• Publicerat 19 juni, 2017
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Förra året spelade Emir Smajic i allsvenskan med Östersund. Nu har anfallaren en lyckad säsong i holländska andradivisionen bakom sig och 28-åringen är nära att byta klubb på nytt.
– Det lutar åt att det blir Holland och att det blir klart inom en vecka, säger Smajic till FotbollDirekt.se. 

Emir Smajic har tidigare spelat i Sirius, Östersund och Brommapojkarna. I januari lämnade han Sverige för spel i holländska Achilles´29, hemmahörande i landets andradivision.

Väl i Holland har den storväxta anfallaren (196 centimeter, 90 kilo) fått ett uppsving i karriären och han är själv belåten över sitt första år i klubben, även om det slutade med degradering.

– Det har varit bra, riktigt bra. Jag visste vad det var för uppgift jag hade gett mig in på, laget hade fem poäng efter 19 matcher och vi skulle ta igen tolv poäng för säker mark, säger Smajic till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Men det gick bra för mig, vi tog igen nästan alla poäng. Inför sista matchen hade vi bara tre poäng upp, vi klarade det inte riktigt, men då hade klubben också fått tre poäng i poängavdrag. Det var en rolig upplevelse, rolig fotboll. Det gick bra för mig personligen, en utmaning för man fick göra mycket själv. Vi fick spela mycket försvarsspel, och man ganska ensam däruppe. I de lag jag spelat i på senare år har det varit tvärtom, att vi fört spelet i matcherna.

Hur skulle du beskriva fotbollen där?

– Om man ser till klassen; en mix mellan superettan och allsvenskan. Topplagen är riktigt bra, lag som Breda och De Graafschap hör hemma i förstadivisionen. Det var som när Hammarby var i superettan. Många spelar 3-4-3, 3-5-2, det är väldigt mycket framåt. De är bra defensivt, det är inte det, men det är inte alltid så taktiskt. Det är full fart framåt och mycket bollinnehav. Underhållande fotboll, både att kolla på och spela. Jag trivdes bra.

Mycket talar också för att Smajic blir kvar i Holland. Han letar ny klubb för att stanna i Achilles´29 kommer han inte göra, men det finns anbud från andra klubbar i den holländska andradivisionen som håller högre standard än Achilles´29.

– Det är det det lutar åt just nu. Jag har fått förslag från två klubbar. Det lutar åt att det blir Holland och att det blir klart inom en vecka. Men det måste klaffa med allt, jag pluggar ekonomi vid sidan av. Det är klubbar i samma division, men bättre lag. De förslag jag fått, det är bägge längre kontrakt. Det är några smådetaljer som återstår, det handlar om att få vissa saker på plats, så kan jag ta ett beslut efter det.

Inga svenska klubbar som är aktuella? 

– Inget konkret härifrån än. Det är kanske lite tidigt, transferfönstret har precis öppnat. Men skulle det dyka upp ett kontraktsförslag härifrån, så det är klart, jag stänger inga dörrar. Jag gick in i det här med ett öppet sinne, och är hemma nu med öppet sinne. Men det lutar åt Holland.

28-årige Smajic tror att fortsatt bra spel i andraligan kan leda till ett kontrakt i en Eredivisie-klubb. Enligt honom är det enklare att ta steget upp en division i Holland än i Sverige och att holländarna vågar ge okända förmågor chansen på ett annat sätt än vad svenska klubbar i dagsläget gör.

– Det är det som är lite roligare därnere, dels att de låter yngre spelare få chansen där mer än i Sverige, men också att det är lättare att hoppa mellan divisioner. Det räcker med att du gör en bra säsong här för att du ska få chansen högre upp, det har vi sett flera exempel på tidigare och även nu efter den här säsongen, för en del har det räckt med ett bra halvår. Man är lite mer försiktig i Sverige kanske.

Casper Nordqvist – Anton Zetterman