Herrlandslaget

LÅNGLÄSNING – Petade Bajen-backen: ”Jag blev syndabock och har fått ta en del”

ANNONS

Richard Magyar var en profilvärvning för Hammarby förra sommaren. Han var en viktig del i att laget fick 2015 års skuta på rätt köl och komfortabelt kunde hålla sig kvar utan kval. I år skulle Hammarby ta nästa steg och Magyar var en ledande spelare i laget och startade match in och match ut i mittbacksparet. Men sen petades han till förmån för hyllade duon Joseph Aidoo och David Boo Wiklander.

FotbollDirekts Mårthen Bergman tog ett snack med den bänkade 25-åringen om känslan i Hammarby, ”laget före jaget” och hur det är att gå från råordinarie till ”läktad” över en natt.
– Det har varit en mörk tid, säger han.

– Tja!

Hej, Mårthen här på Fotbo…
– Ja, jag tänkte nästan det.

Jag ringer tio minuter senare än vi bestämt och Richard låter redo. Som en soldat i givakt.

Vi kallsnackar lite om läget och sånt och han verkar vara på bra humör vilket förstås kan härledas till att han äter medan vi pratar. Alltid bra med rätt blodsockernivå på intervjuobjekten.

Fyra matcher kvar, ni är lite i ”ingenmansland” och ptja… hur är läget?
– Jodå, vi har ju chans att klättra lite till och det känns väldigt kul och inspirerande. Det har varit en speciell säsong, först ner och sen upp. Så det är klart att det känns skönt att vi nu kan vara med och försöka ta placeringar i andra änden.

Femma, sjua, nia… hur stor roll spelar det?
– För mig betyder det mycket oavsett om det inte är Europa-platser vi slåss om. Varje steg, varje placering, man kan ta får någonstans vara målet. Vi låg pyrt till i somras och inte alls där vi spelare hade tänkt oss. Så varje högre placering vi kan knipa är förstås en stor bonus.

Vad sa ni var ”ok” innan säsongen?
– Vi hade ingen placering siffermässigt utan vi skulle utveckla vårt spel och så. Men någonstans har man väl en inre känsla och när vi låg på 14:e plats stämde inte det överens med den, det var nog många som inte tyckte det och det var inte vad vi hade trott.

magyar4

Vad trodde du själv?
– Jag hade en väldigt bra känsla både med truppen och det vi jobbade med när jag kom in förra sommaren. Fick några nyförvärv också som kändes väldigt bra. Så personligen så kändes det som att vi hade chans på att plocka mycket poäng. Sen blev det lite annat än vad jag hade tänkt.

Vad va det som inte funkade fram till sommaren?
– Det är många saker och det är svårt att peka ut någon så. Men det är väl något jag fortfarande funderar lite på. Stora delar under våren så spelade vi bra och spelade på ett sätt som var väldigt utvecklande och kul, men vi fick inte med oss poängen. Sen om det berodde på inkompetens hos oss spelare eller oflyt och att vi kom in i något dåligt mönster… men man kan väl enas om att det inte fungerade. Det vi ändrade i somras har funkat bättre för den här tidpunkten, spelarna och situationen. Däremot trodde jag enormt mycket på det spelet vi hade i våras och var lojal med det och de uppoffringar jag behövde göra som mittback. Jag behövde lämna min comfortzone och spela på ett annat sätt än vad jag gjort tidigare i karriären.

Exemplifiera?
– Det är väl inte konstigare än att man blivit inskolad på ett sätt och spelat på ett sätt i majoriteten av ens karriär, när man går utanför det så utvecklas man vilket jag är väldigt tacksam för att jag fick göra istället för att bara köra på som man brukar. Det handlar om positionering, hur mittbackarna ska spela i uppbyggnaden vilket också för med sig att man försvarar i andra situationer än jag varit med om tidigare.

Du kom till Hammarby i en period där det var lite knackigt spelmässigt, men hajpen efter flera år i superettan var stor och det var publikrekord och hela balunsen. Hur var det att komma in i?
– Det är förstås något helt annorlunda mot Halmstad som jag var van vid. Intresset och förväntningarna kring föreningen är väldigt stora, men samtidigt så kände jag att jag själv var där i sinnet och att jag passade in i det. Det var fantastiskt kul och komma till Hammarby och det var väldigt speciellt med lagsammanhållningen som var, och är, fruktansvärt, fruktansvärt bra.
– Även om jag kom in när det var ett tufft läge så var det ett bra läge att komma in i det. Det var en del missnöje med placeringen vi hade när jag kom och jag behövde bevisa mig och ta ansvar direkt.

Hur mådde du efter tiden i Schweiz?
– Det var väl lite turbulent där men väldigt bra och utvecklande… allt är ju det. Jag hamnade i en situation jag kom utifrån och tränaren som tog dit mig fick sparken efter en månad. Klubben genomgick en turbulent tid kan man väl minst sagt säga och det togs väl både det ena och andra beslutet som jag inte helt höll med om var det bästa för laget. Sen blev det nedflyttning med en poängs marginal och jag blev inte kvar. Men hade inte det hänt hade jag inte fått uppleva det jag fått göra med Hammarby så, det känns som det var meningen.

I vevan du värvades så kändes det som att klubben började bygga för ”nästa steg” som det sedan byggdes vidare på under vintern. Med det kom också förväntningarna på högre placeringar men det tog ett tag innan ni fick ihop det?
– Jag som har erfarenhet av både superettan och allsvenskan och har kvalat mig kvar och upp och ner och varit med om allt det där, jag vet att det krävs vissa saker och det är inte självklart att bara för man är en stor klubb kan man komma från superettan och dominera allsvenskan. Det blir lätt de förväntningarna kring Hammarby eftersom att det är ett så enormt stort intresse. Det är bra med höga förväntningar men inte det får inte vara för orealistiskt. Bara för att man värvar bra är det inte säkert att det går bra för laget, det handlar om en helhet, att få ihop det och tänka likadant.
– Det är mycket mer saker än att man bara tar några bra fotbollsspelare och vips ska man gå från nedre halvan till Europa-plats, man måste vara realistisk och att det är ett projekt, men har man tålamod får man skörda frukten av det. Lite så har det väl blivit i år även om det varit på ett annorlunda sätt.

Om vi smalnar av från Hammarby i stort och fokuserar på din egen säsong. Vad säger du?
– Den har varit lite speciell. Och det är klart det varit tufft. Jag gick från att starta samtliga matcher till läktaren på en vecka. Det har varit extremt tufft, påfrestande psykiskt och en väldigt jobbig tid. Samtidigt har jag känt en enorm utveckling i mitt eget spel och på det personliga planet. Sen är det klart jag gjort skitmatcher men i det stora hela har jag känt att jag är på väg nånstans och känt mig väldigt lojal mot spelidén vi spelade i våras. Jag kan gå till mig själv och känna att jag verkligen gett allt och hjälpt lagkamraterna och stöttat den spelidén vi haft.
– Självklart är det tufft att bli kastad åt sidan och satt på läktaren över en natt. Det var mycket känslor som gick genom ens kropp och huvud då. Det var en period då jag verkligen fick se mig själv i spegeln och kämpa på. Vi bytte både spelare och sätt att spela på, vi tog färre risker. Och utifrån blev jag en syndabock och fick ta en hel del. Jag har inga problem med det, men det kändes konstigt eftersom att jag varit så lojal och allt. En liten del av mig kan se det beslutet som bra för det har uppenbart gett framgång till klubben. Men det är ändå tufft att helt plötsligt inte ens vara med i diskussionen och se tre matcher från läktaren.

magyar2

Hobbyanalys coming up: om Hammarby hade spelat den fotbollen de gör nu i våras så kanske du inte hade behövt gå utanför din ”comfort zone” på samma sätt?
– Lite så, det kan man väl egentligen bara sia om. Men det var nog mycket ny energi med nya spelare som såklart har sina styrkor och alla mittbackar i Hammarby är väldigt bra spelare så, ja, det går bara att sia om. Men det är klart den tanken har slagit mig och det är klart det känts så. Kraven på spelet har blivit annorlunda och sen om det hade passat mig bra eller inte, det vet man inte, men jag hade spelat mer likt så som hela min karriär innan.

Samtidigt har Boo Wiklander och Aidoo blivit megahyllade och du har fått harva en del i U21.
– Mm, det är väldigt, väldigt tufft. Det tar på mig psykiskt. Det är inget konstigt egentligen, det spelar ingen roll om du spelar fotboll eller jobbar på posten, först känner du förtroende men sen över en natt har man inget jobb längre. Det är många frågor i huvudet samtidigt som jag är glad för lagets och David och Josephs framgångar, då de båda är nära vänner till mig. Men jag skulle ljuga om jag sagt att det varit lätt, och det var svårt till en början att hantera den enorma påfrestningen. Det har varit en mörk tid men den här situationen har lärt mig mycket och jag har blivit starkare av det. Men det är klart att det inte är U21 borta mot Halmstad som jag ligger och drömmer om när jag går och lägger mig.

