fff

Falkenbergs nya Falcon Alkoholfri Arena är nära. Men efter att ha åkt ur allsvenskan så blir nu den nya hyran tung att bära – så tung att hallänningarna nu gör allt för att förhandla om.
– Den nya hyran blir tre gånger så hög som den vi har haft. Vi förhandlar med kommunen och hoppas på förståelse – för om vi till sist inte ha råd så sitter ju kommunen med ”Svarte Petter”, säger ordförande Lars-Eric Nilsson till FotbollDirekt.se.

Falkenbergs allsvenska liv blev tre säsonger långt för den här gången. Nu väntar ett kärvt ekonomiskt klimat för den tidigare skrällnykomlingen.
Året kommer att sluta med ett klart minusresultat – ännu inte klart hur stort det blir men klart är att Falkenberg gick in i året med ett eget kapital på cirka 1,8 miljoner kronor och att Gustav Nilsson i somras såldes till Bröndby för 5,5 miljoner.
Jämte finns en pågående affär med Jesper Karlsson till Elfsborg som kan ge allt mellan 3-6 miljoner kronor.

Men samtidigt ser minusposterna ser snabbt ut att växa sig stora för ”Laget vid havet”.
Dels för att en allsvensk degradering erfarenhetsmässigt brukar innebära ett intäktsbortfall på 7-8 miljoner kronor men i Falkenbergs fall även för att den nya arenan nu kommer att bli en extra dyr historia.

– Vi sitter i förhandlingar med kommunen och hoppas ju på förståelse. Det är klart att det kommer att bli svårt för oss nu när vi har åkt ur. Hyran som enligt det nya avtalet för den nya arenan kommer att bli tre gånger så hög som vad vi har nu. Det är svårt, det är tufft för oss men vi hoppas ju på kommunens förståelse, säger ordförande Lars-Eric Nilsson till FotbollDirekt.se.

– Vi har ju täckning för att åka ur ekonomiskt och ta ett minusresultat för 2016. Vi har ju ett kapital och får helt enkelt ta av dessa pengar.

Bekymrade miner alltså hos en klubb som under ett par år överbevisade ett fotbolls-Sverige som inte alls ville tro på fotbolls i den lilla halländska idyllen. År där en framtidstro tornade upp sig så pass så att planer på en ny arena drevs igenom.
Ett stort projekt för en liten klubb med bara knappa 27-28 miljoner i omsättning –  där byggkostnaden till sist stannade på totalt cirka 150 miljoner kronor för nya Falcon Arena och med en årshyra som ökar från 700 000 till nära 3 miljoner kronor.

– Vi har redan haft många samtal med kommunen och vi ska träffas i veckan igen. Jag kan bara hoppas för alla parter som jag sade att vi kan hitta en lösning, fortsätter Lars-Eric Nilsson.
– Den nya hyran blir ju tre gånger så hög som den vi har haft. Vi förhandlar med kommunen och hoppas på förståelse för om vi till sist inte ha råd så sitter ju kommunen med ”Svarte Petter”. Jag menar bara att vi måste ju ha råd annars så finns ju ingen hyresgäst om vi till sist inte har råd.

– Man måste komma i håg hur mycket det kostar att åka ur allsvenskan. Det är 7-8 miljoner som försvinner bara i reklam, marknadsföring och tv och tipspengar. Det är klart att vi har försökt förbereda oss på den här dagen. Vi har ju tidigt sett att vi skulle få problem. Men samtidigt går allt inte att förbereda sig för, säger han och pekar på stora intäkter som går miste utanför allsvenskan.

Men samtidigt så har vissa förberedelser ändå gjorts.
Så väl inför säsongen när ledningen vägrade att ryckas med när de stora Gustav Nilsson-pengarna tickade in från Bröndby.
– Många tyckte nog att vi var dumma som inte förstärkte i somras men vi kände att vi hittade helt enkelt inte det vi verkligen ville ha och vi vägrade att chansa. Det är inte så vi jobbar i den här klubben, försvarar sig Falkenbergs ordförande.

Och även om ni hade förstärkt så hade ni kanske ändå slutat i superettan…och inte haft lika mycket att falla tillbaka på ekonomiskt som nu…?
– Precis. Det är så vi känt det, säger han och fortsätter:
– I övrigt har vi en stark kostnadskontroll över våra spelarelöner. Det är kontrakt som är skrivna så att löner justeras efter vilken serie vi spelar i.

Blir Jesper Karlsson-affären med Elfsborg extra viktig nu?
– Den blir viktig för oss. Nej, vi kommer definitivt inte sälja oss billigt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *