Östersunds FK

FD SPECIAL: Allsvenska tränardomen – han är bäst, och han är sämst: “Inte hanterat det smidigt”

ANNONS

Vem har övertygat mest av allsvenskans tränare i år? FD:s krönikör Magnus Österberg utser här årets tränare, och ett namn sticker ut – Östersunds Graham Potter:
– Jag kan inte komma på någon som är i närheten, säger Österberg. 

FD:s krönikör Magnus Österberg utser här allsvenskans bästa tränare 2016. Fyra klubbar har bytt tränare under säsong, och det är de som avslutar säsongen som finns med i den här sammanställningen, där alla tränare fått betyg efter skalan 1-5.

Ett namn sticker ut – Östersunds Graham Potter.

– Man får förstås utgå i från givna förutsättningar när man bedömer tränare, annars hade man kunnat ranka dem efter lagens tabellplacering rakt av. Allan Kuhn har gjort det bra, men bättre än Jimmy Thelin, med tanke på MFF:s förutsättningar kontra J-Södras? Det är frågor man får ställa sig, säger Österberg.

– Några kriterier man får gå efter: Är det hans trupp, när kom han in, vilka var förutsättningarna? Det är saker jag haft med i bedömningen.

Här nedan betygsätts samtliga tränare efter betygsskalan 1-5:

5

* Graham Potter, Östersund.

Magnus Österbergs kommentar: “Kan inte komma på någon annan som matchar det han gjort i år. Klubben är helt ny i allsvenskan med relativt små resurser och han har genomfört sin grej fullt ut. De åker på stordäng i första tävlingsmatchen, cupens gruppspel mot Norrköping (0-4). Då tror många att de kommer anpassa sig. Istället fullföljer han sin idé, förfinar den. Han gör det som alla andra säger att de ska göra, att lära sig av misstag. Det känns som alla säger det hela tiden, att man lär sig av sina misstag. Men sedan gör de ändå samma misstag igen och igen. Oerhört imponerande det han gjort i år”.

4 +

* Rikard Norling, AIK.

Magnus Österbergs kommentar: “Ändrat spelsätt och inte fortsatt på Alms inslagna väg. Ser ut att gå mot bästa tabellplaceringen på flera år. Visst fanns det bra förutsättningar med en av allsvenskans bästa trupper men det han gjort spelmässigt visar på en tränare som vet precis vad han håller på med. Blir intressant att se vad han kan göra nästa säsong och vilka förutsättningar han får, det vi fick se i år bådar väldigt gott för AIK”.

* Allan Kuhn, Malmö FF.

Magnus Österbergs kommentar: “Höga krav och han kom till ett lag som var redo för att ta hem det. Ändrade ändå spelsätt ganska drastiskt mot för Hareide. Han släpper prestige, misslyckas i cupen som var ända chansen att komma ut i Europa. Men studsar ändå tillbaka och gör det som var absolut högst på priolistan i år, guldet och Champions League-chans nästa år. Har motsvarat förväntningarna och gjort det på sitt sätt”.

* Jimmy Thelin. Jönköpings Södra.

Magnus Österbergs kommentar: “Kanske gjort mer anpassningar spelmässigt till allsvenskan än vad Potter gjort, men ändå behållit mycket av spel och identitet. Hans jobb känns som en något svagare kopia av Potters. Men bra jobb med små medel, kommit in med nya idéer i elitfotbollen. Folk som har insyn och följer honom dagligen hyllar ju honom och säger att han inte jobbar som någon annan. Och det är ju många som följer andra och gör det bra på det sättet, men att komma med något eget och göra det bra, det förtjänar att hyllas”.

4

* Jens Gustafsson, IFK Norrköping.

Magnus Österbergs kommentar: “Kommer till en bra trupp men ändå: nyckelspelare försvinner och en mångårig tränare som byggt upp lagets identitet försvinner. Lyckas anpassa Norrköping till sig själv och sig själv till Norrköping. Att de skulle vara med i guldracet så pass länge är imponerande. Nu är han manager och det är absolut något som gör bedömningen av en tränare enklare, om man vet att tränaren är direkt inblandad i truppbygget. Där har han gjort det klart bra i sommarfönstret. Just managerdelen får man kanske vänta med att utvärdera ytterligare, men den här starten är klart bra. Framtiden för Norrköping ser ljus ut”.

