Herrlandslaget

FD LÅNGLÄSNING – ”Folk säger ‘Nouri vem? Jaha, han som sparkade ner Nabil Bahoui’ ”

ANNONS

KALMAR. Han gör sin tionde säsong i Kalmar FF men trots totalt elva allsvenska säsonger är Emin Nouri, 32, en av seriens mer anonyma spelare. I en lång intervju med FotbollDirekt berättar han om kändisskuggan, SM-guldet, Nannes återkomst och när han flippat ur på motståndare.
– Det är det jag är känd för bland andra supportrar. Det är lite så det blir när man är en medioker spelare som harvat i Kalmar hela karriären. Folk säger: ”Nouri vem? Jaha, han som sparkade ner Nabil Bahoui och slog ner Kalle Holmberg”, säger han.

Vi ses på Kallskänken i Kalmar. Nouri står och pratar om Nannes effekt på laget med den mycket fotbollsintresserade ägaren. Det är inte första gången de diskuterar fotboll, det hörs lång väg. Och det är väl inte så vidare värst konstigt heller. Nouri är inne på sin tionde säsong i Kalmar FF. En resa som inleddes med ett SM-guld 2008. Nouri anlände från Öster och division 1 södra under sommaren och tog direkt en startplats, spelade 13 matcher under sommaren/hösten och fick den ädlaste av medaljer runt halsen.
– Det är alltid lätt att spela i bra lag. Känner man till sina kvalitéer så är det väldigt lätt att spela efter sin förmåga i ett sådant lag. Och det var ett fantastiskt lag, jag tror vi gjorde tre-fyra mål i snitt per match. Det var bara att gå ut och köra på så vann vi matcherna som på beställning. Det var också cupfinal det året så det var fina år det där.

Hur var det att vinna SM-guld?
– Absolut det häftigaste minnet i min karriär. Det är något jag gärna hade gjort om, även om jag vet att det kommer bli svårt. Men jag hoppas och tror på det, det är det som driver mig.

När ni vann SM-guld, tänkte du då att ”det här blir flera SM-guld, Champions league och så vidare”?
– Jag vet inte vad jag tänkte… det är så längesen ju. Jag njöt nog bara, det var väldigt roligt med Europa-spel några gånger, cupfinal, så åren efter där var vi ändå på ett eller annat sätt göra bra resultat. Det har väl varit lite mindre av den varan på senare år, egentligen sedan Nanne (Bergstrand) lämnade. 2013 slutade vi på en fjärdeplats, jag tror vi släppte in 20-25 bollar, vi spelade bra försvarsspel, det var Nannes sista år. Efter det har vi haft det kämpigt.
– Men 2008 fram tills dess så trummade vi på rätt fint. Vi lyckades på ett eller annat sätt få till det, oavsett vad som hände med ekonomin vid sidan av planen. Men nu på senare år har det varit lite svårt.

Vad tycker du att den här kämpiga perioden har berott på?
– Det är svårt att säga. Nanne hade varit här så många år och sen plötsligt lämnade han. Han har sin ledarstil och så kommer det någonting nytt efter många år, allting förändras. Man ville väl ha en början på någonting nytt… men det är väldigt svårt för mig att säga vad det berott på. Vi är från Kalmar som är en liten stad, om man jämför med de andra föreningarna så är vi ändå en hyfsat liten förening med mindre ekonomiska förutsättningar. Även om vi haft bra ekonomi tidigare år och ett bra eget kapital så har det blivit kämpigt med arenan och allt. Det är kopplat till många saker och jag kan inte säga specifikt vad det beror på. Det började bra 2014, sen hade vi en tuff höst och sedan dess har vi väl krigat på i botten.

