Talang

FD LÅNGLÄSNING: Elitlägret – så blir ett landslag till: ”Det verkar vara en bra kull”

ANNONS

HALMSTAD. Elitlägret är i full gång. För Magnus Wikmans del är det sjunde lägret. I år är det spelare födda 2001 det handlar om. Till hösten blir de Sveriges yngsta landslag. Ett landslag som Magnus Wikman ska sätta ihop.
– Jag hade kunnat ta ut en landslagstrupp utan att vara här, så kan man säga. En bra vecka här betyder inte att man kommer till landslaget och vice versa. Detta är mer ett utbildningsläger, säger Magnus Wikman till FD.

Det är en haltande Magnus Wikman som har tagit sig till Halmstad och Elitlägret 2016. Han berättar att han drabbats av diskbrock.
– Det bara kom. Det var inte så att jag spelade tennis eller något utan det bara kom. Och sedan pajade menisken med. Det var samma sak där, knät var bara helt jättesvullet utan anledning. Egentligen borde jag kanske inte vara här, men jag kan inte missa denna vecka, säger Magnus Wikman och slår sig ner inne i en korridor på Sannarpsgymnasiet i Halmstad.

Förmiddagen har passerat i en rasande fart. Hela tolv matcher har avverkats i årets Elitläger. I år är det landets bästa spelare födda år 2001 som har samlats på det årliga lägret. Ojämna år betyder att det är dags för Wikman att starta upp ett helt nytt landslag.

Han kommer senast från en väldigt lyckosam resa med 99:orna som tog sig hela vägen till U17-EM i Azerbajdzjan och en kvartsfinal där. Nu har han lämnat över P99-landslaget till Tomas Turesson och ska börja om med 01-kullen.

– Det verkar vara en bra kull. De är ganska likvärdiga alla kullar. Visst finns det ibland några riktiga spetsspelare som sticker ut mer än någon annan. Men för varje år som går märker man att alla spelare blir bättre och bättre och då blir det svårare för någon att sticka ut. Att någon bara gör fyra mål och dribblar sig igenom allt förekommer inte längre eftersom alla andra spelare är så pass bra. Det är väldigt många duktiga spelare. Det tror jag beror på att akademierna som var rätt nystartade när jag började som ungdomsförbundskapten har kommit igång rejält nu. På det sättet märks det, säger Magnus Wikman.

Fotboll, P16, Nordisk pojkturnering, Sverige - USA

Han berättar att det i varje årskull brukar finnas 15 000-17 000 spelare att välja på. Spelare som är utspridda över hela landet och i väldigt olika miljöer. Vilket kan ställa till det.

– I den här åldern är det mycket svårare att avgränsa än från till exempel a-landslaget där det är färre spelare som är aktuella för det laget varje vecka. På en vecka eller månad händer det inte lika mycket med en a-lagsspelare som med en 15-åring. Dessutom har man möjlighet att se alla matcher från hela världen som en a-landslagsspelare spelar. På ungdomsnivå spelar spelarna i flera olika klubbar och även i olika lag i sina klubbar. Det finns spelare i allt från U15-U19 och vissa spelar i a-laget om de spelar i en lite mindre klubb. Det är svårare att följa och bevaka så här unga spelare som spelar i så många olika miljöer. Med a-landslaget räcker det med allsvenskan och några utländska ligor. Men det ingår i jobbet och det är kul, säger Wikman.

Är det enklare att se alla spelarna samlade nu under denna vecka?
– I vissa aspekter kan jag tycka att det är enklare. Den fysiska aspekten kan synas här då det kan vara stora skillnader mellan spelarna. I seniorfotboll hade nog nästan alla sett små ut, men här kan vissa se större eller mindre ut. Sedan är de i en period där vissa redan är så gott som färdiga med puberteten medan vissa är mitt uppe i den. Det är bra forum att se alla samtidigt, även om det kan skilja mycket mellan spelarnas ålder beroende på när de är födda på året.

Hur scoutar du dem innan detta läger?
– Jag har sett olika stadslags i olika träningsmatcher och träningar. Både live själv på plats, men även att jag har fått videoklipp skickat till mig från matcher. Vissa spelare har jag även sett i deras klubblag. Vissa har jag inte sett alls, men har fått rapporter från folk som jobbar ute i dem olika distrikten för svenska fotbollsförbundet. Mitt mål under dessa träningar och matcher är att se så många spelare som möjligt i aktion.

Hur många matcher ser du varje dag under lägret?
– Det spelas ju fyra matcher samtidigt hela tiden så jag springer runt väldigt mycket. Jag försöker sprida ut det så att jag ser alla ungefär lika mycket, så det blir väl ungefär 15 minuter per lag varje match. Vissa som jag har sett lite mindre kanske jag passar på att kolla på lite extra nu, annars är det jämnt fördelat.

Vad är din roll under lägret denna vecka?
– Min roll är att vara en sammanhållande länk mellan alla instruktörer på svenska fotbollsförbundet som också får sin fortbildning denna vecka. Dessutom föreläser jag några gånger för spelarna på lägret. Sedan går jag och tittar på spelarna under träning och match. Jag ser det som en möjlighet att bevaka dem och se många spelare på kort tid. Det är en bonus på det hela.