3

* Peter Swärdh, Kalmar.

Magnus Österbergs kommentar: “Bra tabellplacering, men har också bra förutsättningar med en ganska bra trupp. En tudelad säsong med dålig vår och bra höst och kanske att Kalmar är någon placering bättre än förväntat inför avslutningen, men det beror också på att andra (Häcken) inte presterat. Tappade Antonsson men fick i gengäld tillbaka en del spelare från skador som kunde spela mer kontinuerligt (Elm!), jämnar ut sig”.

* Magnus Haglund, Elfsborg.

Magnus Österbergs kommentar: “Jag trodde nog ändå att Elfsborg skulle ha känning uppåt i tabellen lite längre än vad de hade. Haglund varnade inför säsongen för defensiven med många nya spelare i backlinjen och det känns som att han fick rätt i sina farhågor. Det är klart, man har sålt en del spelare och det försvårar. Totalt sett helt okej men inte mer”.

* Jörgen Lennartsson, IFK Göteborg.

Magnus Österbergs kommentar: “Kraven på Blåvitt är att de alltid ska vara ett topplag, men den här säsongen har han inte riktigt fått de resurserna. Konsekvent i sitt tänk och gjort det bra sett till förutsättningarna. Men det hade krävt en superinsats för att gå hela vägen. Ser man till de förutsättningar han haft så är det klart godkänt”.

* Alexander Axén, Örebro SK.

Magnus Österbergs kommentar: “ÖSK får inte det där lyftet man går och väntar på. Glimtar till och visar hög högstanivå för att sedan försvinna i något slags brus. Visst, de har haft stor spelaromsättning i sommar, men trodde ändå på mer efter höstsäsongen i fjol. Har hög högstakapacitet och ibland får man se det men det är sällan man får ut den under längre perioder”.

2

* Mark Dempsey, Djurgården.

Magnus Österbergs kommentar: “Klubben fick det där omedelbara lyftet man ville ha med en ny röst. Gjorde sig populär bland spelarna men samtidigt svårt att se någon märkbar utveckling i spelet. En del i det taktiska som inte imponerar (Östersund borta!). Att han nu inte fortsätter är väl i sig ett tecken, hade klubben verkligen velat ha kvar honom hade man givetvis ansträngt sig mer”.

* Nanne Bergstrand, Hammarby.

Magnus Österbergs kommentar: “Har ändå tagit poäng här i höst, gjorde en ändring i somras och det visar på att han såg faran och har kompetens nog att styra om utefter det. Men nu är det andra året på raken som han ändrat spelidé mitt under säsong. Och då är det ändå ett känt faktum att han fått vara med och välja spelare att värva i stor utsträckning. Då kan det bara inte bli bättre betyg än så här”.

* Peter Gerhardsson, Häcken.

Magnus Österbergs kommentar: “Inte gjort det bra, men samtidigt har Häcken sålt bra spelare som Jeremejeff och Gustafsson. De gick ut tidigt med hans avgång efter säsongen, det kändes som att de vann cupen, sedan skulle han sluta. Vet inte om det påverkat årets resultat så mycket, han har bara inte fått ut det man kunde förväntat av det här laget. Bra förutsättningar men det har aldrig riktigt lyft och han måste givetvis ta på sig en del av det”.

* Thomas Andersson, Gefle.

Magnus Österbergs kommentar: “Ont om tid på sig och dåliga resurser. Inget dukat bort han kom till och klarar de kval har han gjort det som kan förväntas. Men samtidigt, det har inte inneburit något jättelyft jämfört med Sandberg. Den injektion en ny tränare ska ge har inte riktigt kommit”.

* Joel Cedergren, Gif Sundsvall.

Magnus Österbergs kommentar: “Tog över själv i somras efter att ha varit bredvid Franzén i flera år. Viktiga spelare försvann i somras och förutsättningarna kändes givna. Han ska bara hålla dem kvar, gör han det så är det vad som kan förväntas. Nu har han lyckats med det och det ser väl ut som att han skriver ett längre kontrakt. Längre fram så kan man bedöma hans arbete i Giffarna mer rättvist”.

