André Österholm lämnade AFC Eskilstuna i vintras för spel i spanska Coruxo hemmahörande i Segunda B. Nu har 21-åringen kritat på för Villanovense som satsar hårt för att nå den spanska andradivisionen i år och den svenska yttern har själv stora mål.
– Jag har skrivit på för en stor spansk agentur och deras plan är att jag ska spela i La Liga inom två år, säger Österholm till FotbollDirekt.se.

I januari valde André Österholm att lämna tryggheten i Sverige och spel i allsvenskan med AFC Eskilstuna för att i stället prova lyckan i spanska Segunda B-klubben Coruxo, hemmahörande i den Galiciska staden Vigo.

Väl där berättade Österholm för FotbollDirekt att han blev nära vän med en viss John Guidetti, som bekant spelar i La Liga-laget Celta Vigo.

– Vi har blivit som bröder, man umgås ju väldigt mycket och vi har blivit väldigt tajta. Vi tränar tillsammans, spelar FIFA och skojar med varandra, konstaterade 21-åringen för FD i mars månad.

Våren blev så framgångsrik i Coruxo att den svenske vänstermittfältaren nu kritat på för Villanovense som ett led i den ambitiösa klubbens satsning för att nå den riktiga Segundan.

Österholm medger dock att han mycket väl kunnat hamna i en gammal La Liga-klubb som nu är en sovande jätte i spanska tredjedivisionen.

– Racing Santander visade rejält intresse för mig under hela våren, men jag har sajnat för en stor agentur här i Spanien och de tyckte inte att det skulle vara rätt utvecklingssteg för mig. Villanovense ville ha mig under hela vårsäsongen och i fjol fick de möta Osasuna i Copa del Rey och har även mött Barcelona i cupen. I år ska vi vara med i Copa del Rey igen vilket kommer bli helt sjukt kul. Nittio procent av Segunda B-klubbarna får möta La Liga-lag i Copan!

Villanovense är, till skillnad från Österholms tidigare klubb Coruxo, tippat att hålla till i toppen av Segunda B och svensken hoppas på avancemang redan efter årets säsong.

– Coruxo var ett mittenlag, nu har jag kommit till en klubb som tillhör playoff-kandidaterna upp till Segundan. Vi har alla resurser, så det här ska bli jävligt kul.

Fanns det inga planer på att stanna i Coruxo?

– Jo, de ville skriva ett nytt kontrakt med mig på två år, men det fanns även flera andra bättre klubbar som ryckte i mig. Planen var redan från början att spela i Coruxo under våren, för att sedan gå till en större klubb, vilket var det som hände. Jag har som sagt skrivit på för en stor spansk agentur som har en hel del La Liga-spelare i sitt stall och deras plan är att jag ska spela i La Liga inom två år, säger Österholm.

I Vigo lärde Österholm inte bara känna John Guidetti, utan 21-åringen blev även mycket god vän med Mike Guidetti, pappa till John. Österholm är inte sen att hylla Mikes engagemang.

– Mike Guidetti betyder väldigt mycket för mig. Han fungerar nu som en mentor och rådgivare för mig och när även han tyckte att det här var ett bra steg för mig, eftersom tränaren verkligen tror på mig, var det aldrig någon tvekan. Nu är det upp till mig att bevisa att jag tagit rätt beslut, säger Österholm och fortsätter:

– Tanken var från början att jag skulle bo i egen lägenhet när jag kom till Vigo och skulle spela i Coruxo, men Mike (Guidetti) sa direkt att om jag verkligen ville det här och var beredd att satsa allt, skulle jag bo hos honom för att ”göra mitt livs totalsatsning” och det har gjort att jag fått ut mer på de här fem första månaderna i Spanien än under fem år i Sverige.

Du lämnade ju AFC i vintras. Trodde du att det skulle gå så bra så här direkt i Spanien?

– Det är inte ofta i livet man får en sån här chans och det sa John (Guidetti) mycket tydligt till mig också, att får man en sån här chans, då måste man bara göra allt man kan för att ta den med bägge händerna och inte släppa taget för något! Det har gått så mycket snabbare än vad jag trodde, samtidigt som jag hela tiden måste printa in i skallen att alltid tro stenhårt på mig själv – för vem kommer annars att göra det? Jag har slitit otroligt hårt för den här chansen och Mike har fått mig att verkligen fatta hela grejen med att bygga självförtroendet på en grund av stenhårt arbete utan att ta några genvägar och det har gjort att det gått otroligt snabbt, även om jag ännu har en bra bit kvar till de högre mål som jag nu strävar efter.

Och det är La Liga om två år?

– Haha! Ja – och med min nya klubb, för även om den riktigt stora drömmen här nere är att spela i Barcelona en dag, så är La Liga inom två år med Villanovense målsättningen just nu, absolut. Vamos, nu kör vi!