ANNONS

Nahir Besara, 26, ligger två i den allsvenska skytteligan och har varit Örebros klarast lysande stjärna i årets allsvenska. Men toppen är inte nådd, inte på långa vägar.
– Jag är inte nöjd alls, jag vill mer, jag känner att jag kan mer, jag hoppas att jag kommer fortsätta på den här vägen och leverera poäng, säger han i en lång intervju med FotbollDirekt.se.

Den breda svenska fotbollspubliken fick upp ögonen för Nahir Besara när han 2012 gjorde stor poängsuccé för Assyriska i superettan. Den då 21-årige mittfältaren drog flera allsvenska klubbars blickar till sig men Besara kritade på för superettankonkurrenten Hammarby. Där blev det totalt två och en halv säsong, där han bland annat var med om att skjuta upp Bajen i allsvenskan igen.
– Vi hade en jävligt bra tid i Hammarby. Första året bytte jag superettan till superettan men jag kände direkt att det var något annat, Hammarby var en storklubb även i superettan. Jag fick stort förtroende, fick spela i den rollen jag ville och tillslut bar det till allsvenskan. Jag har alltid vetat att jag håller på hög nivå i allsvenskan, så jag hade längtat efter att få visa upp mitt register, säger Besara när han blir ombedd att minnas tillbaka till Bajen-tiden.
– Jag har alltid varit där, alltid varit motiverad att känna nivån i allsvenskan. När jag väl kom in där så var jag extremt motiverad, sjukt laddad inför varje match. Jag ville visa alla att jag håller i Sveriges högsta liga. Jag rankar allsvenskan väldigt högt och har alltid gillat allsvenskan väldigt mycket. Jag har följt den sen jag var ett litet barn och alltid drömt om att spela där. Jag ville aldrig bli ungdomsproffs eller så, utan allsvenskan har varit dit jag vill. Jag älskar allsvenskan.

Efter bara ett halvår i allsvenskan drog du vidare till Göztepe Izmir i Turkiet.
– Jag och Hammarby kom inte överens, vi var väldigt långt ifrån varandra i förhandlingar och kom ingenstans. Sen plötsligt dök Göztepe upp . Det var en väldigt bra chans för mig. Den klubben var i lite samma läge som Hammarby var i när jag kom dit. Mycket fans, bra anläggning, extremt hårt satsande för att gå upp. Det var ett projekt som lockade samt bra ekonomiskt, plus att Izmir är en jättefin del av Turkiet. Men det blev inte så som man hoppades, det är lite speciellt i Turkiet.

Hur blev det då?
– Det började bra första halvåret, jag spelade varje match och vi låg trea. Sen inför andra halvan värvade de elva eller tolv spelare utan att sälja eller släppa någon. Det var bara in, in, in för att ta sista steget. Efter tre matcher sparkade de tränaren och sen tror jag att jag hade fem tränare sista fem månaderna. Det var lite kaos på slutet men ändå en upplevelse jag lärde mig mycket av. Turkiet är väldigt märkligt på det sättet. Torskar man två raka så åker tränaren ut och med följer hela hans stab, lagledare, massörer etcetera, alla ryker och så kommer det in nytt.

Var det ännu mer knas än du hade förväntat dig?
– Jag hade förstås hört historier innan men när man väl är inne i det så blir det annorlunda. Då är ändå den klubben en av de mest välskötta. Jag var lite beredd på det men… det är heller ingen stor grej där nere när en tränare går. Det är inte som när Axén lämnade här, att hela laget tar avsked, pratar, morsar och säger hej då. Där är det bara ”Jaha, ny tränare denna träning, då kör vi”.

Varför bestämde du dig för att vända hem till allsvenskan?
– Jag hade lite andra erbjudanden men jag ville ta ett steg tillbaka för att ta två steg framåt igen.

Men det blev inte Hammarby?
– Jag gillar inte att prata om det där egentligen. Jag trodde jag skulle dit, det var tanken. Men så ringde Axén och det kändes klockrent.

Blev du besviken?
– Ja, det är klart man blev lite besviken, men det var inte så att hela världen gick under. Men jag trodde verkligen det skulle bli av med Hammarby, men sen plötsligt kom det ett nej, det kom väldigt oväntat. Men jag hyser inget agg mot de som var där eller mot Hammarby, jag gillar dem fortfarande.