Vad är det för skillnader mellan att vara förbundskapten som du är i år då det är ojämnt födelseår och instruktör som du är då spelarna är födda jämna år?
– När jag är instruktör är det mer fokus på tränarna och ledarna, deras fortbildning. Dessutom hjälper jag förbundskaptenen genom att titta på olika matcher. När jag är förbundskapten är det mer att jag ska finnas till för alla, speciellt spelarna. Jag har även lite mer föreläsningar för killarna. Det skiljer en del i rollen, det är mer fokus på spelarna när jag är förbundskapten.

Är det mer nervkittlande de åren då du är förbundskapten?
– Visst, så är det ju. Det är något som inspirerar. Det andra är mer ett jobb som ska göras. Nu har jag andra tankar kring lag och karaktärer, hur jag vill bygga upp ett lag. Det skiljer sig en del jämfört med när jag inte är förbundskapten utan endast instruktör. Det är ett större ansvar när man själv ska träffa spelarna igen, det är inspirerande.

Fotboll, dam, EM-Kval, Sverige, trŠning

Han berättar att detta är hans sjunde år som ungdomsförbundskapten vilket även innebär att det är Wikmans sjunde Elitläger. Fyra av gångerna har han varit där som förbundskapten. Han inledde annars sin tränarkarriär som spelande assisterande tränare i Sirius. En klubb där han sedan var ungdomstränare i två vändor. Sedan blev det damfotboll då han först hade hand om Bälinge i både division 1 och i damallsvenskan. Sedan gick flyttlasset till Linköping där han ledde laget till ett SM-guld och blev då också belönad som årets tränare på damsidan år 2009. Succén gav honom jobbet som assisterande förbundskapten för damlandslaget under ett år innan han då började som ungdomsförbundskapten på pojksidan.

– I runt 25-årsåldern då jag började fundera på vad jag ville göra i livet. Jag arbetade som idrottslärare. Det var ju en ledarroll inom idrott och sedan gick jag fotbollsutbildningen parallellt. Då började intresset komma på riktigt. När jag var 29 år 2000 blev jag klar med utbildningen och fick sedan ett jobb tillsammans med Peter Gerhardsson på ett fotbollsgymnasium i Uppsala. Då började jag intressera mig för tränarrollen mer och mer. Jag hade lärt mig en del i skolan och fick en väldigt bra mentor i Peter och jobbade ihop med honom.

Hur ser din ledarstil ut?
– Jag försöker hitta dem olika frågorna där jag får lyssna på spelarna så att det blir demokratiskt. Samtidigt som jag tar in deras input är det ändå jag som bestämmer i slutändan. Det är inte många frågor som de får bestämma i, men väldigt många där de får ha åsikter kring. Jag försöker se spelarna och människorna i dem. Jag börjar väl tro att kontakten med spelarna är väldigt viktig faktor för mig. Jag vill komma nära dem så att man kan förmedla fram saker till dem. Jag har nog blivit enklare med åren. I början ville jag förmedla allt och ta med allt, men enkelhet är bättre.

Hur har din utveckling sett ut från ditt första läger med 95:orna till nu?
– Förhoppningsvis har jag gått framåt. Jag som tränare och mitt öga för spelare har nog förbättrats. Att jag lättare ser vilka som kommer att klara av att vara borta ett längre tag till exempel eller internationellt. Alla får chansen som kommer till landslaget. Chansen att förbättra sig. Det kan handla om att lägga sig i tid, respektera andra eller passa bollen framåt. Det får de chansen till, men sedan är det upp till dem att ta tag i det. Gör de det inte då har jag lärt mig att då väljer jag några andra. Då får de träna på det hemma, jag har inte kraft eller tid att lägga på det. Det kanske jag inte gjorde i början. Då var jag kanske lite naiv och trodde att alla ville det.

Fotboll, Fotbollsgalan

Redan i mitten av juli är det dags för Wikman att välja spelare. Det är nämligen då han tar ut sin allra första landslagstrupp för spelare födda 2001. Av alla 384 spelare på Elitlägret är det endast 44 spelare som når Wikmans första trupp. En trupp som han till stora delar har klar för sig redan innan Elitlägret.

– Jo, så är det. Den här veckan är inte så avgörande just för hur jag ska ta ut min trupp. Denna vecka är mer ett tillfälle för mig att se och träffa alla spelarna två-tre matcher till vilket är rätt mycket procentuellt jämfört med hur mycket jag har sett dem tidigare. Det är positivt, men inte så avgörande för mig när jag tar ut truppen. Jag har en rätt hyfsad och klar bild av hur jag vill att truppen ska se ut redan eftersom jag har bevakat spelarna tidigare. Jag hade kunnat ta ut en landslagstrupp utan att vara här, så kan man säga. En bra vecka här betyder inte att man kommer till landslaget och vice versa. Detta är mer ett utbildningsläger.

