Foto: Bildbyrån

Skandalscener i går i Jönköping – en 17-åring sprang in på planen och attackerade bortalaget Östersunds målvakt Aly Keita. Kan attacken varit en del av en matchfixningsskandal? Nu vänder Svenska Spel på alla stenar:
– Vi håller på och gör en första granskning av lagda spel på den här matchen, säger Svenska spels presschef Andreas Jerat till Expressen.

I slutminuterna av gårdagens match mellan J-Södra och Östersund så sprang en åskådare in på planen och attackerade Östersunds målvakt Aly Keita.

Åskådaren greps och sitter anhålle misstänkt för misshandel och grovt falskt larm. Det har framkommit att det handlar om en 17-åring från Södertäljetrakten. 17-åringen ska även ha framfört ett bombhot mot J-Södras hemmaarena Stadsparksvallen.

Kan attacken ha varit en del i ett försök till matchfixning? Svenska Spel utreder nu den möjligheten.
– Vi håller på och gör en första granskning av lagda spel på den här matchen. Jag har ännu inget besked om vad vi kan se från vårt håll. Jag hoppas få besked under förmiddagen, säger Andreas Jerat, presschef på Svenska spel, till Expressen och utvecklar:

– Det klassiska är om det är onaturligt många spel på ett nederlagstippat lag. Vi kan kolla på var spelen kommer ifrån, vilken demografi, om det är ett specifikt område. Vi kan se det på individnivå, eftersom vi har obligatorisk registrering.

Jerat berättar att flera personer hört av sig till Svenska Spel med just hypotesen om att det här kan röra sig om en del i en matchfixningsplan. En hypotes är att matchfixningsplanen höll på att gå i stöpet men att attacken skulle få spelet annullerat. Matchen i Jönköping i går slutfördes heller aldrig.

– Jag har förstått att många har reagerat på att den här killen är från Södertälje, och det är inte ett Södertälje-lag som spelar. Det går många rykten, säger Andreas Jerat.

– Men vi har en löpande bevakning och vi kan välja att stoppa spel på en match. Vad jag vet gjordes det inte i går. Men det är en försiktighetsprincip.

17-åringen kommer att förhöras under tidsdagen.