* Hans Eklund, Falkenberg.

Magnus Österbergs kommentar: “Ett svårt läge med ett väldigt svagt material. Tappade Gustaf Nilsson tidigt och sedan försvann även Jacobsen. Visst, de har läckt något fruktansvärt bakåt. Men det spelar ingen roll vem som står på sidan när målvakten kastar in bollar i eget mål. Att lägga någon stor skuld på Eklund för att Falkenberg åker ur, det vore hårt”.

1

* Henrik Larsson, Helsingborg.

Magnus Österbergs kommentar: “Har långt i från allsvenskan bästa trupp, men att det skulle behöva gå så här illa? Började med att redan i omgång 3 (efter 5-1-torsk mot Hammarby) ställa sin plats till förfogande i ett märkligt utspel. Sedan dess har det varit fortsatt svajigt. Tog lång tid innan man insåg allvaret och var man kunde hamna i tabellen, och nu är allt på spel i morgon. Det är klart, han har inte haft det lätt, men han har heller inte hanterat det smidigt”.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
14:00 Malmö - Djurgården Svenska Cupen
17:00 Häcken - Piteå Svenska Cupen, damer
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
21:00 Borussia Dortmund - PSG EUROPA: Champions League
torsdag 02 maj
18:00 SönderjyskE - Fredericia Danmark Division 1
20:30 Chelsea - Tottenham Premier League
21:00 Fiorentina - Club Brügge UEFA Europa Conference League
21:00 Marseille - Atalanta UEFA Europa League
21:00 Roma - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Aston Villa - Olympiakos UEFA Europa Conference League
fredag 03 maj
18:30 Fortuna Düsseldorf - Nürnberg 2. Bundesliga
18:30 Wolfsburg - Köln Bundesliga damer
18:30 Naestved - B 93 Danmark Division 1
18:30 Hamburg - St Pauli 2. Bundesliga
19:00 Århus - Nordsjälland Superligaen
19:00 AFC Eskilstuna - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Stocksund - Täby Ettan norra
19:00 Vendsyssel - Kolding Danmark Division 1
20:30 Hoffenheim - Leipzig Bundesliga
20:45 Barnsley - Bolton League One
20:45 Torino - Bologna Serie A
21:00 Luton - Everton Premier League
21:00 Getafe - Athletic Bilbao La Liga
lördag 04 maj
11:30 Piteå - Nordic United Ettan norra
12:00 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga damer
13:00 Greuther Furth - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Osnabrück - Schalke 2. Bundesliga
13:00 Rosengård - Tvååker Ettan södra
13:00 Jönköping - Torslanda Ettan södra
13:00 AIK - Norrköping Allsvenskan, damer
13:00 Hansa Rostock - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Umeå - FBK Karlstad Ettan norra
13:00 Karlstad - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Oddevold - Gif Sundsvall Superettan
13:00 Sandvikens IF - Brage Superettan
13:00 Everton - Tottenham Women’s Super League
13:30 Arsenal - Bournemouth Premier League
13:45 Århus - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
14:00 Hoffenheim - Eintracht Frankfurt Bundesliga damer
14:00 Malmö FF - Eskilstuna Elitettan
14:00 Real Sociedad - Las Palmas La Liga
15:00 Öster - Gefle Superettan
15:00 Hammarby - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Trelleborg - Växjö Allsvenskan, damer
15:00 Bröndby - Kolding Danska ligan, damer
15:00 Degerfors - Landskrona Superettan
15:00 Mjällby - Brommapojkarna Allsvenskan
15:00 Kalmar - Halmstad Allsvenskan
15:00 Utsikten - Skövde AIK Superettan
15:30 Werder Bremen - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Darmstadt Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Augsburg Bundesliga
15:30 Stuttgart - Bayern München Bundesliga
16:00 Falkenberg - Eskilsminne Ettan södra
16:00 Norrby - Torn Ettan södra
16:00 Trollhättan - Olympic Ettan södra
