Foto: Bildbyrån

Göteborg och Elfsborg delade på poängen i säsongens första Västderbyt. Matchen slutade 1-1 efter mål av Issam Jebali och Tobias Hysén. FD:s reporter John Marthinson svarar på fem frågor efter matchen. 

Din bild av första halvlek?
– Matchen kommer igång med en rivstart. Elfsborg gör mål direkt efter bara ett par minuter och då är förutsättningarna att Blåvitt måste attackera. Men Elfsborg backar inte och försvarar sig utan försöker utnyttja hemmalagets ytor. Det blir en rätt rolig och svängig tillställning. Dessutom friar domaren och låter spelarna ta kampen vilket är en förutsättning i ett derby. Hysén kvitterar sent i halvleken.

Din bild av andra halvlek?
– Matchen kommer inte alls upp i samma nivå. Båda lagen börjar slarva, verkar trötta och tar felbeslut. Elfsborg borde vara tillräckligt skärpta framåt för att utnyttja IFK:s seger-desperation, de kommer till ett par lägen men lyckas inte döda matchen. Nej den andra halvleken var inte alls bra från något av lagen, den var heller inte särskilt underhållande vilket ”dåliga” matcher ofta kan vara.

Vad behöver IFK göra för att förvandla kryssen till segrar?
– Blåvitt fortsätter att kryssa på hemmaplan och det är inte för att laget inte vill attackera. Det finns en desperation i IFK som gör att spelarna bara borrar ner huvudet och kör. Alla i sitt eget race med sina egna idéer. Mer kyla och metodiskt samspel efterlyser jag i hemmalaget.

Elfsborg inne i ett bra poängstim, har de vänt sin dystra trend?
– Ja det tycker jag att vi kan säga nu. De fortsätter att skapa en hel del målchanser framåt och med Jebali närmare målet, och inte som central mittfältare, saknar de inte precis kvalité runt straffområdet. Skillnaden är väl att Dyer/Olsson fungerar bättre centralt samtidigt som kollektivet försvarar hårdare tillsammans. Nu finns det en vilja att spela försvarsspel, och inte bara sätta in ”första pressen”.

Vilka spelare förtjänar extra beröm?
– Knappt någon höll jag på att säga. Hmm. Sebastian Ericsson visar vilja och passion och får också ut det i sitt spel. Passar bra som vänsterback. Tycker Tobias Hysén också ska hyllas. Gör förutom målet en stark arbetsinsats. I Elfsborg får Simon Olsson och Stuhr Ellegaard ett extra plus.