• Publicerat 27 maj
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

IFK Norrköping skulle bara plocka in de tre poängen hemma mot de allsvenska nykomlingarna Halmstad. Men hemmalaget kom undan med blotta förskräcklsen efter stor HBK-press mot slutet. Matchen slutade 3-2. FD:s reporter John Marthinson svarar på fem frågor efter matchen. 

Din bild av första halvlek? 
– När Norrköping tar emot lag från den nedre halvan av tabellen på hemmaplan förväntar jag mig att bortalagen ska ”parkera bussen”. Så gjorde inte Halmstad. Nykomlingarna valde att pressa Norrköping högt och det förvånnade hemmalaget. Trots att Norrköping tog ledningen snabbt håll HBK fast vid sin plan och det gav utdelning. Halmstad kunnde haft, eller kanske borde haft med sig ledningen i pass.

Din bild av andra halvlek?
– Jag vet inte vad tränare Jens Gustafsson säger innan spelarna går ut på planen. Men det verkar fungera. ”Peking” måste vara allsvenskans bästa lag under de första 15 minuterna i varje halvlek. Mot Halmstad gjorde laget två mål inom loppet av de första 6 minuterna. Och det avgjorde matchen. Men när Halmstad reducerade blev det stör dramatik i Norrköpings straffområde. ett måldär kanske hade speglat matchbilden bäst.

Anderssons tur att vila, fortsätter offensiven fungera hos Norrköping?
–  Ja, framförallt pågrund av Eliassons känsliga vänsterfot. Yttermittfältaren besitter allsvenskans bästa passningsfot i alla fall inläggen från vänsterkanten. Eliasson har nu gjort åtta assist på elva matcher. Norrköpings offensiva kvartett har för mycket fart och för många idéer för att motsåndarna ska känna sig trygga ens under korta perioder.

Återigen insläppta mål. Vad gör Norrköping så sårbara?
– Jag har sagt det här innan men jag säger det en gång till. Laget är för offensivt balanserat. Kantspelarna har så mycket frihet offensivt och de två centrala mittfältarna får en alldeles för stor yta att täcka själva. När laget behöver försvara sig borde Gustafsson antingen centrera sina kantspelare eller plocka ner en forward centralt på mittfältet. Halmstad visar idag upp hur sköra Norrköping är.

Halmstad är nära att sno med sig poäng från en av de tuffaste bortmatcherna, vad gjorde de bra i dagens match?
– Som jag var inne på tidigare så valde Janne Jönsson, modigt, att kliva upp på Norrköping. Det kräver många löpmeter och ett samspelat lag, och under stora delar klarar laget av att fullfölja taktiken. Sen besitter Norrköping tillräckligt med kvalié för att straffa HBK de gånger de spelar förbi pressen.