Hur har du hanterat situationen?
– Jag funderar väldigt mycket och går in i mig själv. Det är klart att de dagar när det varit som värst så har fotbollen inte känts rolig. Men jag spelar fotboll i en av de finaste föreningarna i landet och har många fantastiska vänner i laget. Jag måste lyfta fram stödet och omtanken som jag fått från mina medspelare, det har varit överväldigande. Jag har verkligen känt mig stöttad och förstådd, mina lagkamrater har brytt sig om mig under den här tiden. Det är jag extremt tacksam för.
– Sen känns det lite fånigt att säga att det är det ”värsta jag upplevt i mitt liv” för det finns folk som har en betydligt svårare situation än såhär. Jag har varit bänkad förr men det var väldigt tufft bli satt på läktaren och känna sig utanför och åsidosatt utan att egentligen få någon förklaring. Samtidigt hör det till och det är säkert inte sista gången det händer. Ger man allt och gör allt för att man ska kunna göra det bästa för laget och föra det framåt, och sen blir så åsidosätt, så är det klart att det känns inuti en.

Hur påverkar det självförtroendet?
– Hela grejen drar i en. Men jag vet vad jag har presterat och hur bra jag är, vad jag kan tillföra ett lag. Det är viktigt att vara stark och tro på sig själv för gör ingen annan det måste man göra det själv.

Magyar1

”Laget först” är ju en klassiker som bänkade spelare slänger sig med. Men ”jaget” då?
– Det är lätt att bara säga det där. Självklart går laget före jaget, men funkar inte jaget blir det inte bra för laget heller. I vissa situationer får man lägga energi för att få huvudet på rätt håll för att kunna bidra till laget. Det krävs en viss mental mognad för att inse det. Om jag inte lyckas rikta min energi åt rätt håll blir det inte bra för någon.

Har du fått någon förklaring?
– Det är klart att vi stämt av hur jag mår men någon förklaring har jag inte fått och det är inte nödvändigtvis så att jag kräver det. Jag förstår valet också när det blir en sådan effekt när han spelar med de spelarna han gör. Jag skulle blivit skitsur om jag hade David eller Joseph och inte fått fortsätta när de presterat som de gjort.

Utan att känna varken dig eller Nanne så känns det som att han borde gilla dig…?
– Okej?

Du känns som en person som funderar en del och jag har fått för mig att Nanne gillar sånt. Anyway: hur är er relation?
– Professionell. Jag tror han uppskattar mig och jag uppskattar honom också på många plan, men det är klart att vi hade fler diskussioner när jag var startspelare än vad vi har nu, vilket kanske säger sig självt också.

Du har kontrakt till nästa sommar. Känns det som att du finns med i planerna?
– Det är svårt för mig att svara på. Det får du nog fråga någon annan om. Men jag känner mig inte åsidosatt på det sättet. Vi var i en speciell situation i år som har löst sig på det här sättet och det har gått ut över mig en del, men samtidigt har det gått väldigt bra för laget vilket jag är glad för. Hammarby betyder mycket för mig och killarna i laget också. Vad jag betyder för Hammarby eller deras framtida planer får du fråga någon annan. Men jag upplever inte direkt att jag inte ingår i något. Jag vet att jag är omtyckt och uppskattad på många håll mer än bara bland spelarna.

Nanne ryktas bort. Hur påverkas ni av det?
– Det är klart det snurrar lite rykten och så men det är inget vi tänker på så. Det är en naturlig grej i detta. Det ryktas om spelare hit och dit också nästan dagligen känns det som. Nu är det som det är och vi tar en match i taget och så. Det är inte mer med det.

Vart känner du att Hammarby är på väg som klubb?
– Det blåser positiva vindar i klubben. Senaste elva matcherna har vi hittat något att utveckla och bygga vidare på. Men det är väldigt mycket positivt och framtidstro överlag. Sen var det leder är väldigt svårt att säga. Framför allt har lärdomar dragits och allt blir inte alltid som man tänkt sig, men drar man lärdom och använda det för att utvecklas på en annan väg kan det bli bra.

BB160529AE023

”Learning by failing”?
– Kanske inte failing men… man gör ett experiment får ett resultat som kanske inte är exakt det man ville ha och då får man justera lite. Så är väl livet i stort på alla nivåer. Failing vill jag inte säga för även om våren inte gav resultaten som var önskvärda så vet jag att det varit en väldig utveckling hos många spelare, inte bara mig själv, som vi dragit en oerhörd nytta av i höst. Det blir lätt att man ser det som separata saker men det är det inte. Det är klart att våren varit starkt bidragande till att hösten blivit såhär.
– Samtidigt förstår jag att majoriteten av människorna utanför klubben ser de konkreta skillnaderna vi gjort på planen, vi har ändrat spelsätt och tar helt andra risker. Samtidigt är det en väldigt förenklad bild av det hela, men jag köper att folk ser det så, även om det nog inte är hela sanningen.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3