Nyheter

PÅ FD: Ett år efter mardrömsbeskedet – tillbaka i allsvenskan

ANNONS

Den tionde april 2016 fick U21-landslagsmannen Anton Cajtoft avbryta sin blott tredje allsvenska match på grund av en korsbandsskada. Efter nästan ett år av återhämning och rehabilitering är han nu redo för allsvensk spel igen.
– Det är klart att jag är jättesugen, jag har saknat att spela matcher och framförallt i allsvenskan. Men det gäller också att bli uttagen, säger målvakten till FD.  

När Jönköpings Södra kvalificerade sig för allsvensk spel för första gången på 46 år var målvaktstalangen en av nyckelspelarna. Under säsongen hade “Cajjan” också varit förstamålvakt i Sveriges EM-kval. Karriären såg ut att peka sprikrakt uppåt. Men redan i den tredje matchen in på den allsvenska-kampanjen, borta mot Örebro SK, vred Cajtoft till knät när han ostört skulle plocka in en hemåtnick.

Undersökningen efter matchen visade värsta tänkbara resultat och både korsbandet och ledbandet var skadat. Han fick därför följa säsongen från sidlinjen.
– Det var den tionde april. Men jag opererades inte förrän 12:e maj. Från operation till full träning tog det tio månader och två veckor, sen ytterligare två veckor innan jag spelade match igen. För att se hur kroppen reagerade i full träning, förklarar han och fortsätter.

– Det var väl ingenting man hoppades på innan säsongen. Det blev en väldigt kort säsong fotbollsmässigt, efter åtta dagar var den slut. Det var såklart väldigt väldigt tungt att få det beskedet. Men någonstans bestämde jag mig tidigt för att acceptera läget och säga “det är härifrån vi jobbar nu”. Det är klart att jag önskar att jag inte hade hänt men samtidigt kan man inte lägga energi på sånt som man inte kan påverka. Perioden har gått väldigt fort och har inte varit sådär jättejobbig heller som jag först trodde efter beskedet. Jag har haft en bild i huvudet, när jag är tillbaka på planen, som motiverade mig.

Hur har omgivningen stöttat dig?
– Bra. Jag tycker att mina lagkompisar hanterade det på bra sätt. Det är viktigt att man stöttar, speciellt i början, men man får inte ge offerstämpel. Där har det varit rätt balans. Sen var det många som beklagade sig runt omkring, men de pushade också. Familjen, vänner och flickvännen hjälp mig mycket och stöttat och det är jag jättetacksam för.

Sedan några veckor tillbaka har 23-åringen tränat för fullt och han har även gjort två matcher med J-Södras U21-lag.
– Det var ju väldigt, väldigt roligt. Det kändes förvånandsvärt bra ändå, inte alls så konstigt som jag trodde jag det skulle kännas. När man spelar tänker man inte på att man har varit skadad utan är så fokuserad på matchen. Det var mer efteråt jag kände att det var jäkligt kul att vara tillbaka.

Från sidlinjen fick U21-landslagsmålvakten följa Jönköpingslagets första säsong tillbaka i allsvenskan från sidlinjen. Många imponerades av nykomlingarna som höll sig kvar, men Cajtoft var inte förvånad över lagkamraternas bedrift.
–  Vi har den kulturen, att vi är ett förbannat hårt jobbande kollektiv och vi gör allt för varandra. Det började i superettan och vi tog med oss det upp i allsvenskan. Alla jobbar stenhårt för varandra med fokus hela tiden på nästa match. Det kanske är tjatigt att höra “en match i taget” men det ligger mycket i det. Vi jobbar hårt hela veckan för att vinna den specifika matchen, sen släpper vi den och jobbar hårt för att vinna nästa match. Vi tittar inte över tid vad vi gjort bra eller dåligt. Vi tänker bara på att förbereda oss för att vinna nästa match.

Vad har ni försökt utveckla till den här säsongen?
– En hel del. Vi är bredare i vårt sätt att spela fotboll. I år kan vi förvänta oss att motståndare har bättre koll, så vi måste ändra saker i vårt spel. Fotbollen går framåt och utvecklas och det måste vi också göra.

Sedan Jimmy Thelin tog över som huvudtränare har lagets målvakter ofta fått dela på speltiden. När det i andra lag oftast finns en första- och andramålvakt, jobbar J-Södra istället på ett annat sätt.
– De flesta spelarna har olika egenskaper och olika lag spelar på olika sätt. Vissa kanske spelar mer djupledsgående, andra är mer inläggslag till exempel. Vilket gör att olika spelare med olika egenskaper passar bättre efter olika motstånd. Jimmy och ledarstaben tar ut det laget som de ser har störst chans att vinna nästa match. Beroende på hur vi ska spela, och hur motståndarna ska spela.

Men köper ni alltid hans förklaring?
– Ja och det grundar sig i att han har en bra dialog med oss spelare. När han byter ut en spelare från startelvan förklarar han hur han tänker. Vi är ett lag som ska göra det tillsammans och bidrar med olika saker. Blir du förbannad är det inte särskilt schysst mot din kollega. Det måste alla spelare i klubben köpa, att vi gör det tillsammans. Det är en styrka vi har tycker jag.

Under superettan delade Cajtoft målvaktspositionen med Damir Mehic som förra året stod de flesta av matcherna i allsvenskan. Men han har nu flyttat till GAIS och istället konkurrerar 23-åringen nu med spanjoren Francisco Marmolejo och ryssen Evgeny Kobozev.
– Två intressanta målvakter med två olika typer av målvaktsutbildning. Den spanska, ryska och svenska målvaktsutbildningen skiljer sig alla från varandra men sen spelar inte alla spanska målvakter likadant såklart. “Fran” och Kobozev är scoutade för att passa in i vårt spelsätt. Det är en väldigt intressant miljö att vara i. Sen är de båda lite äldre och har erfarenheter som de delar med sig av och jag försöker lära dom saker. Det är så vi funkar. Det är två roliga och bra killar. Vi kompletterar varandra bra.

“Vill sjukt gärna med till U21-EM”
I sommar väntar U21-EM för Sverige som kvalificerade sig för mästerskapet i höstas. Under de inledande fem matcherna stod Cajtoft, sedan kom skadan och därefter har Tim Erlandsson tagit över som förstamålvakt. Sedan dess har också nya målvaktstalanger ploppat upp i allsvenskan.
– Det skulle va jätteroligt att komma med. Jag var med i stora delar av kvalet men det är en tuff konkurrens, precis som det ska vara. Erlandsson gjorde det bra och spelar i AFC. Sen under den senaste samlingen var (Pontus) Dahlberg i IFK Göteborg och (Oscar) Linner i AIK med. Jag vill sjukt gärna med men det viktigaste jobbet lägger jag ner i J-Södra på träningarna så där ligger mitt fokus. Vi får se vad det ger, säger han och fortsätter.

– Jag har haft kontakt med U21-ledarna lite under rehaben. De hörde av sig och frågade om återhämtningen och sådär. Men vi har inte snackat om EM. Det är inget som är skrivet i sten att man ska med bara för att man har varit med innan.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3