Hur avgörande är då detta läger?
– För att bli uttagen till landslaget är det inte speciellt avgörande. Hade jag tagit ut en landslagstrupp innan detta läger hade den nog sett ut relativt lika ut som den kommer att göra när jag väl tar ut truppen. Det kanske är någon eller några spelare som kommer med eller inte efter detta läger. Men det är ett bra läger där spelarna kan passa på att fråga om saker och ting. Samtidigt får de spela mot olika distrikt som de inte har spelat mot innan. Det är stimulansen som är grejen med detta läger. Även för dem spelarna som inte är här tyvärr, att det smittar av sig på dem med när spelarna som är på lägret kommer hem igen. Lägret har ett stort värde och syfte i sig, men just med landslagsuttagningen har det inte så stor betydelse.

Hur snabbt får du en bild av en spelare?
– När jag väl får träffa spelarna genom ett landslagsläger går det rätt snabbt för mig att se vilken typ av spelare och person det är. Sedan finns det många andra spelare som inte kommer att komma med på dem först lägren. Då är det viktigt att veta ungefär vilka killa det är genom att se dem spela i olika matcher eller cuper, som exempelvis Gothia Cup. Jag kommer såklart inte att ha koll på 17 000, men så många som möjligt.

Vad säger du annars om Elitlägret?
– Det är nog en uppskattad företeelse för många av oss och förhoppningsvis även för alla 384 spelare som är här denna vecka. Samt alla ledare som får fortbildning samtidigt. Det är en stor samling för ungdomsfotbollen i Sverige. Det är en stimulerande vecka för väldigt många.

Hur ser du på att Skåne inte ska vara med på Elitlägret nästa år?
– De har sagt så, det är även sagt att det ska vara ett läger nästa år och att alla ska vara med. Om de inte är med vet jag inte vad som händer med dem. Jag vet heller inte om de ska vara med eller inte. Det är bara saker man har läst och hört. Kommer inte Skåne nästa år blir det säkert någon konsekvens.

Som ett straff?
– Förbundsstyrelsen har bestämt att det här lägret ska fortsätta. Alla distrikten får bidrag och pengar för att göra vissa saker, bland annat att skicka hit ett lag till Elitlägret. Sedan kan man inte tvinga folk att komma hit, men om de inte kommer hit, vad händer då? Jag vet inte. Något händer säkert om man inte sköter det som man får betalt för med utbildning och så vidare. Men det törs jag inte uttala mig om. Det är på en högre nivå, jag tar hand om dem som är här.

Men du själv är positivt inställd till lägret?
– Absolut, det är väldigt stimulerande för alla som är här. Samtidigt är det väldigt många som inte är här och det är inget som säger att vi inte vill ge samma utbildning till alla 17 000 spelare. Det vill alla, men det går inte med faciliteter och ekonomi. Alla ska väl få en stimulans där de är. Alla vill inte lika mycket med fotbollen heller. De som ligger främst just nu behöver också en stimulans och det tycker jag att de får här. Som utbildningsläger är det ett jättebra tillfälle tycker jag.

Blir det svårare för Skånespelarna att nå landslaget om de slutar att skicka ett lag till Elitlägret?
– Nej, så kommer det inte att vara. De spelar ju fotboll ändå i sina klubblag, jag har koll på dem ändå. Så det kommer inte att påverka på det sättet. Förbundsstyrelsen har bestämt att alla ska få bidrag och ska vara här. Då förväntar jag mig att alla ska vara här.

Ni har tillräckligt bra koll på spelare som inte är med på Elitlägret?
– Absolut. Inte alla 17 000, men väldigt många. Skulle det vara så att jag inte vet vem en spelare är så är det bara ett telefonsamtal från så vet jag om man säger så. Då kan jag få reda på vilken typ av spelare det är och vilken personlighet han har. Så är vårt nätverk uppbyggt, det är ingen som försvann som ingen såg. Sedan är det alltid åsikter om vilka spelare som kommer med och inte, så kommer det alltid att vara. Men är du tillräckligt bra så kommer du att få din chans.

Fotboll, P16 /95, Sverige - Slovakien

Med tillräckligt bra syftar Wikman inte enbart på kvaliteterna på plan. Egenskaperna utanför densamma hålls också högt.

– Det skiljer sig mycket mellan landslagsspel och klubblagsspel. Spelaren måste klara av att vara iväg ett bra tag med andra spelare som man är när man spelar i landslaget. I klubblaget handlar det bara om någon timmes bussresa. Det är inte bara vad spelarna kan innanför linjerna. Det gäller att de kan klara sig och fungera även utanför planen. Att vara en grupp människor och leva tillsammans som vi gjorde i Azerbajdzjan till exempel. Det är saker man inte utsätts för i klubblaget.

Samtidigt passar han på att skicka ut en passning till alla spelare som inte är med på Elitlägret nu och andra spelare som inte kommer med i den första landslagstruppen.

– Det är spelare som vi kommer att ta ut nu som inte kommer att vara med längre fram. Spelarna utvecklas hela tiden olika och det kommer bli en del feluttagningar. Vad det beror på vet man inte alla gånger. Sedan är varje uttagning en ny uttagning. Kommer du inte med nu har du lika stor chans som alla andra nästa gång.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3