16:00 Onsala - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Ängelholm - Ljungskile Ettan södra
16:00 Karlberg - Sollentuna Ettan norra
16:00 Orebro SK - Gamla Upsala Elitettan
16:00 Sheffield U - Nottingham Premier League
16:00 Burnley - Newcastle Premier League
16:00 Brentford - Fulham Premier League
16:15 Real Madrid - Cadiz La Liga
17:30 Sirius - Häcken Allsvenskan
18:00 Vasalund - Örebro Syrianska Ettan norra
18:00 Monza - Lazio Serie A
18:30 Girona - Barcelona La Liga
18:30 Köln - Freiburg Bundesliga
18:30 Manchester C - Wolverhampton Premier League
20:30 Kaiserslautern - Magdeburg 2. Bundesliga
20:45 Sassuolo - Inter Serie A
20:45 Oxford United - Peterborough League One
21:00 Mallorca - Atletico Madrid La Liga
söndag 05 maj
12:15 PSV - Sparta Rotterdam Eredivisie
12:30 Cagliari - Lecce Serie A
13:00 Uppsala - Umeå Elitettan
13:00 Köge - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:30 Wehen - Kiel 2. Bundesliga
13:30 Hannover - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Elversberg - Hertha Berlin 2. Bundesliga
14:00 Helsingör - Horsens Danmark Division 1
14:00 Elfsborg - Malmö Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Viborg Superligaen
14:00 Västerås SK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Osasuna - Real Betis La Liga
14:00 Glasgow Rangers - Kilmarnock Skottland Premiership
15:00 Östersund - Örebro Superettan
15:00 KIF Örebro - Vittsjö Allsvenskan, damer
15:00 Verona - Fiorentina Serie A
15:00 Ålborg - Hobro Danmark Division 1
15:00 Linköping - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Empoli - Frosinone Serie A
15:00 Mallbacken - Bollstanäs Elitettan
15:00 Alingsås - Linköping Elitettan
15:00 Brighton - Aston Villa Premier League
15:00 Chelsea - West Ham Premier League
15:00 Häcken - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Piteå - Kristianstad Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - Arsenal Women’s Super League
15:30 Union Berlin - Bochum Bundesliga
16:00 Ariana - Lund Ettan södra
16:00 Assyriska FF - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Köge - Hilleröd Danmark Division 1
16:00 IFK Kalmar - Jitex Elitettan
16:00 Sunnanå - Sundsvall Elitettan
16:15 Espanyol - Gijon LaLiga2
16:15 Celta Vigo - Villarreal La Liga
16:30 Hammarby - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Norrköping Allsvenskan
17:30 Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Liverpool - Tottenham Premier League
18:00 Milan - Genoa Serie A
18:00 Midtjylland - Bröndby Superligaen
18:30 Valencia - Alaves La Liga
19:30 Heidenheim - Mainz Bundesliga
19:45 Chelsea - Bristol C Women’s Super League
20:45 Roma - Juventus Serie A
21:00 Rayo Vallecano - Almeria La Liga
21:00 Sevilla - Granada La Liga
måndag 06 maj
16:00 Crawley Town - Milton Keynes Dons League Two
18:00 Salernitana - Atalanta Serie A
18:30 Crewe - Doncaster League Two
19:00 Varbergs BoIS - Trelleborgs FF Superettan
19:00 Vejle - Odense Superligaen
19:10 Gais - IFK Göteborg Allsvenskan
19:30 Nürnberg - Leipzig Bundesliga damer
20:45 Udinese - Napoli Serie A
21:00 Crystal Palace - Manchester U Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 6 6 0 0 17 18
2 Halmstads BK 6 4 0 2 0 12
3 AIK 6 3 2 1 0 11
4 Djurgårdens IF 6 3 1 2 3 10
5 Mjällby AIF 6 3 1 2 3 10
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 6 3 1 2 1 10
7 IFK Norrköping 6 3 1 2 -3 10
8 Hammarby IF 6 3 0 3 2 9
9 Gais 6 3 0 3 -3 9
10 IF Brommapojkarna 6 2 2 2 2 8
11 IFK Göteborg 6 2 1 3 -1 7
12 IK Sirius 6 2 1 3 -1 7
13 IF Elfsborg 6 2 1 3 -3 7
14 IFK Värnamo 6 1 1 4 -8 4
15 Västerås SK FK 6 1 0 5 -4 3
16 Kalmar FF 6 1 0 5 -5 3