• Publicerat 11 maj, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 285 Kommentarer

BAKU. Hade inte Joel Asoro satsat på fotbollen hade mycket väl kunnat bli en sprinter. Runt 11,5 sekunder på 100 meter har han sprungit som bäst.
– Jag höll bara på med friidrott i typ fyra månader för två år sedan. Det krockade med fotbollen så jag var tvungen att välja, säger Joel Asoro till FD.

– Jag har aldrig mött någon back där jag tänker ”han kommer att stoppa Joel”. Till exempel inför Englandsmatchen så sade en lagkamrat till mig i Chelsea, Trevoh Chalobah. ”Jag hoppas att Joel är redo, för jag är redo för honom. Jag sa ”vänta bara” och vi såg vad Joel gjorde med honom i matchen, säger lagkapten Joseph Colley.

– Han har ju en spets i att han är väldigt snabb och är duktig på att dribbla. Det är en matchvinnare vi har där. Vi får inte lika mycket av honom i försvarsspelet, men vi får två mål och tre-fyra frilägen utöver det också, säger förbundskapten Magnus Wikman.

Båda citaten kommer efter Sveriges premiärseger då England besegrades med 2-1 efter att Joel Asoro stänkt dit bägge målen. Sunderlandanfalalren besitter en enorm snabbhet och var ett ständigt hot mot England.

Har du någon tid på 100 meter?
– Oj, det var länge sedan. Jag har runt 11,5 sekunder på 100 meter och 6,8 på 60 meter, säger Joel Asoro.

Exempelvis sprang Elfsborgs Simon Hedlund 100 meter på 11,2 sekunder när Cmore gjorde ett reportage på honom för något är sedan. Han fick då epitetet allsvenskans snabbaste spelare. Värt att ha i åtanke är att Hedlund vid tillfället var 20 år. Asoros tid på 11,5 antecknades för två år sedan. När han endast var 15 år gammal.

– Jag höll bara på med friidrott i typ fyra månader och det var för två år sedan. Det krockade med fotbollen så jag var tvungen att välja. Jag hoppade längdhopp med, där hade jag väl runt sex meter som bäst på träning, säger Asoro.

En riktig atlet alltså.

Har du testat på någon mer sport?
– Min syster spelar basket och hon sade att jag borde börja med det. Så jag spelade lite basket, men inte länge. Jag gillar basket och brukar spela det ofta med kompisar, men det är fotbollen jag alltid har älskat mer än allt annat.

Systern han pratar om heter Abigail Asoro och har flera ungdomsmästerskap med Sverige på sin meritlista. En meritlista som alldeles nyligen fylldes på.
– Hon vann nyss hela mästerskapet i England och blev finalens MVP. Jag blev lite chockad, men det är jättekul. Det går jättebra för henne. Mamma var friidrottare, hon var snabb. Pappa var brottare så han var stark. Så det är bra gener vi fick.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll