Nyheter

Elfsborg förlorade i spännande målkalas: “Ingen idé att spela mot lag där vi inte testas”

Elfsborg förlorade i sitt genrep inför tävlingssäsongen. Danska Nordsjälland vann en svängig match med 4-3 efter ett sent avgörande. Men Elfsborgs nyförvärv Alex Dyer var ändå nöjd efter matchen.
– Det var ett bra test eftersom det var ett skickligt lag. Vi vill spela mot bra lag eftersom det är bra test. Det är ingen idé att spela mot lag där vi inte testas, det här var en bra match eftersom vi fick lära oss mycket, sa han efter matchen till Cmore.

Nästa söndag spelar laget mot IFK Värnamo i Svenska Cupen och dagens match mot Nordsjälland var sista chansen att spela ihop laget.
– Med tanke på hur pass nedtränade vi är nu så blir det såklart en tuff ingång för oss mot ett Nordsjälland som snart ska in i säsong igen, men vi åker dit för att få ett rejält träningspass och slipa på våra saker i spelet. Det är framför allt nästa söndag mot Värnamo som vi ska vara ett par snäpp vassare, så detta blir en bra referensmatch inför den, sa manager Magnus Haglund till klubbens hemsida innan matchen.

Elfsborgs startelva: Kevin Stuhr Ellegaard – Anders Randrup,, Jon Jönsson, Joakim Nilsson, Adam Lundqvist –  Simon Lundevall, Alex Dyer, Simon Olsson, Emir Bajrami, Daniel Gustavsson – Lasse Nilsson
På bänken: Christopher McVey, Rami Kaib, Jörgen Horn, Rasmus Rosenqvist, Jesper Karlsson, Viktor Prodell.

Nordsjällands startelva: Alex – Bartolec, Gregor, Maxsø, Mtiliga – Lobotka, M. Jensen, Marcondes – Asante, Mikkelsen, Ingvartsen

Läs om matchen här nedan:

Analys – Elfsborg fick sig verkligen en genomkörare i en match som spelades i ett väldigt högt tempo. Det svängde rejält åt båda hållen men Nordsjälland vann ändå rättvist till slut. Men det ser likaväl spännande ut för Elfsborg som vågar spela bollen efter backen även under press. Läs mer om matchen strax.

Minut 90 – Nordsjälland har inte bråttom att sätta igång spelet och tiden rinner ut för Elfsborg. Matchen slutar 4-3 till hemmalaget Nordsjälland.

Minut 88 – MÅL! Nordsjälland ser ut att ha avgjort den här matchen. En läcker lyftning över backlinjen och Pedersen kan fri med Ellegaard ta ner bollen och serverar Godsway som lägger in bollen i öppet mål. Hur snyggt som helst.

Minut 85 – Karlsson frispelas till höger men skottet räddas av Alex. Det hade Elfsborg en bra möjlighet att avgöra matchen, men Karlsson hade lite för bråttom att få iväg ett avslut istället för att ta sig närmare målet.

Minut 81 – Nordsjälland har tagit över återigen. Elfsborg har det tufft när danskarna pressar för ett segermål.

Minut 79 – Kaib tappar bollen nära mål och Marcondes får ett nytt läge när inlägget når honom framför mål, men avslutet går högt över. Slarvigt av brassen som borde ha fått den på mål.

Minut 78 – Nordsjälland spelar sig smått och fint igenom Elfsborgsförsvaret och Marcondes får skottläge ren framför mål men Horn hinner precis tillbaka och lyckas styra undan avslutet.

Minut 76 – Danskarna fortsätter att pressa högt men Elfsborg envisas att försöka spela sig ur den. Med blandade resultat.

Minut 73 – Nordsjälland har tagit över intiativet igen och får lite tryck mot Elfsborgsmålet. Anfallet avslutas med att Pedersen får en hård träff på volley men skottet går över och utanför.

Minut 68 – Marcondes kommer in i spel igen, efter att ha bytts ut i paus. Han byter med Mikkelsen.

Minut 67 – Nordsjälland kommer igenom och Godsway får ett läge i straffområdet men Ellegaard är snabbt ute och skärmar av skottläget.

Minut 65 – MÅL! Den här gången är det Alex Dyer som får nätkänning. Han får en hård passning utanför straffområdet som studsar upp i mottagningen och istället för att vänta ner den, klipper nyförvärvet till bollen på volley och skottet går i en hög båge över målvakten in i bottre krysset. En vacker kvittering.

Minut 63 – Karlsson med ett nytt skott men den här gången klarar Alex. Nordsjälland har kommit av sig lite och Elfsborg har tagit över spelet nu en bit in i andra halvlek.

Minut 59 – MÅL! Dyer hittar Jesper Karlsson i djupled längs högerkanten och Karlsson utmanar sin försvarare och hittar ett skottläge. En liten målvaktsmiss men skottet smitter likaväl in och Elfsborg reducerar.

Minut 57 – Elfsborg har spelat upp sig något. Prodell rinner igenom men blir avblåst när en Nordsjälland-försvarare går i backen. En lite för tydlig handpåläggning av anfallaren där.

Minut 56 – Elfsborg med en fin kontring längs sin högerkant. Jesper Karlsson som har tagit över Gustafssons position kommer runt men Elfsborg lyckas inte få till ett avslut på anfallet.

Minut 54 – Nordsjälland dominerar under inledningen av den andra halvleken. Elfsborg har svårt att få tag i bollen och danskarna anfaller i våg efter våg.

Minut 47 – MÅL! Inspel från vänsterkanten möts av ett direkt och distinkt avslut av Mikkelsen. 3-1 till danskarna nu.

Minut 46 – Nordsjälland är oerhört nära att utöka ledningen direkt i andra halvlek. Men skottet som räddas av Ellegaard tar i stolpen och ligger fri på mållinjen ett ögonblick innan Elfsborg kan rensa undan.

Minut 45 – Fem byten för Elfsborg efter pausen, in kommer Horn, Kaib, Karlsson, Prodell och Rosenqvist och ut går Nilsson, Lundqvist, Jönsson, Lundevall och Bajrami. Nordsjälland byter ut framstående Asante och Marcondes och in kommer Godsway och Pedersen.

Analys i paus – Nordsjälland leder helt rättvist efter en stark halvlek. Danskarna startar sin säsong tidigare än svenskarna och ligger längre fram i sin matchform, vilket har visat sig under den första halvleken. Elfsborg brukar vilja spela i ett högt tempo men det har gått lite för fort och laget har slarvat flera gånger i beslutsfattandet när de vinner bollen. Elfsborg känns också lite tunna med bara Lasse Nilsson som “targetspelare”.

Ofta när Elfsborg vinner bollen pressar Nordsjälland direkt med flera spelare och när Elfsborg har lyckats klara att spela sig loss från den pressen finns också mycket yta att kontra på, precis som de gjorde vid målet. Men de har fastnat lite för ofta i den pressen och kanske borde de söka den längre bollen lite oftare.

Minut 45 – Den första halvleken är över och danska hemmalaget Nordsjälland har ledningen med sig in i den andra halvleken. 2-1 efter mål av Ingvartsen, Marcondes och Gustafsson.

Minut 44 – Pigge Asante rinner igenom i en djupledslöpning centralt i planen men missar nedtagningen precis och Ellegaard kan fånga målen.

Minut 42 – Elfsborg har haft svårt att komma till några heta chanser och Nordsjälland har tagit över igen efter sitt ledningsmål. Danska spelar lugnt och kontrollerat och Elfsborg ligger lite lägre för att tighta ihop lagdelarna.

Minut 35 – MÅL! Asante kommer runt på högerkanten återigen och den här gången kan Marcondes slå in hans inspel. Han kommer med bra fart mot straffpunkten och Elfsborgsförsvaret hinner inte emellan.

Minut 34 – Nordsjälland kommer fram på sin högerkant men inspelet rensas undan, laget behåller dock bollinehavet på Elfsborgs planhalva under en längre period. En stund senare kommer Asante runt på nytt på högerkanten och hans inlägg nickas mot mål men Ellegaard står rätt placerad.

Minut 29 – Lundevall tappar bollen utanför IFE:s straffområde men Nordsjälland kan inte utnyttja möjligheten, skottet smiter utanför.

Minut 28 – Elfsborg har lyft spelet och har enklare att spela sig förbi Nordsjällands förstapress. Bajrami får ett skottläge men avslutet blockeras.

Minut 24 – MÅL! Ett riktigt snyggt anfall som startar från Ellegaard och med raka och distinkta passningar tar sig Elfsborg snabbt fram, Lundevall hittar Gustafsson i djupled som i steget skjuter in kvitteringen. Det där var ett skolboksexempel på en kontring ska se ut. Flera spelare med långa maxlöpningar och precisa passningar i djupled.

Minut 22 – Elfsborg kontrar efter en Nordsjälland hörna och Lundevall avslutar mot mål från en bit utanför straffområdet. Men Alex kan hålla skottet enkelt.

Minut 21 – Nytt skottläge för Nordsjälland precis utanför Elfsborgs straffområde men Ellegaard klarar även denna gång.

Minut 18 – En härlig fotbollsmatch mellan två lag som vill, och kan, spela sig fram i planen via bra passningsspel. Tempot är också högt och båda lagen pressar varandra över hela planen. Vi får se hur länge lagen orkar hålla spelet uppe.

Minut 17 – Finfin chipp-passning som Randrup missar att bryta och Ingvartsen är framme och avslutar igen, men Ellegaard klarar, bra chans för Nordsjälland där.

Minut 15 – Lång boll från Nordsjällands backlinje går hela vägen till Elfsborgs straffområde där danskarna är först på bollen. Ellegaard tvingas rusa ut och avvärja situationen.

Minut 13 – Tempot har definitivt höjts efter målet. Elfsborg har kommit in i matchen och efter några fina kombinationer lyft ett inlägg in från högerkanten som Nordsjälland nickar undan till en hörna. Elfsborg behåller sedan trycket på offensiv planhalva men lyckas inte komma till avslut.

Minut 9 – Elfsborg sågar sig fram längs sin vänsterkant med Lundewall och Lundqvist men det flacka inlägget stoppas av Nordsjällands målvakt Alex på väg mot Lasse Nilsson.

Minut 7 – MÅL! Nordjälland flyger fram på högerkanten och det är Marcus Ingvartsen, lagets stora skyttekung med tolv mål på 21 matcher under säsongen, som tar emot inlägget inne i straffområdet och behärskat placerar in bollen. Skottet gick in via Ellegaards vänstra stolpe och Elfsborgs målvakt hann inte dit.

Minut 3 – Nordsjälland har haft det mesta av bollinnehavet under matchens första minuter. Men inga chanser ännu i matchen.

Minut 1 – Matchen är igång. Elfsborg spelar i sitt gula hemmaställ, Nordsjälland i rött.