– 2015, -16 och -17 har vi haft bra sportsliga förutsättningar, vi har haft bra spelare, och jag kan väl tycka att vi inte riktigt levt upp till förväntningarna. Vi borde ha presterat bättre med den spelartruppen vi haft. Vi fick hem bröderna Elm, lyckats behålla spelare som Ismael som spelat på hög nivå i flera år, Ring, Antonsson… jag kan inte alla spelare i huvudet nu men vi har haft bra sportsliga förutsättningar men ändå inte lyckats. Sen vet jag inte vad det är kopplat till men det är väl olika saker. Det är väl både ekonomin, spelare, tränare och så vidare, man kan inte bara peka på en sak och säga att det är felet. Men nu är han hemma i alla fall, Nanne, så vi får hoppas att det kan bli som förr.

– När Nanne var här så… han är en stark ledare och han är bra på att få med sig gruppen och få alla att dra åt samma håll och fokusera på rätt saker. Sen när han lämnade så blev det ett stort tomrum, vilket gjorde att det blev lite rörigt och bökigt, ja, du vet vad jag menar. En del kanske försöker ta mer utrymme och sånt. Innan var det att Nanne är chefen och hans ord är lag.

Det är få spelare i allsvenskan som har varit i samma klubb så länge som du har varit. Det finns ju några spelare som är väldigt förknippade med sina klubbar som Kennedy Bakircioglu i Hammarby, Nisse Johansson i AIK, Tobias Hysén i IFK Göteborg och så vidare. Hur mycket Kalmar FF är Emin Nouri?
– Jag har varit här i nästan hela min fotbollskarriär så jag har upplevt det mesta här. Under en hel karriär händer mycket, man hamnar i många olika situationer. Jag har haft en bra tid och kärleken bara växer och växer till föreningen. Så det är klart att Kalmar FF ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Sen kan man inte jämföra det mediala intresset kring mig och Kalmar med till exempel Kennedy och Hammarby. Men jag har alltid känt mig väldigt uppskattad här, av de supportrar vi har. Jag har fått väldigt mycket kärlek och personalen runtom i föreningen har också fått mig att känna mig viktig och delaktigt. Så jag har alltid njutit av min fotboll.

Har du aldrig varit sugen på att testa något annat?
– Jo, självklart hade det varit superroligt att testa på att spela utanför Sverige. Men nu har det inte blivit så. Jag har också alltid känt att jag inte vill flytta bara ”för att”. Jag trivs väldigt bra i Kalmar. Jag har fått extremt mycket tillbaka och njutit väldigt mycket under mina tio år här. Det har varit en fantastisk tid.

Har du någonsin varit nära och lämna?
– Jag har haft några utgående kontrakt genom åren då jag hade kunnat byta föreningen.

Vad har du nobbat?
– Asch… det är väl ingen mening att spekulera i det nu. Men jag har haft möjlighet att byta. Men då ska det vara något tydligt ekonomiskt bättre men framför allt sportsligt. Och när det har varit jämnt skägg så har jag känt att jag ska trumma på här. Man kan lämna allt man byggt upp här för att göra två-tre år någon annanstans och sen är man inte vatten värd på det nya stället efter det.

Ville Nanne ha med dig till Hammarby?
– Haha… jag och Nanne har alltid kommit bra överens och han har alltid visat mig uppskattning för det jobb jag gör. Men… ja, så är det med det.

Ditt avtal går ut nästa år.
– Jag har varit här i tio år, självklart ska man känna att man klarar det också. Inte bara att det är ”Nouri du får vara kvar här eftersom du varit här i tio år”. Man vill kunna känna att man kan hjälpa till sportsligt, på planen. Jag vill hjälpa oss att vinna.

Om Kalmar vill ha dig då. Vill du vara kvar?
– Ja, det är klart. Det har byggts upp någonting här och om jag inte lämnat för miljöombyte tidigare så vafan ska jag göra det nu för? Jag är inte naiv heller och tror att det kommer komma ett fett kontrakt någonstans ifrån.

Kina har inte ringt?
– Där är det kokta fläsket stekt, säger Nouri och skrattar. Sen är jag ju försvarare också och sticker väl inte ut, så länge jag inte sparkar ner spelare… jag spelar efter min förmåga, försöker spela enkelt och jobbar hårt för laget. Jag låter de andra göra de svårare grejerna. Det är väl ingen som kollar på mig, höjer på ögonbrynen och känner ”wow vilken spelare!”.

