Foto: Bildbyrån

Under torsdagskvällen spelade hela nio svenskar för sina lag i Europa League. Fotbolldirekt har haft koll hur det gick för svenskarna i det första mötet av två i sextondelsfinalerna. 

Viktor Claesson – Blev matchhjälte under sin debut för sitt Krasnodar. Den tidigare Elfsborgspelaren behövde bara fyra minuter på sig för att ge sitt nya lag ledningen mot turkiska Fenerbache. Mittfältaren mötte ett inlägg från högerkanten med en språngnick som smet in i första hörnet. Målet blev matchens enda och Claesson har fått en drömstart i sin nya klubb. Sveriges och tillika Krasnodars lagkapten Andreas Granqvist är skadad och missade matchen.

Ludwig Augustinsson, Erik Johansson och Robin Olsen – Svenskarna var en stor bidragande orsak till Köpenhamns vinst över bulgariska Ludogorets Razgrad. Laget lyckades få med sig en 1-2 seger hem till returmötet. Nu har Köpenhamn ett utmärkt läge att ta sig vidare till åttondelsfinalen.

John Guidetti – Den svenska landslagsanfallaren hade en tuff match mot ukrainska Shajktar Dornetsk. Redan i den fjärde minuten fick Guidetti en hård smäll men körde vidare. Men svensken förblev mållös när Celta Vigos förlorade på hemmaplan med 0-1.

Jacob Rinne – Satt på bänken under hela Gents segermatch mot engelska Tottenhamn. Matchen slutade 1-0. Lagets två andra svenskar stod utanför matchtruppen. Tesfaldet Tekie är skadad och Emir Kujovic petad.

Oscar Wendt – Vänsterbacken spelade som vanligt hela matchen för sitt Borussia Mönchengladbach. Den här gången slutade matchen i förlust när gästande Fiorentina tog med sig en 1-0 seger hem till returen.

Muamer Tankovic – Fick chansen mot franska Lyon men tog den knappast. Laget förlorade med 4-1 på hemmaplan och den svenska yttern blev utbytt redan efter 65 minuter.

Isaac Kiese Thelin – Den svenska anfallaren är utlånad från Bordeaux till belgiska Anderlecht. Idag fick han chansen från start när hans nya klubb besegrade ryska Zenit S:t Petersburg med 2-0 på hemmaplan. Svensken lämnade planen mållös efter 80 minuter men kan ändå vara nöjd över att ha bidragit till segern.

Zlatan Ibrahimovic – Zlatan sänkte Saint Etienne med samtliga mål i 3-0 segern. Han har nu gjort 17 mål på 14 matcher mot det franska laget. Det tog bara en kvart innan anfallaren hade skrivit in sig i målprotokollet mot sin favoritmotståndare. Svensken fick ett frisparksläge någon meter utanför straffområdet och tog den själv. Zlatan sköt ett skott lågt, som på något sätt gick igenom muren (styrdes via muren) retsamt rullade in i mål framför målvakten som redan hade slängt sig mot vänsterstolpen.

Det andra var nästan lika turligt. Rashford kom runt på vänsterkanten och inlägget gick förbi samtliga, och tog på en försvarare och målvakt innan den hamnade framför svenskens fötter som enkelt kunde placera in sitt andra i det öppna målet.

Det sista målet sköt han in på straff i den 88′ minuten. Han blev själv tacklad i straffområdet och tog hand om straffen själv. Med ett hårt, placerat skott i målvaktens högra hörn. Svensken har gett Manchester United ett starkt utgångsläge inför returen i Frankrike.