När du nätade mot dem så firade du inte. Hur är det att möta dem i dag?
– Nu är det mer roligt att möta dem. Mycket publik och mycket känslor. Jag känner skillnad när jag möter Hammarby eller andra lag. De har verkligen tryck på läktaren.

Vad förväntade du dig av Örebro, och hur har det varit?
– Det har gått väldigt bra. Jag trivs väldigt bra här och får ut mycket på planen. Axén och Axel (Kjäll) kör mycket på att ”mår människan bra så mår fotbollspelaren bra”, de tänker mycket på oss och låter varje spelare spela efter sina kvalitéer istället för att man ska anpassa för mycket. Det är inte så att det är helt fritt och skolgårdsfotboll, men de är bra på att anpassa spelet efter spelarnas kvalitéer. Man får göra det man är bra på.

Har det blivit ett steg tillbaka och två framåt?
– Ja, det hoppas jag. Jag har kommit tillbaka och byggt upp självförtroendet, det känns som det var ett smart steg. Nu hoppas jag bara att det blir fler steg framåt, ambitionen är att ta mig ut igen.

Du blev inte avskräckt av senaste utlandsäventyret?
– Tvärtom. Nu vet jag vad som krävs när jag väl kommer dit. Men jag vill inte stressa fram nåt. Jag kan inte direkt säga ”Real Madrid, ring mig!” utan får vänta tills det kommer något lockande. Men ambitionen är som sagt att gå vidare så småningom. an inte säga Real Madrid ring mig. Kommer nåt lockande så får vi ta det då. Ambitionen gå vidare så småningom.

Var det något lockande i somras?
– Nja, det fanns lite grejer men inget som jag ville hoppa på.

Hur hög nivå kan du nå?
– Jag vill nå så högt som möjligt. Jag känner att jag är i den åldern där kroppen och hjärnan synkar ihop och jag har mer i mig än allsvenskan. Vi får se om det blir efter i år eller senare.

Alexander Axén har lämnat posten som tränare i Örebro. Hur känner du kring det?
– Det är självklart tråkigt att han lämnar. Han är en fantastiskt tränare och en fantastisk person. Men sånt är fotbollslivet, en lämnar och någon annan kommer in. Vi har fått in Axel nu som är en väldigt bra tränare och person som kommer ge oss en spännande tid framöver. Jag önskar ”Alec” all lycka och framgång.

Först var det tänkt att Axén skulle stanna hela säsongen, men han valde att kliva av direkt. Rätt/fel?
– Jag vet inte vad de känner, om de ändå skulle avsluta samarbetet så förstår jag att de gjorde som de gjorde, men jag inte om det var rätt eller fel. Det får stå för dem.

Vad tror du att Axel Kjäll kommer göra med Örebro?
– Jag tror inte han kommer ändra jättemycket i år, men från nästa år kommer vi nog se stor skillnad i vad han vill. Jag har väldigt höga förväntningar på honom. Han är väldigt taktiskt kunnig och en överlag väldigt bra tränare. Nu gäller det för oss att hjälpa honom in i det här. Alla måste ta ett steg framåt för att hjälpa Axel.

27 poäng och en elfteplats med nio matcher kvar. Hur ser du på Örebros säsong?
– Nu har vi den här intervjun lite dåligt tajmad. Hade vi haft den för två matcher sen så hade det varit annorlunda. Tabellen är så tajt så med två raka förluster så ligger vi plötsligt på en mindre smickrande position. Hade det varit två raka vinster så hade vi varit femma. Men vi har haft en liten dipp och förtjänat de här två förlusterna. Nu har vi ändrat lite grejer och förhoppningsvis visar det sig genom tre poäng mot Malmö.
– Målsättning är på topp sex och den tycker jag är rimlig. Men personligen känner jag att vi kan vinna varje match, och gör man det en hel säsong betyder det att vi tar guldet. Jag tycker inte att någon annat lag är bättre än oss, även om vi möter MFF borta så tror jag på vinst.

Hur nöjd är du med din egen insats under säsongen?
– Jag är inte nöjd alls, jag vill mer, jag känner att jag kan mer, jag hoppas att jag kommer fortsätta på den här vägen och leverera poäng. Sen hur bra jag varit, det låter jag andra bedöma.

Spelar skytteligan någon roll?
– Nej, jag har aldrig tänkt på något sånt, jag försöker bara göra så mycket poäng som möjligt för Örebro.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3