Vet du hur många mål du gjort?
– I allsvenskan har det blivit ett mål. I min 200:e match, J-Södra hemma, blev torsk där. Så ett mål där på 200-210 matcher. Det är också något man kan vara stolt över. Det är inte många som lyckas med det.

Det är ungefär som att ha alla fel på tipset.
– Lite så, ja. Sen har det blivit något i svenska cupen och något i Europa-spelet.

Om du får hålla dig skadefri och Kalmar vill ha dig. Kan du tänka dig att göra tio år till här?
– Tio år? Jag har alltid gillat att träna och jag har alltid älskat att spela fotboll. Tio år är sjukt lång tid men jag är lättränad och även om jag har en fysisk speltid med hårda närkamper och mycket spring så är jag ingen stor spelare. Så länge jag känner mig pigg och fräsch och har motivation så kommer jag nog fortsätta. Det hade nog varit lättare att ha bristande motivation om man hade varit utomlands och tjänat några millar… då kanske man hade känt efter 33-34 år att man kan skita i det. Nu säger jag inte att jag spelar bara för pengarna men det är klart det är en faktor också. Prio ett är att jag har motivation, har jag inte det kommer jag sluta.

Med tio år till så är du ju och nosar på Henrik Rydström?
– Mitt mål är att passera honom.

Om du är i närheten av det och han då är tränare för dig så kommer han ju bänka dig.
– Exakt. Han började ju spela när han var sju år så det blir svårt.

Han skrattar till.
– Men jag vill inte att de vill ha mig kvar för att jag är en bra grabb, om de nu tycker det… jag kunde vara lite stökig innan…

Lagets spjuver står det på hemsidan.
– Jag vetefan, jag har varit här så jävla länge så inom föreningen är man väl omtyckt.

Känner alla här igen dig på stan?
– Nej, de fotbollsintresserade känner igen oss alla. Men de som inte är det, nej, de har ingen aning. Det är på gott och ont, när vi har det lite tuffare så blir det inte riktigt lika negativt och jävligt. Här är de lite mer stöttande.

Att Nanne är tillbaka. Vad betyder det?
– Jag tror det betyder väldigt mycket för spelare, ledare och alla i den här stan som är intresserade. Man vet vad man får, sen ska man inte bara ta det för givet för vi spelare har en stor del i att det inte har gått så bra nu under några år, det är aldrig en persons fel. Så man kan inte ta för givet att ”nu kommer Nanne och då blir allt skitbra” utan han måste få tid att sätta sin prägel.
– Han är väldigt bra på att få med sig gruppen och med sina direktiv och instruktioner har han redan på den här korta tiden lyckats väldigt bra med det.

Märker du någon skillnad på honom nu mot förra gången?
– Det är fem år sedan han var men även om han hela tiden jobbar med sig själv så känner man igen många saker. Sen kan jag tänka mig att han har ännu fler ess i rockärmen nu. I det läget vi är känns det som att det var det bästa valet, både nu och för framtiden. Att ta hem Nanne var det bästa vi kunde göra.

Vi kan förstås inte trycka av bandaren utan att ta upp Nouris youtube-succé.

https://youtu.be/KueKqddZRJY

– Det är det jag är känd för bland andra supportrar. Det är lite så det blir när man är en medioker spelare som harvat i Kalmar hela karriären. Folk säger: ”Nouri vem? Jaha, han som sparkade ner Nabil Bahoui och slog ner Kalle Holmberg”. Det var sådana idiotgrejer egentligen, det blev lite fel och det är inget man ska hålla på med. Jag försöker spela fysiskt men det där är bara dumt. Men det var längesen och det är inget mer med det. Jag tror båda de spelarna skiter blankt i det. Och nu har jag två döttrar och är familjefar, så nu är det piano.

Medioker spelare säger du. Tycker du att du är det?
– Medioker och medioker… men jag är väl en… alltså, i slutändan talar CV:t sitt tydliga språk och det säger att jag är en okej allsvensk spelare.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3